Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Valoració del projecte d'inclusió digital Connectem Barcelona

Valoració del projecte d'inclusió digital Connectem Barcelona

Escrito por Redacción TNI el 14/02/2023 a las 23:10:06
1210

El Grup Parlem valora de manera “molt positiva” la participació en el projecte Connectem Barcelona que l’Ajuntament de la capital catalana ha conclós després de més d’un any de treball en aquest programa d’inclusió digital. La teleoperadora hi ha contribuït a cobrir la necessitat de connectivitat de les 350 persones del barri de Trinitat Nova, que han participat en la prova per reduir la bretxa digital entre la població vulnerable. El pilot ha servit per constatar que, gràcies a aquests suports, els usuaris han millorat l’accés digital i les competències bàsiques, alhora que ha augmentat de manera sistemàtica l’ús dels dispositius electrònics per tasques educatives, laborals o de tràmits online. Un cop finalitzada la participació en aquesta experiència, el CEO de Parlem, Ernest Pérez-Mas, es mostra obert a continuar treballant amb altres projectes d’inclusió digital “perquè ningú es quedi enrere”. En concret, la teleoperadora ha aportat al pilot ordinadors portàtils, routers, connectivitat (contractes, SIMs de dades i bosses de dades) i capacitació per a un millor aprofitament tecnològic. 

 

L’avaluació de Connectem Barcelona permetrà, ara, definir les polítiques digitals més adequades a desplegar properament per l’Ajuntament per abordar la bretxa en les seves tres grans dimensions: accés a dispositius digitals de qualitat, connectivitat i capacitació. Amb la implicació d’agents socials i territorials i la col·laboració publicoprivada i comunitària, la prova ha constatat que serà necessari implicar un ventall d’actors ampli i transversal per poder abordar un problema multidimensional i complex com la bretxa digital. En aquest sentit, Pérez-Mas recorda que Parlem, com a teleoperadora de proximitat, està compromesa amb tot el territori català i, per tant, "també amb Barcelona i les seves necessitats". Alhora destaca que programes com aquest demostren que les noves tecnologies "han d’estar al servei de les persones, especialment, les més vulnerables”.

 

Connectem Barcelona s’ha desplegat durant més d’un any a Trinitat Nova i ha consistit a proporcionar dispositius, connectivitat i un servei d’acompanyament i capacitació digital a famílies amb dificultats amb l’objectiu de reduir l’impacte de la bretxa digital en un territori amb especials necessitats de suport: la meitat dels usuaris eren a l’atur, un 72% eren dones i, si bé la majoria tenia connexió a Internet, un 84% no disposava d’ordinador abans de participar en el projecte. 

 

El pressupost total del programa ha estat de 420.000€, xifra a la que cal sumar-hi el valor econòmic dels equips i la connectivitat entregats, de manera desinteressada per les empreses i entitats col·laboradores -entre elles Parlem-, amb un valor aproximat de 350.000 euros. Una trentena d’entitats i empreses s’han implicat en el projecte. A més de Parlem i d’altres operadores de telecomunicacions, que han proveït connectivitat, fabricants de dispositius digitals també han fet donacions de portàtils i diverses entitats del tercer sector han assessorat l’equip del projecte i contribuït a la crida a persones beneficiàries.

 

El projecte ha estat impulsat pel Comissionat d’Innovació Digital a través de BIT Habitat, amb la col·laboració de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Barcelona Activa, el Districte de Nou Barris i el Consorci d’Educació de Barcelona.