Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. S'ha constituït el Consell Social de CIVICAi

S'ha constituït el Consell Social de CIVICAi

Escrito por Redacción TNI el 28/06/2023 a las 18:49:54
814

S'ha constituït el Consell Social de CIVICAi, associació que treballa perquè les persones tinguin lliure accés a la intel·ligència artificial i perquè el desenvolupament i la seva socialització siguin ètics i encarats al bé col·lectiu.

 

La presentació pública s'ha fet aquest dilluns a la seu del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, i ha anat a càrrec del president de l'entitat, Manel Sanromà. L'objectiu de la constitució d'aquest ens és l'apoderament de la ciutadania al voltant de l'impacte social de la Intel·ligència Artificial.

 

El Consell Social de CIVICAi el conformen 18 entitats d’àmbits molt diversos com la tecnologia, la medicina, l’arquitectura, la responsabilitat social, l'economia..., cosa que avala la transversalitat i transdisciplinarietat de l'impacte de les noves tecnologies de la IA, així com l'interès social que hi ha per adaptar-nos a aquest nou món, sempre amb consciència crítica d'espècie i possibilitant que tota la ciutadania en surti beneficiada. Aquestes entitats participaran en les activitats i govern de CIVICAi i treballaran col·legiadament per aconseguir que la regulació en l’aplicació social de la IA involucri la societat civil en aquest procés i col·laboraran en tasques de divulgació, sensibilització i formació de la ciutadania.

 

La relació d'entitats i institucions no està tancada, es preveu que se n'hi puguin incorporar moltes més en un futur. Algunes d'aquestes entitats són la Cambra de Comerç de Barcelona, la Fundació.cat, el Col·legi de Metges de Barcelona, la PIMEC o el Col·legi d'Economistes de Catalunya.

 

En l’acte, el president de CIVICAi, Manel Sanromà ha remarcat que la societat civil “ha d'estar asseguda a la taula de les decisions. Sempre les revolucions tecnològiques havien estat ideades per individus i canalitzades per experts i governs, que gestionaven la governança. Amb Internet hem estat només usuaris. Si ens limitem a ser usuaris, atès que les inversions són a càrrec de grans empreses, ens podríem arribar a trobar amb un nou ordre mundial. Ara cal anar més enllà: la societat civil seria la quarta pota al costat de les altres tres: empreses, governs i experts”. També ha indicat que “des de CIVICAi pretenem estirar dels governs perquè assumeixin les seves responsabilitats. Amb el Consell Social estarem molt legitimats, i tindrem més força”.

 

Per la seva part, una de les entitats presents a l’acte, el president de la Fundacio .cat, Roger Serra, ha manifestat: “'Si no ens organitzem, correm el risc que únicament les grans empreses siguin les que marquin l'agenda. Des de la societat civil podem ajudar a prioritzar els grans temes que potser no estan prou visibles”.