Actualizado el 16/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. La UOC torna a la fira d'start-ups del Mobile World Congress amb projectes d'emprenedoria

La UOC torna a la fira d'start-ups del Mobile World Congress amb projectes d'emprenedoria

Escrito por Redacción TNI el 25/02/2022 a las 22:33:28
951

La Universitat Oberta de (UOC) tornarà a participar enguany amb un estand amb vuit start-ups i spin-offs al Four Years From Now (4YFN), la fira d’start-ups que se celebra sota el paraigua del Mobile World Congress (MWC), que tindrà lloc del 28 de febrer al 3 de març. La Universitat hi participarà a través de Hubbik, la seva plataforma de suport a l'emprenedoria i la transferència de coneixement, que s’ha mantingut activa durant la pandèmia, com explica Mireia Riera, directora de l’Àrea de Recerca i Innovació de la UOC: “A través de la incubadora virtual, s’ha pogut continuar donant resposta a les necessitats de les emprenedores i emprenedors, oferint-los els programes i serveis d’assessorament i mentoria de Hubbik de manera totalment virtual”.

 

Riera destaca la importància de la participació en la fira 4YFN, “una cita estratègica en el món de les start-ups”, alineada amb la universitat què té “la missió de poder transferir el coneixement generat a la societat” i d’afavorir que els “resultats de la recerca i la innovació tinguin impacte social”. En aquest sentit, el 4YFN, afegeix Riera, es considera “un entorn ideal per donar a conèixer els serveis i productes que s’ofereixen des de les start-ups i spin-offs de la UOC” i al mateix temps “connectar-les amb l’ecosistema emprenedor”.

 

Així, la UOC serà present al 4YFN en un estand en el qual donarà cabuda a tecnologia innovadora per a l’aprenentatge a les organitzacions; per a la captura de moviments; per a l’educació inclusiva i respectuosa; per a l’aprofitament del Metavers; per a contractacions laborals amb agilitat; per a la protecció de les persones grans; i per accedir als bens i serveis que apareixen a pel·lícules o sèries.

 

Disseny d’experiències d’aprenentatge en sis simples passos

La plataforma BeChallenge permet, a qualsevol professional sense que sigui un expert, el disseny d’experiències d’aprenentatge basades en projectes o reptes en sis simples passos. El creador de BeChallenge és Xavi Pascual, màster universitari d’Educació i TIC per la UOC. Pascual valora positivament ser al 4YFN amb la UOC, qui va invertir en la seva iniciativa, per tenir l’oportunitat de mostrar “una proposta disruptiva en l’àmbit educatiu i de formació. Que la UOC, primera universitat al món completament en línia, compti amb BeChallenge ens deixa en molt bona posició”, celebra Pascual.

 

Amb la pandèmia, “s’ha posat en evidència que el món educatiu necessita eines com la que proposa BeChallenge”, destaca Pascual. L’àmbit educatiu, explica, ha vist la necessitat d’anar més enllà de la digitalització i “començar a fer evolucionar els seus models educatius i formatius amb l’ús d’eines que els acompanyin”, com la que proposa amb la seva plataforma.

 

Captura de moviment basat en tecnologies obertes

L'start-up Chordata Motion, especialitzada en el desenvolupament de vestits per captar el moviment i digitalitzar-lo en 3D, és un altre dels projectes que serà present al 4YFN amb la UOC. Aquesta iniciativa va ser una de les guanyadores de l'edició 2019 de la final del programa d'emprenedoria SpinUOC i també està invertida per la Universitat. “A Chordata Motion estem posant en marxa un framework de captura de moviment basat en tecnologies obertes, la qual cosa suposa una disrupció radical d'aquest model de negoci”, destaca Juancho Casañas, CEO de la companyia. 

 

Casañas espera “establir contacte amb potencials inversors i/o institucions amb les quals establir sinergies” i celebra el suport de la UOC perquè “ens ajuda a créixer i aconseguir noves oportunitats per a la nostra start-up”.

 

Tecnologia educativa inclusiva

Gemma Fàbregas, graduada del màster d'Aplicacions Multimèdia, que va guanyar el 2017 un dels premis de l’SpinUOC amb el seu projecte Jo també llegeixo, està al capdavant de Diversity Apps, start-up que també serà a l’estand de la UOC i que també ha estat invertida per la Universitat. Especialistes en accessibilitat cognitiva, es dediquen a crear tecnologia educativa inclusiva i també a assessorar el sector de tecnologia educativa en aquest àmbit. 

 

Fàbregas explica que vol aprofitar la presència a la fira, gràcies al suport de la UOC, per mostrar serveis de creació i assessorament en tecnologia inclusiva. La start-up vol establir contactes amb altres emprenedors per fer futures col·laboracions i també establir contactes amb futurs inversors. La voluntat és “fer créixer la nostra aplicació per convertir-la en una plataforma de serveis educatius accessibles”, comenta Fàbregas, que afirma que la pandèmia, tot i les dificultats per la seva activitat, ha fet créixer el nombre de seus clients a Llatinoamèrica.

 

Tecnologia per a l’educació respectuosa amb evidències científiques

Àlex Letosa, professor col·laborador dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educacióde la UOC, és l’impulsor d’Educatool, “l'eina en línia per a una educació respectuosa i amorosa, fonamentada en evidències científiques”, un dels projectes guanyadors de l’SpinUOC 2021. Ara, de la mà de la UOC, estarà present al 4YFN, fira on Letosa vol “obtenir contactes per estudiar diferents plans de creixement” que la seva start-up té establert pel futur pròxim. “També pensem que és una gran possibilitat de donar a conèixer la nostra eina educativa i de formació en línia al gran públic”, detalla.

 

Letosa, que valora molt positivament la col·laboració de la UOC per fer créixer la start-up, explica que en part la pandèmia ha contribuït a impulsar el projecte, ja que “la població s'ha habituat a fer servir eines formatives en línia com poden ser les sessions psicològiques per videoconferència i la realització de cursos asíncrons”.

 

Solucions d'aprenentatge al Metavers

La spin-off de la UOC Immersium Studio, invertida per la Universitat i que va guanyar un dels premis més rellevant del món sobre realitat virtual amb una formació sobre UCI i COVID-19, participarà també al 4YFN a l’estand de la institució acadèmica. El CEO de la start-up, Luis Villarejo, celebra aquesta presència perquè la fira del MWC “és un aparador molt important de l'escena emprenedora i innovadora i constitueix un espai de trobada amb multitud d'agents”. 

 

Villarejo apunta que és un moment fantàstic per posicionar-se amb iniciatives d’aprenentatge en línia i en el metavers perquè la pandèmia “ha atret moltes empreses i institucions per desenvolupar experiències d'aprenentatge al metavers que complementin la docència més habitual”.

 

Connectant empreses i programadors en minuts

Eduard Teixidó és el CEO d’Opground, una start-up que connecta empreses amb els programadors més adequats, tal i com ho fan els reclutadors, però en menys de cinc minuts i sense que ningú malgasti el seu temps. Gràcies a Opground, les empreses poden estalviar fins un 80 % del temps que dediquen a buscar nou talent. Amb la seva presència al 4YFN, explica, esperen “augmentar la nostra xarxa de contactes, donar visibilitat a la nostra proposta de valor i conèixer altres projectes”. Teixidó, que valora molt positivament el suport de la UOC al projecte, recorda que es van constituir en el moment més crític de la pandèmia i, “independentment de les complicacions que va poder generar, ha fet que siguem un equip molt més unit i preparat per als alts i baixos”. 

 

Protecció preventiva per a persones grans les 24 h

Ángel Puertas, màster d'Executive MBA en Entrepreneurship i Innovació a la UOC, és el responsable de SeniorDomo, una de les start-ups guanyadores de l'edició 2019 de la final del programa d'emprenedoria SpinUOC i també invertida per la Universitat. Puertas, que espera fer “networking i clients potencials” en el 4YFN, valora molt positivament el suport de la UOC perquè ha actuat com un “accelerador clau” per al projecte. 

 

La pandèmia ha afectat la seva operativa, però ha tingut aspectes positius. “Per a nosaltres ha sigut una experiència positiva, penso que sense els reptes plantejats per la crisi global no hauríem sobreviscut, perquè ens hem obligat a millorar i escalar el nostre model de negoci d'una altra manera”, explica Puertas.

 

Comprar els productes i serveis de pel·lícules i sèries

José Antonio García Pamplona, estudiant de l'Executive MBA en Negocis Digitals de la UOC, va ser un dels guanyadors de l’SpinUOC 2020 amb Waital, un projecte que converteix el visionat d'una pel·lícula en una experiència inèdita de compra, a partir d'una aplicació, dels productes que hi apareixen. García celebra la participació al 4YFN de la mà de la UOC perquè és “una gran oportunitat per donar-nos a conèixer i establir noves relacions amb futurs inversors i possibles col·laboracions amb altres empreses del sector audiovisual i tecnològic”. 

  

Suport expert i adaptat als projectes

Totes les start-ups i la spin-off amb presència al 4YFN amb el suport de la UOC compten amb l’acompanyament a l’emprenedoria de Hubbik. Mireia Riera, directora de l’Àrea de Recerca i Innovació de la UOC, recorda que a través d’aquesta plataforma, la Universitat “proporciona suport i assessorament empresarial expert, sense cost i adaptat a les necessitats de l’estat específic en què es trobi el projecte”. Les iniciatives reben suport “des de la validació de la idea de negoci fins a l’acceleració” i també s’ofereix la “possibilitat de col·laborar amb altres emprenedors i actors de la comunitat UOC —com ara, els grups de recerca i investigadors—, així com les connecta amb l’ecosistema emprenedor en general”, afegeix Riera.

 

Aquests projectes emprenedors s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): 3, Salut i benestar; 4, Educació de qualitat; i 9, Indústria, Innovació i Infraestructura.