Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. La UOC i la mobilitat dels vianants a la ciutat de Barcelona

La UOC i la mobilitat dels vianants a la ciutat de Barcelona

Escrito por Redacción TNI el 19/04/2022 a las 12:14:23
786

Més enllà del programa Superilles, Barcelona planeja de cara al 2024 la pacificació de 32 quilòmetres de carrers amb l'objectiu de promoure la mobilitat sostenible i desenvolupar nous espais socials que revitalitzin el comerç local i les activitats socials. Un equip de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) lidera una recerca que té com a objectiu el desenvolupament d'una solució per analitzar la mobilitat dels vianants i, a partir d'aquí, dissenyar indicadors que permetin quantificar el potencial de diferents àrees per a la interacció social i econòmica dins la ciutat. La recerca ha rebut el finançament del Departament de Ciència i Universitats de l'Ajuntament de Barcelona i de la Fundació "la Caixa".

 

"Volem dissenyar una tecnologia que permeti extreure coneixement de les dades de mobilitat dels vianants. Aquesta tecnologia existeix per estudiar les xarxes de carreteres. Nosaltres adaptarem aquestes idees a la mobilitat a peu de la ciutadania", explica Albert Solé Ribalta, investigador del grup Complex Systems (CoSIN3), de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la UOC i líder del projecte Like-BCN.

 

La recerca vol respondre dues preguntes bàsiques: com l'àrea caminable disponible influeix en els trajectes dels vianants i com els trajectes dels vianants afecten la interacció social i l'economia de la ciutat. 

 

En el projecte també hi participen l'investigador Sergi Lozano, de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, i TC Group Solutions, una empresa de retail intelligence que aportarà dades de mobilitat de vianants, obtingudes a través de múltiples sensors que estan distribuïts per tota la ciutat. A més d'analitzar els fluxos de les persones (d'on surten, on van i per on passen), es descriurà la xarxa de voreres i s'analitzaran les oportunitats que tenen els vianants durant els seus trajectes de trobar zones aptes per a la interacció social i l'activitat econòmica gràcies als comerços.

 

Cap a una mobilitat activa i lliure de carboni

"Avançar cap a les ciutats sostenibles implica millorar diversos aspectes de la vida urbana", explica Albert Solé, que també és professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació. "Like-BCN se centra en la transició cap a una mobilitat activa i no basada en el combustible fòssil (carbon-free), en les implicacions socioeconòmiques que podria comportar i en com la podem fomentar".

 

Segons l'equip d'investigadors, les xarxes de voreres i la mobilitat a peu estan poc estudiades. Això fa que calgui descobrir quines implicacions tenen sobre els desplaçaments dels vianants i com els afecta l'augment o la reducció de les voreres. El fet de poder disposar de la sensorització de les ciutats en el context de les ciutats intel·ligents facilita aquesta recerca. "El projecte vol millorar la mobilitat dels vianants. Són coneguts els efectes positius que caminar té en la salut física i psíquica, i és una manera de desplaçar-se que comporta beneficis com la millora de l'accessibilitat de la ciutat, promou la interacció social, incrementa el capital social, redueix els delictes i fomenta expressions i activitats artístiques", explica Solé.

 

La tecnologia d'anàlisi que sorgeixi com a resultat de la recerca serà aplicable a altres ciutats, segons explica l'investigador de la UOC: "Els mètodes i algoritmes que es desenvolupen són genèrics i, per tant, aplicables a dades similars en altres entorns. Una vegada tinguem clara la potència de la tecnologia que estem desplegant, s'analitzarà com se'n pot treure profit en altres ciutats, si bé el projecte en si se centra només en Barcelona".

 

Aquest projecte és finançat per la convocatòria extraordinària de subvencions per a projectes de recerca científica i és fruit d'un conveni de col·laboració entre la Fundació "la Caixa" i l'Ajuntament de Barcelona que s'emmarca en el Pla Barcelona Ciència 2020-2023 i que vol consolidar la línia de subvencions de recerca per afrontar els reptes urbans més urgents.

 

Aquesta recerca afavoreix els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) 8, treball decent i creixement econòmic; 11, ciutats i comunitats sostenibles, i 13, acció pel clima.