Actualizado el 03/12/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Els Premis Dona TIC 2019 acrediten el talent femení

Els Premis Dona TIC 2019 acrediten el talent femení

Escrito por Redacción TNI el 08/10/2019 a las 18:28:34
1151

Vuit dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic i tres iniciatives socials i empresarials han rebut els 11 guardons atorgats avui en l’acte de lliurament dels Premis Dona TIC 2019, impulsats pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública per reconèixer i divulgar el paper i el talent de les dones en l’àmbit tecnològic i oferir referents a nenes i noies per esperonar-les a estudiar enginyeries i assumir posicions de lideratge en el sector.

 

Les guanyadores s’han destacat entre les 108 candidatures presentades a les 7 categories d’aquesta cinquena edició del premi, que ha batut tots els rècords de participació superant per primera vegada la fita de les 100 candidatures i s’ha consolidat com a referent a l’hora de reconèixer i divulgar la feina de les estudiants i professionals catalanes en l’àmbit tecnològic.

 

El conseller Jordi Puigneró, acompanyat de la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, ha presidit l’acte de lliurament, que s’ha celebrat a la Sala Barts de Barcelona coincidint per primera vegada amb el Dia d’Ada Lovelace, en què s’homenatja la primera programadora de la història. Durant la seva intervenció, el conseller ha felicitat les participants d’aquesta edició per “contribuir amb el seu talent en la construcció d’una Catalunya amb futur i capacitat per liderar la revolució tecnològica”.

 

Puigneró ha insistit que només el 30% dels prop de 7 milions de treballadors del sector TIC a Europa són dones, “una situació preocupant que es repeteix a Catalunya i que el Govern té com a prioritat revertir”. En aquest sentit, ha anunciat per a les properes setmanes “un Acord de Govern que eleva el Pla Dona TIC a estratègia de país”.

 

Palmarès dels Premis Dona TIC 2019

 

El jurat dels Premis Dona TIC 2019 ha atorgat 9 premis (corresponents a les set categories i dues subcategories establertes) i dues mencions especials. Els 11 guardons han estat lliurats en l’acte d’aquesta tarda a:

 

Emprenedora: Eliduvina Abad. Llicenciada en Física i MBA en EAE. Va començar com a emprenedora fundant Adiciona i ha consolidat la seva carrera com empresària fins arribar a sòcia i consellera de la consultora internacional Between. Té una llarga trajectòria en implantació de plans d’igualtat de gènere.

 

Professional: Susana Prado. Enginyera informàtica amb una dilatada carrera en el sector TIC i actual directora a Catalunya de l’empresa de serveis tecnològics d’El Corte Inglés IECISA. És col·laboradora activa en diverses associacions que promouen les vocacions STEM i la visibilització del talent femení.

 

Acadèmica/Investigadora: Rosa M. Badia. Doctora en Informàtica. Actualment és investigadora del CSIC adscrita al BSC reconeguda mundialment per la seva recerca puntera en models de programació paral·lels i computació distribuïda. Ha contribuït en múltiples iniciatives per fer visibles les dones en aquest àmbit.

 

Divulgadora: Karma Peiró. Llicenciada en Ciències de la Informació i la Comunicació amb una llarga trajectòria com a periodista especialitzada en TIC. Ha impartit assignatures de comunicació digital a diferents universitats catalanes i ha organitzat congressos i esdeveniments entorn a les TIC.

 

Menció especial: Núria Salán. Llicenciada en Química i Doctora en Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica. Professora i investigadora de la UPC, on ha estat coordinadora del Programa de Gènere, presideix la Societat Catalana de Tecnologia i és una reconeguda divulgadora de les enginyeres pioneres.

 

Revelació: Laura Dubreuil. Enginyera Superior de Telecomunicació. Combina la seva feina a Neuroelectrics, spinoff de Starlab a Boston, amb els estudis de doctorat en neurociències a la UB en col·laboració amb la universitat de Harvard, on estudia i desenvolupa sistemes basats en IA per al diagnòstic de salut mental.

 

Estudiant Universitària: Anna Reig. Enginyera aeronàutica i Enginyera de Sistemes de Telecomunicació. El seu projecte final és un sistema de diagnosi i prevenció de malalties transmeses per mosquits on aplica els últims desenvolupaments tecnològics.

 

Estudiant FP: Anna Dacosta. Estudiant de 2n curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Administració de Sistemes Informàtics, orientació Ciberseguretat. Ha destacat per un projecte tecnològic que simula una estació meteorològica.

 

Iniciativa Referent Empresarial: Everis Spain, per la iniciativa #girlsgonna, que vol contribuir a l’objectiu de disminuir l’escletxa de gènere en el sector digital, a través d’actuacions a les edats més joves.

 

Iniciativa Referent d’Entitat, Centre Formatiu o Institució: Universidad de Deusto, per Inspira STEAM, que promou les vocacions cientificotecnològiques en les nenes, proporcionant-los referents femenins propers.

 

Menció especial: Associació Espiral, Educació i Tecnologia, pel programa Technovation Challenge, concurs internacional d’emprenedoria digital per a noies que proposa crear aplicacions mòbils per resoldre problemes socials.