Actualizado el 01/05/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. El president del CAC demana una ampliació de competències i de pressupost

El president del CAC demana una ampliació de competències i de pressupost

Escrito por Redacción TNI el 28/11/2023 a las 22:09:23
644

El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Xevi Xirgo, ha demanat avui una ampliació competencial i pressupostària del regulador català per afrontar els nous reptes de l’audiovisual, entre els quals ha esmentat la intel·ligència artificial, les plataformes de continguts audiovisuals i el bon ús dels mòbils. Xirgo ha afegit que cal aprofitar el moment actual, en què finalment s’ha desencallat la tramitació del projecte de llei de l’audiovisual de Catalunya, per posar al dia tant les competències com el pressupost del Consell.

 

Xirgo ha fet aquesta petició avui, 16 de novembre, aprofitant l’acte de celebració al Parlament de Catalunya dels 25 anys de la revista científica Quaderns del CAC i de presentació del darrer número, “Universitat i pensament crític: formar en comunicació”. L’acte ha estat presidit per la presidenta del Parlament, Anna Erra.

 

El president del CAC, que va prendre possessió, juntament amb la resta de membres, el febrer del 2022, ha recordat que durant la crisi del 2008 la institució va patir una retallada del 50% del seu pressupost i que des d’aleshores la situació “s’ha mantingut de manera irreversible amb el pas dels anys i dels governs”.

 

“En una societat que és més audiovisual que mai, amb els riscos però també amb les oportunitats que això comporta, cal una aposta clara per l’organisme que ha de vetllar, fiscalitzar i aportar solucions a aquest sector”, ha assenyalat.

 

El president del CAC ha afegit: “Ens cal una versió 2.0 del CAC que passi sobretot per una aposta valenta per actualitzar i ampliar les seves competències, encara que trepitgem alguns ulls de poll a uns quants quilòmetres d’aquí. No és pas una cosa tan estranya. Ho han fet pràcticament tots els reguladors europeus en els darrers anys”

 

Xirgo ha destacat el valor de Quaderns del CAC i ha posat en relleu el paper dels presidents que l’han precedit en el regulador català a l’hora de fomentar la recerca: “Des del seu impulsor, Lluís de Carreras, a Roger Loppacher, passant per Francesc Codina, Josep Maria Carbonell i Ramon Font, tots han sigut conscients, en tot moment, de la importància de mantenir els Quaderns”.

 

La presidenta del Parlament ha dit: “La revista Quaderns del CAC és una publicació amb rigor acadèmic que ha promogut la reflexió, el diàleg i el debat crític”. Erra ha felicitat el CAC per defensar la llibertat d’informació i d’expressió, el pluralisme i la neutralitat i per haver impulsat una revista oberta i rigorosa, que, segons ha assenyalat, ha esdevingut un referent.

 

En l’acte també hi ha intervingut la vicepresidenta del Consell i editora de la revista Quaderns del CAC, Rosa Maria Molló, que ha destacat la responsabilitat que suposa dirigir una publicació com Quaderns del CAC: “L’existència d’una revista d’aquestes característiques impulsada per una institució pública és un acte de valentia i compromís”.

 

Molló ha al·ludit als 25 anys de la publicació i ha assenyalat: “Estem convençuts que treballar per a una investigació en comunicació científica sòlida és sinònim de progrés. Aquest és l’únic camí que tenim perquè la nova societat del coneixement reflecteixi un país plural, inclusiu i igualitari com el que volem”.

 

També hi han participat les dues codirectores de la revista, Amparo Huertas i Sara Suárez. La revista, que anteriorment havia tingut una direcció única i masculina, compta des de fa un any amb un tàndem format per dues acadèmiques.

 

En l’acte hi ha hagut una taula rodona, amb el títol “Universitat i pensament crític: formar en comunicació”, en què han participat el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Enric Marín, el degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Carles Pont, el degà de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, Miquel Térmens, i la sotsdirectora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya, Amalia Creus.

 

L’acte, que ha tingut lloc a la Sala Auditori del Parlament, ha comptat amb una instal·lació de l’artista visual Jesús Galdón, en referència als valors difosos durant aquests 25 anys per Quaderns del CAC.

 

La revista Quaderns del CAC, actualment de periodicitat anual, va publicar el primer número l’any 1998. Ha dedicat els 49 números a reflexionar sobre el paper del servei públic, la diversitat cultural, la llengua, el gènere, la comunicació política, l’alfabetització mediàtica, la desinformació, el pluralisme, la regulació, la indústria i l’ètica. Es publica en tres idiomes: català, castellà i anglès.