Actualizado el 16/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. El desplegament de la connectivitat satel·litària

El desplegament de la connectivitat satel·litària

Escrito por Redacción TNI el 02/03/2022 a las 17:41:19
847

Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), Hispasat, Conselh Generau d'Aran i Arantec, amb la col·laboració del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, han presentat aquest matí al MWC Barcelona 2022 un acord de col·laboració per al desplegament de connectivitat satel·litària en zones remotes d'alta muntanya i, alhora, el desenvolupament de projectes pilot de connectivitat intel·ligent aplicables a les particularitats del territori i a les seves necessitats.

 

A la presentació han assistit Carlos Grau, CEO de MWCapital, Jordi Hereu, president de Hispasat, Maria Vergés, síndica d'Aran i Esiharc Jaquet, CEO d'Arantec. També ha comptat amb la presència del secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, David Ferrer, qui ha destacat que "aquesta col·laboració per a donar connectivitat satel·litària en zones d'alta muntanya està plenament alineada amb l'estratègia digital del Govern de la Generalitat per a tenir un país connectat i vertebrat, generador d'igualtat d'oportunitats per a tots els ciutadans de Catalunya visquin on visquin". "Les infraestructures digitals ens han de permetre transformar Catalunya en un país de progrés i oportunitats on la innovació digital sigui motor de la nostra economia", ha afegit.

 

L'acord aconseguit estableix el desplegament d'una solució integral de connectivitat via satèl·lit de banda ampla i Internet de les Coses (IoT) en un entorn d'alta muntanya, concretament en el refugi de l'Artiga de Lin, una zona actualment sense connexió. Jordi Hereu, president de Hispasat, ha declarat que "aquest pilot és una oportunitat de gran interès per a demostrar com gràcies a la connectivitat universal del satèl·lit es pot accelerar el desenvolupament digital de zones remotes com la Vall d'Aran, dinamitzar les seves principals activitats productives i millorar l'eficiència i la precisió dels seus serveis d'emergències".

 

En el marc de l'acord es desplegaran solucions en àmbits com la salut, la connexió d'emergències i seguretat, la gestió de riscos naturals o activitats turístiques. Es tracta de serveis bàsics que es veuen afectats per l'escassa connexió en zones remotes d'algunes àrees de la Vall d'Aran. Comptar amb una xarxa de comunicació satel·litària permetrà garantir una connexió de qualitat en aquests entorns.

 

Carlos Grau, CEO de MWCapital, ha declarat que "aquest acord és de gran valor per a MWCapital. Fa deu anys que treballem per a millorar la vida de les persones a través de la tecnologia i aquest acord ho exemplifica. La tecnologia satel·litària contribuirà a garantir serveis bàsics, a dinamitzar l'ecosistema econòmic i ha reduir la bretxa digital en les zones rurals i remotes, aportant solucions que milloraran les oportunitats d'una àrea tan valuosa com és la Vall d'Aran".

 

La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha assegurat que "des del Conselh Generau d'Aran estem compromesos amb l'aposta per la innovació i la retenció del talent jove, quelcom que promovem a través del nostre HUB d'innovació rural HèPic, per això, celebrem poder dur a terme aquest projecte, que veiem com una gran oportunitat per al nostre territori i que tindrà aplicacions en sectors clau com són la ramaderia, la gestió de les emergències o l'atenció a les persones, entre d’altres".

 

En concret, durant aquest projecte pilot s'estudiaran casos d'ús especialment enfocats en la gestió d'emergències a la muntanya -gràcies al desplegament de bombolles de connectivitat en refugis d'alta muntanya, a l'ús de sensòria per a la prevenció de caigudes i a vehicles d'emergències amb connectivitat satel·litària en moviment per al monitoratge d'accidents-. A més, es treballarà en la millora de les activitats turístiques -mitjançant la sensorització IoT de ciclistes i senderistes, control d'aforament i accés a pàrquings o el desplegament de punts Wifi satel·litaris- i en el control de la ramaderia, la fauna salvatge i l'entorn natural -mitjançant la sensorització dels animals i el monitoratge d'allaus i altres fenòmens naturals-.

 

Per part seva, Arantec serà la companyia encarregada d'aportar el seu know-how en el disseny, desplegament i posada en marxa de xarxes de sensors sense fils en ubicacions hostils amb condicions meteorològiques adverses, baixa connexió de dades i absència d'energia. Tanmateix aportarà la seva plataforma IoT Smarty Planet per a la gestió de les dades i com a Sistema d'Alerta Primerenca enfront de perills d'origen meteorològic.