Actualizado el 16/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. El .cat aconsegueix mantenir té una taxa de fidelitat de gairebé 86%

El .cat aconsegueix mantenir té una taxa de fidelitat de gairebé 86%

Escrito por Redacción TNI el 27/12/2022 a las 12:37:04
1246

La Fundació .cat, entitat gestora i titular del domini .cat, ha publicat aquest matí l’Observatori .cat 2022, que recopila l’anàlisi infogràfica de les dades més rellevants del domini durant el darrer any i que permet comparar l’evolució del .cat des del 2005, any de la seva creació.

 

Nombre de dominis .cat i taxa de renovació

 

Després de 16 anys, el .cat és un domini ja consolidat als territoris de parla catalana. Aquesta maduresa queda reflectida en l’estabilitat del nombre de dominis dels darrers anys, malgrat una petita davallada aquest 2022, passant de 113.686 a 112.068 dominis, un 1.29% menys que l’any passat. Aquesta és una dada que no desencaixa amb la tendència actual del mercat global de dominis.

 

Tot i només representar el 0,03% dels gairebé 400 milions de dominis registrats a nivell mundial, el domini .cat segueix essent un dels principals dominis que representa una comunitat cultural, per davant d’altres com .eus, .quebec, .alsace, o com .nyc o el .london, que representen una ciutat.

 

L’any 2020 i 2021  es va experimentar una acceleració del mercat de dominis gràcies a l’auge de la digitalització del comerç derivada de la crisi sanitària que s’ha vist frenada aquest 2022. El context econòmic mundial, marcat per l’augment dels preus i de les taxes d’interès, ha contribuït a explicar l’estancament generalitzat en el creixement de registre de dominis durant el primer semestre de 2022. D’acord amb l’informe “Domain name industry brief – Q2 2022” publicat per Verisign, durant el segon trimestre de l’any, el nombre total de dominis .com es va reduir en 200.000  per a la principal extensió de domini mundial per nombre de registres amb més de 150 milions de registres

 

Per altra banda, la taxa de renovació del domini .cat, que mostra la fidelitat dels seus usuaris, segueix essent una de les dades que es troben lleugerament per sobre de la mitjana d’altres dominis europeus. Gairebé un 86% dels usuaris renoven el seu .cat, una de les més altes del món, i demostren així, la seva confiança en el domini. La tendència de creixement d’aquesta taxa en els darrers anys és molt notòria, passant del 83% el 2019 al 86% el 2022.

 

 

Distribució del domini .cat als territoris de parla catalana

 

La Franja de Ponent i el País Valencià han assolit els seus màxims històrics. En concret, a la Franja s’han registrat un 24% més de dominis respecte l’any anterior i al País Valencià gairebé un 3%.

 

Malgrat les bones xifres fora del Principat, aquest segueix essent el territori amb més presència de .cat. A prop d’un 83% dels dominis .cat es troben a Catalunya. I, si hi sumem la resta de territoris de parla catalana, ens trobem davant d’un 87%. Aquesta és una dada que encoratja a la Fundació .cat a seguir treballant estretament amb les entitats i organitzacions del territori per seguir augmentant la capil·laritat del domini a tots els territoris de parla catalana.

 

Destacar també, que la demarcació de Barcelona i Andorra són les dues úniques regions on el .cat ha disminuït el seu pes respecte l’any anterior.

 

 

Distribució del domini .cat fora dels territoris de parla catalana

 

Enguany, el .cat ha reafirmat la seva presència al món i manté el 13% de dominis fora dels territoris de parla catalana distribuïts en 107 països.

 

L’Estat espanyol aglutina el 91,74% dels dominis i el segueix Alemanya, amb el 2,70%, França amb l’1,35% i França amb l’1,13%.

 

Regne Unit, R.P. de la Xina, Suïssa i Japó són els únics països on el .cat ha perdut pes.

 

 

Un domini molt segur

 

Com a novetat aquest any, l’Observatori del domini .cat també publica les dades d’abusos al voltant de dominis .cat. Aquests són fraudulents o maliciosos quan utilitzen diferents estratègies per aprofitar-se de qualsevol persona que navega per Internet. Segurament els més coneguts són els de suplantació d’identitat, que se serveixen d’un lloc web molt similar a l’original per simular vendre productes o obtenir dades sensibles de l’usuari (phishing).

 

El domini .cat és un dels dominis genèrics amb menys casos d’abús, només se n’han detectat 7 durant aquest 2022, dada que confirma el .cat com un domini segur i que genera confiança als seus usuaris. Amb coordinació amb entitats internacionals i amb l’Agència Catalana de Ciberseguretat, s’han pogut monitoritzar, detectar i gestionar aquests casos cada cop més sofisticats.

 

 

Infografies a observatori.fundacio.cat