Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. El 5G millora la seguretat en el trànsit industrial i portuari

El 5G millora la seguretat en el trànsit industrial i portuari

Escrito por Redacción TNI el 16/03/2021 a las 11:26:17
980

La iniciativa 5G Barcelona juntament amb Telefónica, APM Terminals, i Mobile World Capital Barcelona estan treballant en un projecte pilot per a millorar la seguretat als ports gràcies a l’ús de xarxes 5G per connectar grues, vehicles i persones fusionant diferents tecnologies de comunicació i localització avançades. L’objectiu del projecte és minimitzar el risc potencial de col·lisions entre la maquinària mòbil i elements fixos, vehicles i persones a la terminal de contenidors.

 

Aquesta prova pilot, que està basada en la tecnologia del cotxe connectat C-V2X i la baixa latència de les comunicacions 5G i l’Edge Computing, aspira a convertir l’APM Terminals Barcelona en un espai més segur per als treballadors, gràcies a un sistema que permet la coordinació del trànsit portuari i a la implementació d’algoritmes avançats en la prevenció del trànsit d’accidents. A través d’un sistema d’alarmes s’avisarà tant els conductors de les grues com els camions i el personal del carrer sobre una potencial col·lisió contra elements fixos i mòbils, a més d’enviar una notificació instantània a un centre de control en cas de col·lisió.

 

El desenvolupament del projecte implica el desplegament de cobertura 5G de Telefónica a la terminal d’APM Terminals del Port de Barcelona, la dotació de connectivitat 5G a grues Straddle Carrier, camions i personal de la terminal, així com d’un sistema d’avís acústic davant de possibles col·lisions. Les grues Straddle Carrier aniran equipades amb una unitat embarcada capaç de comunicar-se via 5G i a través de la tecnologia C-V2X entre elles i amb la resta d’actors. Els camions, camioners i personal de la terminal disposaran d’un smartphone 5G en el qual s’instal·larà una aplicació C-V2X. El smartphone, d’aquesta manera, es converteix en una peça més de l’entorn V2X, així com la palanca per a una transició senzilla cap a un parc de vehicles connectats de forma nativa i la inclusió directa de les persones en l’ecosistema. Els elements fixos com són els fanals se senyalitzaran també amb comunicacions C-V2X, comunicant-se així amb la resta d’actors mòbils en temps real.

 

Tota la informació que envien les grues, els camions i el personal de carrer, s’envia de forma segura a una aplicació ubicada geogràficament molt a prop (Edge) del seu lloc de consum per així poder oferir immediatesa en les respostes. Aquesta aplicació allotjada a l’Edge té la intel·ligència per a poder coordinar aquesta conducció cooperativa entre els diferents actors, el que s’anomena sistema intel·ligent de transport cooperatiu (C-ITS) i a més ofereix un dashboard a APM Terminals de manera que puguin visualitzar en un mapa les posicions de cadascun dels actors que participa en el projecte. Obtenir una localització precisa és vital i per a això s’ha desenvolupat un sistema que permet obtenir localitzacions precises a nivell de centímetre.

 

Aquest sistema intel·ligent de transport cooperatiu està allotjat al node d’Edge Computing del servei Virtual Data Center (VDC) de Telefónica, ubicat a Barcelona, la qual cosa consolida la capacitat de la companyia per a oferir serveis de molt baixa latència juntament amb la possibilitat de processar grans quantitats d’informació en temps real per a poder extraure dades d’alt valor.

 

“Projectes com aquest formen part de la nostra forma de treballar a APM Terminals, a la recerca de la innovació i de la millora contínua, i de què les operacions a la nostra terminal siguin cada cop més segures, més sostenibles i més competitives”, va declarar Carles Arias, Managing Director d’APM Terminals Spanish Gateways.

 

La Gerent d’Innovació de Telefónica, Mercedes Fernández, afirma que aquesta mateixa tecnologia es pot implantar també a altres ports, aeroports i tota mena de recintes industrials amb un trànsit d’elements semblant”. L’objectiu és comú: “reduir la sinistralitat entre els treballadors, els vehicles i les mercaderies”.

 

El projecte, que serà una realitat a partir del proper estiu, compta amb diferents fases de desenvolupament i utilitzarà les instal·lacions de l’APM Terminals Barcelona com a banc de proves. En funció dels resultats obtinguts, el sistema podria replicar-se i implementar-se a altres ports per a contribuir a la prevenció d’accidents laborals.

 

Eduard Martín, CEO de 5G Barcelona i CIO i director del Programa 5G de Mobile World Capital Barcelona, apunta que “estem molt satisfets de poder contribuir a generar sinergies entre diferents actors del sector industrial i tecnològic, com són Mobile World Capital Barcelona, Telefónica i APM Terminals. Tenim el propòsit compartit de què aquest projecte pilot transcendeixi i pugui fer-se extensible a altres ports per millorar la prevenció d’accidents laborals”.

 

Els tres impulsors del projecte, Telefónica, APM Terminals i Mobile World Capital Barcelona han comptat amb la col·laboració de FICOSA per a la integració de la unitat embarcada C-V2X en les grues, el desenvolupament del sistema intel·ligent de transport cooperatiu que resideix en el MEC i la implementació de la solució que permet oferir localitzacions precises, i amb la participació de HARMAN per al desenvolupament de l’aplicació C-V2X sobre smartphones.