Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Ei! Puja al tren del futur

Ei! Puja al tren del futur

Escrito por Redacción TNI el 07/02/2023 a las 11:45:21
1293

Les dones del COEINF han utilitzat els mapes de les línies dels trens de FGC i els espais publicitaris de la línia ferroviària per fer una acció de visibilització del talent femení al sector a través d’una setantena d’enginyeres informàtiques catalanes i algunes referents històriques, en una reivindicació de la professió sense precedents a casa nostra, i aprofitant que el dia 11 de febrer és el dia de la dona i la nena a la ciència. La campanya mostra diferents aspectes de la professió a través d’un portal lligat als cartells publicitaris que es veuran a FGC durant tot el mes de febrer i on es desmitifica la imatge  avorrida i asocial de “l’informàtic” amb cares, aspectes poc coneguts i versions reals de la professió al nostre territori. És la primera vegada que es fa una acció d’aquestes característiques a Catalunya.

 

 

Són la comissió de gènere del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEINF) i responen al nom de donesCOEINF. Comissió fundada el 23 de maig de 2018, per Karina Gibert, actual vicedegana d’ètica i igualtat del COEINF, i directora del centre de recerca IDEAI de la UPC. donesCOEINF porta des del seu origen treballant per a reduir l’escletxa de gènere al sector de l’enginyeria informàtica, un sector especialment estratègic pel futur digital que s’albira i especialment castigat pel que fa a la presència femenina.

 

Elles fa anys que recullen xifres escandaloses sobre l’absència de dones a les carreres d’enginyeria informàtica, a les empreses, als equips de treball i als consells de direcció de les empreses. Amb aquestes dades en ma, lluiten per explicar que el món que ve és digital, i no ens podem permetre que el dissenyin tot els homes, tot sols, sense la mirada de les dones, i que per a això és fonamental que les dones es formin en enginyeria informàtica i entrin a formar part d’aquests equips altament qualificats que estan dissenyant el futur digital, el que configurarà el món en el que haurem de viure.

 

Ja fa uns anys que aprofiten dates clau del calendari, com el dia de la dona i la nena a la ciència, o el dia internacional de les nenes a les TIC, o el dia internacional de la dona treballadora, per fer sentir la seva veu amb certa força, sobretot a xarxes, a banda de les activitats més inspiracionals que desenvolupen al llarg de tot l’any.

 

Aquest any, amb motiu del dia internacional de la dona i la nena a la ciència, que es celebra a tot el món el proper 11 de febrer, han llençat la campanya més gran que han fet mai, titulada “Ei! Puja al tren del futur”, perquè “EI” és l’acrònim d’Enginyera Informàtica i perquè aquest tren passa, i porta al món digital, i les dones no el poden deixar passar.

 

Amb la complicitat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que els ha cedit els espais publicitaris, han ocupat els espais interiors dels trens de les dues línies de FGC i uns quants expositors lluminosos a les estacions més emblemàtiques de la xarxa amb uns pòsters que representen les línies ferroviàries de FGC amb unes estacions renovades, totes canviades de nom, que duen els noms d’enginyeres informàtiques catalanes en actiu i algunes referents històriques importants al sector,  igualment invisibles i oblidades.

 

La campanya estarà disponible als trens durant tot el mes de febrer i els cartells lluminosos es poden veure a les estacions de Catalunya, Espanya, Provença i Europa-Fira, estació de referència per al Mobile World Congress, que es celebra a finals de febrer i espera una gran afluència de passatgers. A l’estació de Sarrià també hi ha un kiosk digital que visiona un vídeo relacionat amb els pòsters.

 

Línies ferroviàries amb estacions enterament dedicades a enginyeres informàtiques en actiu i algunes històriques…. noms d’una setantena d’enginyeres informàtiques que treballen a casa nostra i representen referents quotidianes d’excel·lents professionals del sector, dones en les que qualsevol nena d’avui dia es podria emmirallar i inspirar per orientar la seva tria en els estudis. Referents en les que qualsevol dona es podria inspirar per decidir fer una reorientació de la seva carrera professional cap al món de l’enginyeria informàtica.

 

Perquè es tracta d’un sector crucial i meravellós, que permet com pocs, construir mons millors, i des d’on es pot contribuir al desenvolupament d’una millor sanitat, d’un millor medi ambient, d’una millor mobilitat, d’una millor educació, de més benestar per a les persones, d’una millor administració pública…. i on les dones han de poder-hi dir la seva.

 

Els pòsters porten un QR que condueix a una web on podreu saber més d’aquestes enginyeres informàtiques. Sabreu qui són, què fan i a què dediquen la seva feina .Descobrireu que l’enginyeria informàtica és apassionant, clau pel desenvolupament d’una societat millor, i a Catalunya, plena de dones que l’exerceixen amb una gran capacitat en tots els racons del territori. Feu-hi un cop d’ull i descobrireu aspectes de la professió que mai potser us havíeu imaginat.

 

donesCOEINF vol agrair la col·laboració de totes les enginyeres informàtiques que s’han prestat a donar la seva imatge i la seva fitxa per la construcció dels pòsters i el portal web de suport, i a totes les persones que han contribuït a fer realitat aquesta campanya i donar-hi difusió.