Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Catalunya fomentarà la innovació digital a l'Àfrica com a eina de desenvolupament social

Catalunya fomentarà la innovació digital a l'Àfrica com a eina de desenvolupament social

Escrito por Redacción TNI el 17/03/2020 a las 18:48:32
889

Catalunya cooperarà amb l’Àfrica en el desenvolupament d’infraestructures tecnològiques i solucions digitals innovadores com a eina de desenvolupament socioeconòmic i d’apoderament de la ciutadania. Així es desprèn del memoràndum d’entesa signat avui entre el Govern de Catalunya -a través dels departaments de Polítiques Digitals i Administració Pública i d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència- i l’aliança Smart Africa, amb l’objectiu de promoure la cooperació en els àmbits del desenvolupament intel·ligent, l’economia digital, els drets humans i digitals i la perspectiva de gènere, a partir d’un ús millorat de noves solucions tecnològiques.

 

La signatura del conveni bilateral ha tingut lloc a la seu de la Secretaria de Polítiques Digitals, on per part del Govern ha signat el memoràndum el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, i la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell, que l’ha signat telemàticament; i per part de Smart Africa, el seu secretari general, Lacina Koné. També han estat presents a la signatura la directora general d’Afers Globals, Elisabet Nebreda, el director general d’Innovació i Economia Digital, Daniel Marco, i la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Carme Gual.

 

El conveni respon al convenciment comú, expressat tant pel Govern de Catalunya com per l’aliança Smart Africa, que l’ús de la tecnologia i la informació digital és clau per fomentar el creixement econòmic inclusiu i proporcionar nous serveis eficaços i eficients que fomentin els drets humans i la igualtat de gènere. Aquesta és la primera vegada que el Govern de Catalunya promou un conveni per incorporar les tecnologies digitals com a eina per a la cooperació al desenvolupament.

 

En aquest sentit, el memoràndum signat avui vol promoure especialment la cooperació entre entitats de Catalunya i Àfrica per fomentar l’execució de projectes innovadors en els àmbits d’interès comú. Així, es donarà suport al desenvolupament d’ONG catalanes i africanes que treballin en aquest àmbit i incorporin aquestes solucions a l’Àfrica, amb les capacitats i recursos combinats de l’estratègia Smart Catalonia del Govern català i els de l’aliança Smart Africa, i mitjançant l’assistència organitzativa de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

 

Igualment, el conveni vol promoure la generació d’oportunitats internacionals per a empreses catalanes en un mercat, l’africà, amb molt potencial de creixement, així com impulsar l’intercanvi de coneixement i d’expertesa en l’àmbit de la recerca i la innovació en tecnologies digitals avançades com ara Smart Drons, IoT, 5G, Blockchain, Computer Vision, BigData i Intel·ligència Artificial.

 

El desenvolupament juvenil i de l’emprenedoria, a partir del suport a les start-ups africanes, és un altre dels objectius prioritaris del conveni, que preveu potenciar l’accés a serveis d’incubació, acceleració i finançament.