Actualizado el 11/09/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. Noticias
  4. >
  5. Mor Grabiel Ferraté

Mor Grabiel Ferraté

Escrito por Redacción TNI el 11/02/2024 a las 23:05:34
850

Gabriel Ferraté, nascut a Reus el 1932, va ser catedràtic de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) des del 1968, director d’aquest centre del 1969 al 1972 i rector de la Universitat Politècnica de Barcelona del 1972 al 1976, moment en què va ser nomenat director general d'Universitats i Investigació de la Generalitat de Catalunya. Més tard, va ocupar el càrrec de director general de Política Científica. El 1978 va ser elegit de nou rector de la ja anomenada Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), càrrec que va desenvolupar fins al 1994. El 1995 va fundar la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), de la qual va ser rector fins al 2005.



Expert en el camp de l'automàtica i de la informàtica, on va desenvolupar sistemes de regulació del trànsit, Gabriel Ferraté va ser membre del patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana fins al març del 2010. També va ser membre de la International Federation of Automatic Control (IFAC), director de l'Institut de Cibernètica i entre 1980 i 1989 va ser vicepresident de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT). Va ser president de l'Institut Cerdà i de la Fundació Caixa Tarragona i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i del Centre de Lectura de Reus. Doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i per la Universitat de Lleida (UdL), Gabriel Ferraté va rebre, el 1996, la Creu de Sant Jordi i l’any 2017, la Medalla d’Honor de la UOC. El 2005 va rebre el Premi Nacional de Telecomunicacions.

 

En el 2003 va rebre el Premi d'Honor Salvà i Campillo a la seva trajectoria en la "Nit de les Telecomunicacions".



Ferraté va llegar, el 1996, una part molt important de la seva col·lecció de poesia catalana, de més de 6.000 volums, a la Biblioteca de la UPC que porta el seu nom, al Campus Diagonal Nord, a Barcelona.



El rector de la UPC, Daniel Crespo, ha declarat que “Gabriel Ferraté va ser un visionari. Pioner de la introducció de la robòtica i la informàtica a Catalunya, va ser el primer rector de la UPC i l'artífex de la transformació d'un conjunt d'escoles d'enginyeria i arquitectura en una universitat moderna. Va contribuir a definir el sistema universitari i de recerca de Catalunya i posteriorment va fundar la UOC, universitat online, interpretant les tendències modernes en ensenyament superior. Líder de grans equips, deixa un llegat inesborrable a la UPC i al país. El rector Ferraté serà sempre un referent per a la comunitat UPC”.