Actualizado el 23/07/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. Noticias
  4. >
  5. i2CAT celebra el seus 20 anys com un referent en tecnologies digitals

i2CAT celebra el seus 20 anys com un referent en tecnologies digitals

Escrito por Redacción TNI el 20/02/2024 a las 23:46:23
1050

La Fundació i2CAT, centre CERCA sense ànim de lucre, ha celebrat el seu 20è aniversari com a referent en tecnologies digitals a Catalunya i Europa amb un acte a la Casa Llotja de Mar de Barcelona presidit per la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons. A l’acte, que ha reunit a més de 400 persones de l’àmbit de la innovació, la recerca i el sector TIC, hi han assistit també el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Marc Realp, la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, el quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, i el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo, entre altres autoritats.

 

L'acte s’ha iniciat amb una actuació musical que fusionava veu humana amb tecnologia a partir del programa d'intel·ligència artificial Simfon.ia, un projecte de l'enginyer informàtic Daniel Oliveras, que va ser l'encarregat del disseny de l'actuació en exclusiva per a i2CAT.

 

L’esdeveniment, conduït per la periodista Cristina Riba, ha servit per fer un repàs de les fites més destacades d’aquests vint anys, com ara la creació de la xarxa Teleictus, la iniciativa ‘El metge a casa’ o el desplegament de la primera retransmissió d’una òpera en 4K al Liceu. 

 

En el transcurs de l’acte, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Marc Realp, ha donat a conèixer els objectius de la transformació digital de la Generalitat de Catalunya amb i2CAT. La Generalitat destinarà 12,7 milions d’euros pel període 2024-2027 a la Fundació d’acord amb l’estratègia europea 2030 Digital Compass per avançar en la transformació digital de Catalunya. Per primera vegada el Departament de Recerca i Universitats s'ha incorporat al Contracte Programa d'i2CAT. L’objectiu és reduir la bretxa digital al territori i garantir la inclusió social. Realp ha declarat que “el gran repte és digitalitzar l’economia” i ha deixat clar que, “tot i que els estudis diuen que anem bé, és necessària la innovació i aquí i2CAT té un paper rellevant”. 

 

Per la seva part, el director general de Recerca, Sr. Joan Gómez-Pallarès, ha explicat quin és el posicionament d'i2CAT dins l'ecosistema de recerca de Catalunya. Gómez-Pallàres ha apostat per “generar coneixement propi” i “per la coordinació de les conselleries” per poder fer front als reptes que planteja la societat.

 

Catalunya és actualment la cinquena regió mes digitalitzada d’Europa, segons l’índex DESI Catalunya 2022, amb un 63,96%, gairebé 12 punts superior a la mitjana de la Unió Europea i 1,6 punts per damunt del 2021. No obstant això, la digitalització del món rural és encara un repte. El contracte programa aposta per fer arribar la digitalització arreu de Catalunya i reduir l’escletxa digital urbana-rural.

 

Una cop finalitzada la intervenció de Realp, el nou director d’i2CAT nomenat recentment, el Dr. Sergi Figuerola, ha presentat el nou pla estratègic del centre, que té per objectiu principal consolidar i2CAT com el centre de recerca digital de Catalunya i maximitzar l’impacte de la seva recerca en els sectors productius, en l’administració i en la ciutadania. En aquest sentit, el centre proposa fer front a la despoblació de zones rurals amb el desplegament d’infraestructures digitals que permetin teletreballar des de qualsevol punt, crear sistemes d’assistència i monitorització remota de pacients davant l’envelliment de la població o l’aplicació de la intel·ligència artificial (IA) per a la gestió eficient dels recursos naturals. L’automatització dels processos en les indústries, la transformació digital de l’administració o el desenvolupament de tecnologies immersives són altres objectius d’i2CAT. 

 

En la seva intervenció, Figuerola també ha explicat l’evolució i obertura de les vuit àrees de recerca que, avui dia, integren el centre, centrades en àmbits de recerca diversos com ara el de la Internet sense fils, xarxes de software, Internet de les Coses (IoT), Intel·ligència Artificial (IA) distribuïda, realitat virtual i ampliada, Ciberseguretat & Blockchain, comunicacions espacials (NewSpace) i sistemes impulsats per IA. L’objectiu final, segons Figuerola, és “deixar empremta digital” i “vertebrar Catalunya com un sistema universal d’innovació, posant focus en “l’excel·lència, la innovació i la col·laboració”. 

 

Durant l’esdeveniment, s’han entregat reconeixements als dos ex directors del centre Sebastià Sallent (2003-2014) i Josep Paradells (2014-2024) per la seva contribució al creixement i posicionament d’i2CAT des dels seus inicis. També ha estat reconegut el doctor Artur Serra, actual director adjunt del centre, i s’ha fet un homenatge pòstum al Sr. Carles Salvadó, expresident de la Fundació puntCAT, vocal i secretari del Patronat i vicepresident de la Comissió Delegada, que va morir de manera prematura recentment. 

 

Vilagrà: “el repte és aconseguir una Catalunya digital més justa i pionera”

 

L’acte ha finalitzat amb el parlament de la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, també presidenta del Patronat d’i2CAT. Durant la seva intervenció, ha destacat el paper cabdal d’i2CAT en la transformació digital de Catalunya, aconseguint fites remarcables com la d’haver situat a Catalunya “en el cinquè lloc del rànquing com a país digitalment més avançat dins la UE”. També ha insistit en la importància de treballar de forma coordinada per tal de fer front als reptes que plantegen les noves tecnologies disruptives, com per exemple, l’ús exponencial de la intel·ligència artificial. 

 

La vicepresidenta del Govern ha explicat que “el repte és aconseguir una Catalunya digital més justa i pionera”, i ha afegit que des de la Generalitat s’aspira “a transformar el sector públic amb la millora dels serveis a la ciutadania sense deixar ningú enrere”. Per arribar a aquestes objectius, ha refermat el compromís del Govern per donar un nou impuls a la recerca i a la innovació digital, per això destinaran 12,7M€ en el període 2024-2027 a través del contracte programa a la Fundació i2CAT per continuar transformant el país d’acord amb l’estratègia europea 2030 Digital Compass. 

 

Actor de relleu en l’ecosistema de recerca europeu

 

Durant aquestes dues dècades, la Fundació ha esdevingut un actor de relleu dins l’ecosistema europeu de recerca i innovació en tecnologies digitals avançades. Des de l’any 2006, el centre ha participat en un centenar de projectes de recerca a escala europea i ha aconseguit captar més de 36 milions d’euros en fons de la Comissió Europea. Avui dia, i2CAT és la tercera entitat de Catalunya que més fons atrau de la Comissió en convocatòries TIC dins dels programes de recerca i innovació H2020 i Horizon Europe

 

Aquest bon posicionament en l’ecosistema de recerca europeu s’ha reforçat recentment gràcies a la participació de la Fundació i2CAT en el programa europeu 6G Smart Networks and Services (SNS) Joint Undertaking (JU), finançat amb fons Horizon Europe i orientat a dissenyar tecnologies per a la pròxima generació de xarxes mòbils 6G. A més a més, des de fa un any, i2CAT ocupa un dels 16 seients de la Junta rectora de la 6G Smart Networks and Services Industry Association (6G-IA), associació que reuneix les principals empreses de telecomunicacions, centres de recerca i universitats de tota Europa per promoure la recerca i el desenvolupament del 5G, el 5G avançat i el 6G.

 

A nivell estatal, la capacitat de recerca tecnològica en 5G i 6G va ser reconeguda el 2021 amb la concessió de gairebé 17 milions de finançament NextGenerationEU per a desenvolupar 19 projectes de recerca dins del programa UNICO I+D 6G, que promou el Govern d’Espanya dins el seu Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. 

 

Gràcies al lideratge europeu, i2CAT ha pogut traslladar el seu coneixement al teixit empresarial i social de Catalunya, col·laborant amb empreses del sector públic i privat i impulsant iniciatives d’empoderament digital de la ciutadania, com ara, els Col·laboratoris o les Àrees Digitals. 

 

Cinc laboratoris per a la recerca en 5G i 6G 

 

Al llarg del 2024, el centre té prevista l'obertura de cinc laboratoris per a la recerca de les tecnologies 5G i 6G que seran finançats amb 10 milions d'euros del programa UNICO Infraestructuras que promou, també, el Govern d’Espanya dins el seu Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb fons NextGenerationEU. Aquests laboratoris estaran repartits pel territori català, incloent-hi el Campus Nord de la UPC a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Vilanova i la Geltrú i Móra la Nova i permetran experimentar en diversos àmbits de les tecnologies 5G avançada i 6G, com ara, arquitectures i tecnologies habilitadores del 6G, xarxes d'accés radio obertes, mobilitat autònoma i connectada, xarxes no terrestres i criptografia quàntica.

 

i2CAT treballa en altres projectes pioners per avançar en sistemes de telecomunicacions basats en l’ús de nanosatèl·lits, en solucions tecnològiques orientades a la indústria 4.0 o en el desplegament de nous serveis basats en sistemes de Realitat Ampliada. D’altra banda, el centre continuarà treballant aquest any, de la mà de la Generalitat de Catalunya, en el ‘Cicle DonaTIC’, una iniciativa que busca generar una xarxa de dones professionals de l’àmbit TIC perquè es doni major visibilitat al seu rol en aquest sector.

 

Noticias Relacionadas:


i2CAT en el MWC