Actualizado el 16/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. Noticias
  4. >
  5. Celebració de Sant Gabriel 2020, patró de les Telecomunicacions

Celebració de Sant Gabriel 2020, patró de les Telecomunicacions

Escrito por Redacción TNI el 30/09/2020 a las 13:33:29
1138

. Una cinquantena de professionals de l’enginyeria TIC es donaven cita ahir a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona (un marc simbòlic ja que va ser la primera seu a Barcelona de l’Escola de Telecomunicacions) per celebrar plegats Sant Gabriel (patró de la professió), en una nova jornada organitzada per l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), que també es va retransmetre en directe per Internet.

 

Amb el títol de “100 anys avançant-nos al futur”, la jornada tenia enguany un caire especial, ja que servia per commemorar el primer centenari de l’Enginyeria de Telecomunicació com a professió oficial, i feia una mirada al passat per analitzar el futur des de diferents perspectives: la de la innovació, l’acadèmica i l’empresarial, tot analitzant els reptes i desafiaments que com a professionals ens deixa la pandèmia de la COVID-19.

 

Així, després de les paraules de benvinguda del president de Telecos.cat, Pedro Linares, arrencava la presentació des de Madrid del professor de la UPM, Antonio Pérez Yuste, qui també és responsable de l’Àrea d’història de la secció espanyola de l’Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Pérez Yuste va fer un recorregut històric des dels orígens de la professió (recordant que ja a mitjans del segle XIX la telegrafia elèctrica era essencial),  passant per la data clau del 22 d’abril de 1920 (quan s’aprovava el “Nuevo Reglamento de la Escuela Oficial de Telegrafía”), fins al present, “on en moments tan crítics com els que estem vivint amb la Covid -afirmava- es posa de manifest l’enorme utilitat social de la nostra professió, tal i com fa més de 100 anys es va demostrar després de la catàstrofe del Titanic”.

 

La taula rodona moderada pel director de Telecos.cat, Salvador Ramon, tenia lloc just després, amb la participació d’Anna Sánchez Granados, Doctora en enginyera de Telecomunicació, vicepresidenta de Telecos.cat, CEO d'ITimes Advisers SL i presidenta de la Comissió de Societat Digital a Foment del Treball, de Francesc Torres, doctor en Enginyeria de Telecomunicació i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, i de Pere Mier, enginyer de Telecomunicació i president d’AMETIC. Des d’una vessant innovadora, acadèmica i empresarial, tot tres coincidien a assenyalar els trets que fan que la professió d’enginyer/a de Telecomunicació esdevingui essencial en l’actual situació: la capacitat “imbatible” d’adaptació, de gestionar la incertesa i d’innovar. A més, tots tres reclamaven polítiques que afavoreixin la creació d’indústria en el sentit modern de la paraula, ja que només així -deien-, serem capaços de generar projectes que ens permetin atraure i fidelitzar talent.

 

Un cop tancat el debat amb els assistents, Telecos.cat feia un petit homenatge a l’artista Marta Solsona,  creadora de l’escultura del dr. Salvà i Campillo (precursor de la telegrafia elèctrica) i que cada any es lliura com a premi en el decurs de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica.

 

A continuació, la celebració de Sant Gabriel acollia el lliurament dels Premis Galileo Masters - Catalonia Challenge, el Concurs Europeu de Navegació per Satèl·lit, que compta amb el recolzament de Telecos.cat i que cada any aplega més de 500 idees de negoci i noves tendències. Antoni Paz, CEO de KIMbcn (Knowledge Innovation Market) i Daniel Marco, director general d'Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, eren els encarregats de desvetllar el nom dels guanyadors (més informació a https://galileo-masters.eu/prize/catalonia-spain/).

 

Per acabar, les paraules del president delegat de l’Àrea d’Innovació de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany, servien per cloure la Jornada. En el seu discurs, Arimany -que és doctor en Medicina- va voler incidir en les característiques que segons ell fan que els professionals de l’Enginyeria de Telecomunicació siguin claus: la seva creativitat, la capacitat d’anticipació i d’innovació. “Estic convençut que la vostra guia i mestratge seran essencials també de cara al futur”, va afirmar.