Actualizado el 16/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. Editoriales
  4. >
  5. Una cerimònia imprescindible

Una cerimònia imprescindible

Escrito por David Martí el 26/11/2020 a las 18:13:09
1424

(President d'AENTEG)

(En castellano mas abajo)

 

A hores d'ara considero que ja no cal ni referir-se al tòpic de què, enguany, és un any ‘diferent’ (per dir-ho d’una manera suau). Milers d’actes arreu del món s’han vist suspesos en l’edició d’aquest any i han passat directament a la de l’any vinent. A casa nostra ho hem viscut amb el Mobile World Congress entre d’altres, un dels congressos més importants del món.


Un cop palesades les circumstàncies, no puc dir que a l’AENTEG no tinguéssim els nostres dubtes a l’hora de tirar endavant la cerimònia d’entrega dels Premis E-TECH 2020; inicialment prevèiem tenir els guanyadors a la sala per recollir els guardons, juntament amb les autoritats, però sense públic, i aviat vam haver de fer marxa enrere. Tampoc ens podien assegurar la sala que havíem escollit inicialment, pel que vam haver d’optar per buscar un emplaçament alternatiu que, al final, va resultar tan majestuós com el triat inicialment.


El camí fou complex fins arribar a la solució que ens ha dut a l’èxit: emprar la sala com un plató televisiu, amb una presència mínima (tan sols qui recollia el guardó al referent E-TECH, enguany entregat a tota la comunitat TIC que ha lluitat contra la COVID-19), i emetent la gala per YouTube amb un format molt televisiu en el qual tant les autoritats i empreses que lliuraven els guardons, com els premiats que els rebien i agraïen, feien les seves intervencions en vídeos pregravats.


Aquest format implicava trencar una norma bàsica i, àdhuc, diria que ‘sagrada’ dels Premis E-TECH: els guanyadors no es fan públics fins al dia de la mateixa gala, a la qual s’hi convoquen els tres finalistes de cada categoria.


L’emoció de qui puja a recollir el guardó és palpable en situacions normals però, com he dit abans, enguany no és un any normal, així que vam decidir tirar pel dret i anunciar als guanyadors que ho eren, per tal de poder-los demanar un vídeo d’agraïment.


Per què explico tots aquests detalls? Fàcil: vull posar en relleu i en valor que les noves tecnologies han fet possible la realització d’aquest acte en unes circumstàncies especialment adverses, davant tots els elements que hi jugaven en contra, aprofitant els recursos que tenim al nostre abast, i tot plegat sense deixar de complir amb les més estrictes mesures de seguretat.


Ha estat la nostra petita illa de normalitat al bell mig d’un oceà d’incerteses, una illa molt necessària per no claudicar davant una pandèmia que està afectant tots els sectors de la societat.


L’experiència, pionera per a nosaltres, d’emetre un format televisiu en línia, s’ha saldat finalment amb un excel·lent balanç, i el vídeo de la gala de lliurament dels Premis E-TECH 2020 compta ara mateix amb més de 700 visualitzacions al nostre canal de YouTube, així com amb un fort ressò en la premsa local i especialitzada.


Tot això no hagués estat possible sense el concurs dels excel·lents professionals de l’ERAM, el CIFOG, Estudi FGH, EUMES (tots ells en l’apartat audiovisual), Playbrand (xarxes socials), Desig Esdeveniments (organització i logística), així com les entitats implicades: Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona, Ajuntament de Girona, Cambra de Comerç de Girona i FOEG.


I també és obligatori esmentar els nostres patrocinadors, empreses que aposten per nosaltres i la nostra tasca divulgativa, i que des del primer moment es van fer càrrec de les dificultats que suposava tirar endavant un acte d’aquestes característiques enmig d’aquesta situació, sense fer-se enrere i recolzant-nos en tot allò que anàvem decidint sobre la marxa, fins i tot amb el temps que se’ns tirava a sobre. Em refereixo al BBVA, a Grup Simon Assessors, i a Parlem telecom.


A tots ells, moltíssimes gràcies, i a tota la gent que ens va seguir en directe o ha recuperat la gala a posteriori, també el nostre més profund i sincer agraïment com a entitat organitzadora dels Premis E-TECH 2020.


Molt s’ha parlat de què la nostra manera de treballar i d’organitzar esdeveniments canviarà definitivament, independentment del que passi els mesos vinents, de quan arribi la vacuna i de quan la nova normalitat sigui superada per tornar a la vella normalitat (sigui en major o menor mesura). El que és segur, és que, deixant de banda que vulguem reprendre el contacte humà directe (amb bona lògica), l’online s’ha consolidat, i les experiències en aquest sentit seguiran amb nosaltres, un cop els formats s’han refinat i estan ben fonamentats.


Perquè, per arribar al format de la gala que podeu gaudir al YouTube, nosaltres també ens hem basat a aprendre de com hem celebrat els nostres propis esdeveniments, així com els organitzats per altres entitats, que han anat evolucionant al llarg dels mesos de confinament i de pandèmia.


Entre les moltes virtuts del món TIC, destaca la seva adaptabilitat, com molt bé ens van il·lustrar els nostres dos referents, el Dr. Ramon Brugada i el Sr. Esteve Farrés en la conversa anterior al lliurament dels guardons.


Els Premis E-TECH tornaran el 2021 (save the date: 15 de novembre per a la gala de lliurament). Espero que nosaltres ens puguem veure abans, i no pas per videoconferència…


David Martí
President de l’AENTEG

 

 


 

Una ceremonia imprescindible


A estas alturas considero que ya no hace siquiera falta hacer referencia al tópico de que, este año, es un año 'distinto' (por decirlo de una manera suave). Miles de actos en todo el mundo se han visto suspendidos en la edición de este año y han pasado directamente a la del próximo año. Aquí lo hemos vivido con el Mobile World Congress entre otros, uno de los congresos más importantes del mundo.


Al evaluar las circunstancias, no puedo decir que en AENTEG no tuviéramos nuestras dudas a la hora de seguir hacia adelante con la ceremonia de entrega de los Premis E-TECH 2020; inicialmente preveíamos tener a los ganadores en la sala para recoger los galardones, junto con las autoridades, pero sin público, y pronto tuvimos que dar marcha atrás. Tampoco podían asegurarnos la sala que habíamos elegido inicialmente, por lo que tuvimos que optar por buscar un emplazamiento alternativo que, al final, resultó tan majestuoso como el elegido inicialmente.


El camino fue complejo hasta llegar a la solución que nos ha llevado al éxito: emplear la sala como un plató televisivo, con una presencia mínima (sólo quien recogía el galardón Referent E-TECH, este año entregado a toda la comunidad TIC que ha luchado contra la COVID-19),y emitiendo la gala a través de YouTube con un formato muy televisivo en el que tanto las autoridades y empresas que entregaban los galardones, como los premiados que los recibían y agradecían, realizaban sus intervenciones a través de vídeos pregrabados.


Este formato implicaba romper una norma básica, e incluso diría que 'sagrada' de los Premios E-TECH: los ganadores no se hacen públicos hasta el día de la misma gala, a la cual se convocan los tres finalistas de cada categoría.


La emoción de quien sube a recoger el galardón es palpable en situaciones normales pero, como he dicho antes, este no es un año normal, así que decidimos anunciar a los ganadores que lo eran, a fin de poder pedirles un vídeo de agradecimiento.


¿Por qué cuento todos estos detalles? Fácil: quiero poner de relieve y en valor que las nuevas tecnologías han hecho posible la realización de este acto en unas circunstancias especialmente adversas, ante todos los elementos que jugaban en contra, aprovechando los recursos que tenemos a nuestro alcance, y todo ello sin dejar de cumplir con las más estrictas medidas de seguridad.


Ha sido nuestra pequeña isla de normalidad en medio de un océano de incertidumbres, una isla muy necesaria para no claudicar ante una pandemia que está afectando a todos los sectores de la sociedad.


La experiencia, pionera para nosotros, de emitir un formato televisivo en línea, se ha saldado finalmente con un excelente balance, y el vídeo de la gala de entrega de los Premis E-TECH 2020 cuenta ahora mismo con más de 700 visualizaciones en nuestro canal de YouTube, así como con un fuerte eco en la prensa local y especializada.


Todo esto no hubiera sido posible sin el concurso de los excelentes profesionales de la ERAM, el CIFOG, Estudio FGH, EUMES (todos ellos en el apartado audiovisual), Playbrand (redes sociales), Desig Esdeveniments (organización y logística), así como las entidades implicadas: Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona, Ajuntament de Girona, Cambra de Comerç de Girona y FOEG.


Y también es obligatorio mencionar a nuestros patrocinadores, empresas que apuestan por nosotros y nuestra labor divulgativa, y que desde el primer instante se dieron cuenta de las dificultades que suponía organizar un acto de estas características en medio de esta situación, sin amilanarse y apoyándonos en todo lo que íbamos decidiendo sobre la marcha, incluso con el tiempo que se nos echaba encima. Me refiero al BBVA, a Grup Simon Assessors, y a Parlem telecom.


A todos ellos, muchísimas gracias, y a todo el mundo que nos siguió en directo o ha recuperado la gala a posteriori, también nuestro más profundo y sincero agradecimiento como entidad organizadora de los Premis E-TECH 2020.


Mucho se ha hablado de que nuestra forma de trabajar y de organizar eventos cambiará definitivamente, independientemente de lo que ocurra en los próximos meses, de cuando llegue la vacuna y de cuando la nueva normalidad sea superada para volver a la vieja normalidad (sea en mayor o menor medida). Lo que es cierto, es que, dejando de lado que queramos retomar el contacto humano directo (con buena lógica), el online se ha consolidado, y las experiencias en este sentido seguirán con nosotros, una vez los formatos se han visto refinados y están bien cimentados.


Porque, para llegar al formato de la gala que podéis recuperar en YouTube, nosotros también nos hemos basado en aprender de cómo hemos celebrado nuestros propios eventos, así como los organizados por otras entidades, que han ido evolucionando a lo largo de los meses de confinamiento y de pandemia.


Entre las muchas virtudes del mundo TI, destaca su adaptabilidad, como muy bien nos ilustraron nuestros dos referentes, el Dr. Ramon Brugada y el Sr. Esteve Farrés en la conversación anterior a la entrega de los galardones.


Los Premis E-TECH volverán en 2021 (save the date: 15 de noviembre para la gala de entrega). Espero que nosotros nos podamos ver antes, y no por videoconferencia...


David Martí
Presidente de AENTEG