Actualizado el 01/05/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL

Un de cada dos estudiants d'enginyeria d'Elisava són dones

Escrito por Agencias Externas el 20/06/2023 a las 18:27:50
966

Elisava, Facultat de de Disseny i Enginyeria de Barcelona, ha aconseguit la paritat de gènere absoluta amb el 50% de dones entre els alumnes del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial. Aquesta representativitat igualitària redueix la bretxa de gènere al sector i fomenta la presència femenina en les vocacions STEM, relacionades amb ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.


En un entorn marcat per la disrupció i la transformació constants, la indústria, les empreses i la societat requereixen nous perfils professionals que es desenvolupin amb eficiència i adaptabilitat a una realitat volàtil, complexa i canviant. D'aquí la necessitat de que les persones joveses formin en carreres STEM, un talent que encara avui no cobreix les mancances existents. Segons l'Observatori de l'Enginyeria d'Espanya, en deu anys caldrann més de 200.000 enginyers i enginyeres per cobrir les necessitats de les empreses, tant del sector industrial com de serveis.


El proper 23 de juny se celebra el Dia Internacional de la Dona a l'Enginyeria, una data que evidencia la bretxa de gènere al sector ja que, d'acord amb les xifres de l'Observatori, les dones suposen únicament el 20% en el conjunt de enginyeries del país. La paritat a la professió és clau per fer front als desafiaments de l'era actual. Per això, cal abordar la desigualtat des de la base, actuar a les escoles i universitats amb referents femenins i canviar la cultura de professions vinculades a rols de gènere.


Disseny i enginyeria, disciplines clau per transformar el món


Elisava va ser la primera escola de disseny d'Espanya creada l’any 1961 amb un clar enfocament a formar alumnes amb capacitat per impactar de manera positiva a la societat. Fa més de 25 anys que l’escola va crear el Grau en Enginyeria de Disseny Industrial per donar resposta a una necessitat de la indústria: es requerien professionals amb coneixements científics i tècnics propis de l'enginyeria industrial, i capacitats creatives i estètiques que aporta la formació en disseny.


La Doctora Marta González serà la nova Cap d'Estudis d'Elisava a partir de l'1 de setembre del 2023. L'enginyera destaca les sinergies i connexions transdisciplinars que es potencien entre el Grau en Disseny i Innovació i el Grau en Enginyeria de Disseny Industrial: “A Elisava entenem el disseny i l'enginyeria com a instruments per transformar el món mitjançant la innovació i la reflexió crítica. Per això creem un espai on les competències creatives i la preparació tècnica es retroalimenten constantment. El resultat és la formació d’alumnes capaços d’afrontar els reptes mediambientals, tecnològics i industrials que la societat necessita”.


Professió de futur


Elisava col·labora amb més de 450 empreses com SEAT, Siemens, HP, Puig, Ficosa, Albufera, Stäubli, Simon, Hyperloop TT, o Roca, entre d’altres per impulsar projectes conjunts, promoure el primer contacte dels alumnes amb el món empresarial i fomentar la inserció laboral dels joves directament al seu sector professional.


El 90% dels estudiants del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial d'Elisava troben feina durant els mesos consecutius després d’acabar el grau, segons dades de l'última enquesta d'AQU Catalunya, Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.


Els alumnes d’Elisava destaquen la marcada orientació al món laboral, la col·laboració amb empreses, institucions, ONG i centres tecnològics amb els quals es treballa des de primer curs i al llarg de tota la carrera amb briefs reals per a trobar solucions a les seves necessitats. El Treball Fi de Grau sempre es fa en col·laboració amb una empresa, facilitant així la transició al món laboral.


A tercer vaig fer les pràctiques a Simon i, un cop em vaig graduar, em van contractar. Gràcies a tots els coneixements i projectes que es fan a la universitat, tens una base sòlida que et permet especialitzar-te i desenvolupar la teva carrera allà on et sentis millor”, destaca l’exalumna Clara Batiste, ara Global Senior Industrial Designer a Simon.


Enginyeria amb impacte positiu


Els estudis d'Elisava busquen produir canvis substancials, sostenibles, amb impacte positiu i perdurables. Per això, estimulen les capacitats creatives, crítiques, tecnològiques i emprenedores dels alumnes.


Els alumnes del Grau d'Enginyeria de Disseny Industrial dissenyen i desenvolupen productes, sistemes i serveis que aportin valor a les persones, l'entorn i la indústria, i que alhora integrin els nous avenços tecnològics. Alguns dels projectes desenvolupats pels alumnes d’enginyeria entre d’altres són:

 

  • Flotto per Open Arms és el dispositiu de rescat marítim, dissenyat a partir d'un estudi de les necessitats de la ONG, que converteix les embarcacions a la deriva en espais segurs i secs per a les persones rescatades.
  • Reposabraços creats amb materials reciclats per fer més accessibles els bancs de les estacions de metro de Barcelona, realitzats en col·laboració amb TMB i el Barcelona centre de Disseny (BcD). S’han instal·lat dos prototips funcionals a les estacions de Universitat i La Sagrera.
  • Odapt és la primera oblia creada en 3D, reutilitzable i personalitzada per a bosses d'ostomia de dues peces. Fàcilment adaptable a l'estómac i la patologia de cada pacient, ofereix una alternativa al problema de les fuites. El projecte va aconseguir el Premi Forward AM Innovation, amb una dotació econòmica de 25.000 €.
  • ATOM, generador d’hidrogen verd que busca una alternativa als combustibles fòssils, guanyador de l’imaginPlanet Challenge, iniciativa que dóna suport a joves emprenedors i que actualment forma part de la incubadora d’Elisava.


L’escola també acompanya aquells alumnes que volen convertir el seu projecte en una realitat empresarial. Des de la incubadora d'Elisava, situada a Barcelona Activa, s'impulsen projectes d'alt impacte desenvolupats a la universitat per posar-los en marxa amb una spin-off o amb la creació d'una startup. Elisava proporciona espai, networking i serveis d'assessoria per escalar els projectes i acompanya els emprenedors en l'obtenció de patents i el desenvolupament posterior en el mercat.