Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Trien 'Enxaneta' per batejar el primer nanosatèl·lit de la Generalitat

Trien 'Enxaneta' per batejar el primer nanosatèl·lit de la Generalitat

Escrito por Agencias Externas el 23/03/2021 a las 16:20:27
857

‘Enxaneta’ és el nom amb què els infants de Catalunya van decidir batejar el primer nanosatèl·lit que la Generalitat ha enlairat el 22 de març des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazahstan, en el marc de l'Estratègia NewSpace del Govern català.


Així es va anunciar durant l’acte que va tenir lloc a CosmoCaixa, el Museu de la Ciència de la Fundació “la Caixa”, on es va donar a conèixer el nom guanyador del concurs del programa informatiu de referència del canal Super3, InfoK, i es van lliurar els premis als infants que el van proposar, cinc nenes provinents de quatre comarques diferents de Catalunya. El concurs, fruit de la col·laboració entre el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), va registrar la participació de gairebé 10.000 infants d’arreu de Catalunya.


Les guanyadores, 5 nenes d’arreu del territori


El nom ‘Enxaneta’ va estar, amb 1.840 vots, el preferit pels infants d’entre els 10 noms finalistes, que, en total, es van registrar 9.100 vots. Aquest nom el van proposar 5 nenes (entre elles, dues germanes) provinents de Girona, Vilassar de Mar, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat, que van esdevenir així les guanyadores del concurs.


Les 5 nenes van rebre com a premi una visita guiada a l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), ubicat a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) i gestionat per l’IEEC, i una entrada per visitar el Centre d’Observació de l’Univers (COU) a Àger (Noguera), amb les seves famílies. A més, durant l’acte, se’ls va lliurar una maqueta del nanosatèl·lit impresa en 3D a la qual han pogut enganxar el nom d’‘Enxaneta’ en directe.


El concurs de l’InfoK va arrencar el passat 27 de gener coincidint amb l’adjudicació de la construcció dels dos primers nanosatèl·lits que la Generalitat posarà en òrbita. Durant les dues setmanes següents, un miler de nens i nenes d'arreu de Catalunya van proposar fins a 203 noms per al primer d’aquests nanosatèl·lits. D’entre aquests, un jurat integrat per les tres entitats promotores va seleccionar-ne els 10 finalistes: Enxaneta, Patufèlit, Valentina, Infokaire, Espiadimonis, Flaix, Llibertat, Gaudí, Intrèpid i Llampec. Del 17 de febrer al 4 de març, els infants van poder votar quin d’aquests noms preferien per batejar el nanosatèl·lit. Dels 19 infants que van proposar els 10 noms que van arribar a la final, 13 són nenes i 6 són nens.


L’objectiu d’aquesta iniciativa, promoguda pel Departament de Polítiques Digitals, la CCMA i l’IEEC, era fomentar les vocacions científico-tecnològiques entre els més joves i apropar-los i fer créixer el seu interès per aquest nou sector d’oportunitats laborals i de futur que és la nova economia de l’espai.