Actualizado el 11/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. STAT-ON, nou dispositiu per seguir els símptomes del Parkinson

STAT-ON, nou dispositiu per seguir els símptomes del Parkinson

Escrito por Agencias Externas el 28/05/2019 a las 16:31:34
868

La manca de dades continuades i precises sobre l’estat clínic dels afectats de Parkinson al llarg del dia era, fins ara, una de les principals dificultats amb què es trobaven els neuròlegs encarregats d’ajustar el tractament dels seus pacients. Ara, aquest obstacle s’ha superat amb un nou dispositiu: STAT-On, el Holter per al Parkinson, que és fruit d’una dècada d’investigació i de treball conjunt de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), a través del Centre d’Estudis Tecnològics per a l’Atenció a la Dependència (CETpD), Sense4Care, spin-off de la UPC, i la Unitat de Parkinson del Centre Mèdic Teknon – Quirónsalud. El dispositiu STAT-On consta d'un sensor de mida petita, que es col·loca en un cinturó dissenyat especialment per a això, que permet una monitorització continuada de l’estat motor del la persona afectada per la malaltia en el seu entorn familiar. El desenvolupament final del Holter ha comptat amb finançament parcial de la Unió Europea mitjançant un projecte per a petites i mitjanes empreses (SME Instruments)*.


El tractament actual del Parkinson és de tipus simptomàtic, dirigit a equilibrar tant com sigui possible la manca de determinats neurotransmissors com la dopamina. Al cap d’uns dos anys de bon control clínic amb levodopa –el precursor de la dopamina–, apareixen fluctuacions en un 50% de les persones afectades.


Així, els símptomes motors del Parkinson avançat fluctuen diverses vegades durant el dia, en relació amb les preses de levodopa. És el que es coneix com a períodes ON i OFF, i són resultat de la disponibilitat o no de dopamina al cervell. L’estat ON sol aparèixer al cap de poc de la ingesta de medicació i és quan el pacient es troba bé, amb una funcionalitat pràctica i correcta dels moviments. En canvi, l’estat OFF és quan solen manifestar-se els símptomes motors, limitant severament la mobilitat i la independència en molts pacients.


El tractament del Parkinson avançat se centra en el control d’aquestes fluctuacions, però fins a dia d’avui els neuròlegs s’han trobat amb la dificultat de poder fer-ne una avaluació adequada. Una de les eines més utilitzades era demanar a la persona afectada pel Parkinson que fes un diari, anotant cada hora el seu estat clínic. Això requereix una gran inversió de temps per part del pacient/cuidador, a part de la poca fiabilitat de les dades, ja que a vegades els és difícil reconèixer l’estat en què es troben, a més de les dificultats motores per anar anotant-los.


Gràcies a aquest nou dispositiu és possible, doncs, registrar de manera permanent les fluctuacions ON/OFF que experimenten les persones tractades des de fa uns anys amb levodopa, així com monitoritzar altres símptomes motors de la persona afectada –bradicinèsia, discinèsia i bloquejos de la marxa– per adequar molt millor els tractaments i millorar de manera significativa la qualitat de vida d’aquestes persones. Aquestes fluctuacions ON/OFF són causa de greus dificultats per a l’estabilitat clínica dels malalts, i per controlar-les, ajustant els fàrmacs. Addicionalment, l’STAT-ON també és capaç de registrar paràmetres de la marxa, caigudes i altres característiques del moviment de les persones, que ajuden a gestionar millor la malaltia.


"Les mesures i les dades proporcionades per aquest Holter per al Parkinson ajudaran els metges a prendre decisions informades per al maneig optimitzat de la malaltia. Cal deixar clar que aquest dispositiu no proporciona cap mena de diagnòstic, però la informació recopilada és de gran valor per als professionals de la salut, que així poden determinar amb precisió el veritable estat del pacient", explica la doctora Àngels Bayés, de la Unitat de Parkinson del Centre Mèdic Teknon – Quirónsalud, que ha participat en el desenvolupament d’aquest nou dispositiu.


Atès que cada persona es mou d’una manera diferent, el Holter s’ha pensat per poder adaptar-se a cada pacient. Per això utilitza les primeres dades que obté de la persona malalta de Parkinson, "aprenent-ne" els moviments i, mitjançant tècniques d’intel·ligència artificial, personalitza els algoritmes que utilitza per registrar-ne els símptomes motors. Un cop fet aquest pas, el Holter treballa de manera autònoma i és molt fàcil d’utilitzar. Mentre és portat per la persona afectada, no necessita cap mena d’accionament ni connexió. "Atès que el dispositiu no és invasiu, el pacient pot utilitzar-lo en la vida normal, portant el sensor en un cinturó còmode i discret, mentre el Holter en registra l’estat motor en cada moment del dia. Després es genera un informe de l’estat motor del pacient al llarg de la jornada", afegeix Joan Cabestany, investigador del Departament d'Enginyeria Electrònica de la UPC i del CEPtD, i expert en intel·ligència artificial i electrònica aplicada a la dependència i l’envelliment actiu.


Incidència creixent del Parkinson


La incidència de la malaltia de Parkinson ha crescut en els darrers anys, en gran part per l’augment de l’esperança de vida de la població. Ja són més de 7 milions de persones a tot el món que han estat diagnosticades amb aquest trastorn neurodegeneratiu, dels quals 1,5 milions resideixen a Europa i 150.000 a Espanya. Aquesta malaltia causa problemes motors greus al llarg de l’evolució, i pot arribar a ocasionar bloquejos del moviment, així com símptomes no motors ocults, como dolors, apatia, confusió, dificultats per parlar, trastorn del son i depressió. Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, cada any es diagnostiquen 10.000 nous casos de Parkinson, i és la segona patologia neurodegenerativa més freqüent, després de l'Alzheimer.


Jornada per a pacients i professionals


El Holter STAT-On s'ha donat a conèixer, recentment, en una jornada, a persones afectades pel Parkinson i els seus familiars, així com a neuròlegs i professionals interessats en les noves tecnologies aplicades a la millora de qualitat de la persona que pateix aquesta malaltia.


La doctora Àngels Bayés i Joan Cabestany van explicar les novetats que suposa aquest nou dispositiu en el maneig de la malaltia de Parkinson. I, juntament amb un pacient, van exposar tots els avantatges en un debat amb les mateixes persones afectades per valorar-ne l’experiència i la usabilitat.