Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Recomanacions de l'Agencia de protecció de dades

Recomanacions de l'Agencia de protecció de dades

Escrito por Redacción TNI el 21/06/2022 a las 18:40:59
1113

Coincidint amb el Dia Mundial de les Mares i els Pares, l’APDCAT ha publicat un nou vídeo per conscienciar els progenitors dels riscos de la criança compartida o sharenting, que suposa la publicació d’imatges, vídeos i informació dels fills i filles a internet i les xarxes socials

 

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha publicat nou material divulgatiu, coincidint amb el Dia Mundial de les Mares i els Pares, per alertar-los dels riscos que suposa la criança compartida o sharenting. Es tracta d’una tendència cada vegada més popular, en què els pares i mares comparteixen imatges, vídeos i informació sobre els seus fills i filles a internet i les xarxes socials, així com les seves pròpies experiències o inquietuds al voltant de la criança.

 

Així, l’APDCAT ha elaborat un nou vídeo dins de la campanya #DadesSegures, mitjançant la qual vol conscienciar la ciutadania sobre la protecció de la privacitat i l’ús de les noves tecnologies. El vídeo es complementa amb una nova entrada web, que amplia la informació sobre què és la criança compartida, per què es produeix, quins riscos comporta i què cal tenir en compte abans de publicar informació de menors a internet i les xarxes, així com algunes recomanacions.

 

Per publicar informació d’altres persones a internet i les xarxes socials, cal el seu consentiment. En el cas dels menors de 14 anys, aquest consentiment recau en els pares, mares i tutors legals. En tot cas, abans de publicar imatges o dades sobre menors, l’APDCAT remarca que cal pensar en el dret a la intimitat i la reputació de l’infant, i si estaria d’acord que es publiquessin imatges i informació íntima seva a internet i les xarxes socials, tenint en compte que immediatament queda fora de control i pot ser manipulada.

 

També alerta que publicar el seu nom, la data de naixement, l’edat, l’adreça, els gustos, etc. pot donar pistes per al frau digital, permetre suplantar la identitat, desxifrar contrasenyes, accedir a comptes personals, robar credencials, etc. A més, les imatges o vídeos de menors poden ser utilitzades per a la pornografia infantil o el ciberassetjament.

 

Entre les recomanacions de l’APDCAT hi ha desactivar la geolocalització, quan no es necessiti, i vigilar amb les metadades. Per exemple, les imatges publicades poden tenir metadades associades que permetin la localització. També recomana no publicar imatges en què el menor pugui ser fàcilment recognoscible i no crear perfils específics dels fills i filles a les xarxes socials.

 

El nou material divulgatiu està disponible al web apdcat.cat i també es publicarà a les xarxes socials. Igualment, es posarà a disposició del Departament d’Educació, perquè el pugui donar a conèixer mitjançant la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).

 

A Espanya, el 89% de les famílies comparteixen el contingut dels seus fills i filles a Facebook, Instagram o TikTok, aproximadament un cop al mes. Segons estudis recents, gairebé un de cada cinc menors d’entre 9 i 17 anys diu que els seus pares i mares han compartit informació sobre ells en línia a l’Estat espanyol, i aproximadament un 12% els han demanat que esborrin aquesta informació compartida.