Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Què veurem en el Mobile World Congress?

Què veurem en el Mobile World Congress?

Escrito por Redacción TNI el 26/02/2023 a las 10:58:36
1312

Prop de 80.000 visitants, 2.000 expositors i un impacte econòmic de 350 milions d'euros. Són les xifres que originarà el Mobile World Congress (MWC) d'enguany, que se celebra a Barcelona entre el 27 de febrer i el 2 de març. En aquesta trobada, on se citen des del 2006 els màxims representants de la innovació tecnològica, s'anticipen les línies de l'escenari digital que ens espera en el futur, en el qual apareixen com a protagonistes la tecnologia 5G i la 6G, les tendències en el metavers, els desafiaments de la indústria 4.0 o les innovacions en el transport com la càpsula Hyperloop per al transport de viatgers.

 

A més, com cada any des que ja fa més d'una dècada i mitja va néixer aquesta trobada de l'avantguarda tecnològica, el MWC 2023 presentarà les últimes tendències en mòbils per a la temporada vinent. 

 

Aquestes són algunes de les novetats que ens esperen en la nova edició, batejada amb el lema "Velocity":

 

- Els desafiaments del 6G. Encara trigarà a ser una realitat, però el MWC serà un dels escenaris principals on es debatran els estàndards de la connectivitat 6G. Per a l'usuari significarà més amplada de banda, que es puguin connectar més dispositius amb menys latència, i que en un futur fins i tot sigui plausible oblidar-se de tenir fibra a casa perquè el 6G oferirà connectivitat de sobres, explica César Córcoles, professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC i membre del grup de recerca Technology-Enhanced Knowledge and Interaction Group (TEKING).

 

Però perquè realment compleixi la seva funció, el 6G haurà d'anar vinculat a un canvi en la tarifa que subministren els operadors, que hauria de ser il·limitada, tal com ja es comença a oferir en alguns casos. "Si tens una tarifa limitada de 25 gigues, fins i tot amb el 5G els pots esgotar en un dia, de manera que et quedes sense connectivitat de seguida. I si passa això, no hem millorat gaire, per la qual cosa ni el 5G ni el 6G no són realment eficaços si no van acompanyats d'aquests canvis necessaris en les tarifes dels operadors", adverteix el professor de la UOC.

 

És un dels reptes que planteja aquesta tecnologia, però no l'únic. El MWC també servirà de lloc de trobada real entre els grans grups que s'encarreguen de definir els estàndards del 6G, i s'espera que un dels debats se centri a com aconseguir que aquest sistema de connectivitat sigui respectuós amb el medi ambient. "Es faran avenços perquè cada comunicació consumeixi menys energia de la que requereix el 5G. Però encara que consumim la meitat amb cada operació, si fem el triple d'operacions, la suma total és negativa per al medi ambient, i revertir aquesta situació és un dels reptes. A més, cal tenir en compte el cost ambiental del desplegament del 6G. Donar solució a aquesta realitat serà un dels punts de discussió previsibles", assenyala César Córcoles.

 

 -  Del metavers al matterverse. En el futur immediat, la indústria relacionada amb el metavers centrarà els seus esforços en un públic objectiu que passa del consumidor particular al teixit empresarial, cosa que ha comportat la creació d'una nova paraula clau que la indústria vol que escoltem més sovint: matterverse.

 

Com explica l'investigador del grup TEKING, la paraula es refereix també a realitat virtual o augmentada, però lligada al fet físic i a les empreses. Posa com a exemple el mercat de la construcció, en què s'han incrementat les vendes en realitat virtual. "Si s'ha dissenyat un edifici amb eines digitals, és possible anar a l'indret on s'està construint i veure l'interior de la paret amb les canalitzacions i tota la resta gràcies a unes ulleres de realitat virtual. I si això es ven bé, invertir 2.000 euros en unes ulleres per tenir aquesta possibilitat pot ser força viable", indica aclarint que, encara que en l'actualitat el metavers tingui usos molt interessants per a l'usuari particular, la indústria està buscant nínxols de mercat nous. "Ja va passar amb els ordinadors: el gran mèrit de l'IBM PC va ser vendre'l a empreses i no a particulars. Ara està passant una cosa semblant amb la realitat virtual. A tots ens agrada, però per a l'economia d'una persona del carrer, gastar-se 2.000 euros en un dispositiu pot no ser rendible si només el farem servir unes quantes hores a la setmana, mentre que per a una empresa sí que pot ser-ho". 

 

  • Les novetats en mòbils. Tot i que en aquesta edició la meitat dels congressistes vindrà d'empreses que no estan directament relacionades amb els mòbils, sinó que es dediquen a la logística, les finances, els videojocs o el metavers, les novetats en dispositius mòbils continuaran sent protagonistes del congrés. I entre aquestes, les principals tendències són les següents:

 

·       Mòbils plegables. No és el primer any que es veuran mòbils plegables en el MWC, però les tendències actuals s'allunyen per fi dels prototips per convertir-se en una realitat a l'abast d'un públic més gran. "Els nous mòbils plegables són més raonables i consistents. Veurem alguns formats que vam perdre quan LG va sortir del mercat perquè la resta de la indústria està recuperant el que aquesta empresa va presentar fa dos anys. Per exemple, mòbils no tan sols plegables, sinó que a més s'estenen. La pantalla s'obre i passa a tenir la mida d'un iPad mini", avança el professor de la UOC.

·       Millores en la qualitat d'imatge i implementació del zoom. A més de zooms físics que tenen cada vegada més qualitat, les millores en la qualitat de les imatges seran una realitat molt aviat. En la temporada vinent en serem testimonis. "Pràcticament, tots els fabricants utilitzen els mateixos sensors. No obstant això, al públic li sol agradar més la foto que es fa amb una càmera Apple que amb una Sony malgrat que tenen exactament el mateix sensor, i la raó és el programari que hi ha al darrere. És aquí on continuarem veient millores en tots els fabricants".
En l'actualitat, encara que l'usuari no en sigui conscient, en fer una foto amb el mòbil "ja està aplicant retoc fotogràfic com si s'estigués fent servir una aplicació com Photoshop. Hi ha un processament, però el fa el mòbil sense dir-nos-ho ni permetre'ns gairebé cap control. Per això, el mòbil que té els millors algorismes de fotografia és el que acaba sent el millor per a l'usuari". Aquestes funcions del programari són les que veurem millorades, en general, en tots els dispositius mòbils.

·       Càrregues més ràpides. Tan sols faran falta uns minuts, fins i tot menys de deu, perquè alguns mòbils passin de 0 al 100 % de bateria. Són els dispositius que carreguen amb una potència màxima de 240 watts. Fins avui, les càrregues més ràpides eren a 150 watts, que ja aconseguien passar de l'1 al 100 % en 16 minuts, i del 50 % a la càrrega completa en cinc minuts.

 

- Indústria 4.0 més sostenible. La xarxa 5G ens permetrà continuar avançant envers edificis i ciutats més intel·ligents, i també envers fàbriques i magatzems intel·ligents que utilitzin l'energia sense desaprofitar-la, economitzant al màxim i respectant el medi ambient. Com avançava el web del MWC, "els nostres recursos són finits i tots necessitem fer més amb menys". La digitalització, la internet de les coses o IdC i la fusió dels mons real i digital en la pràctica del dia a dia impliquen afrontar un nou escenari en què la indústria 4.0 ha de garantir la sostenibilitat. Com assolir-ho de la manera més eficaç possible és un dels temes sobre els quals debatran els experts reunits en el MWC.