Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL

QuantumPoblet: l'oxímoron perfecte

Escrito por Redacción TNI el 27/06/2017 a las 20:26:54
1587

Divendres, 16 de Juny, el monestir cistercenc de Poblet, es va convertir en l’escenari del la tercera “ Trobada Quantica”/"EnQuentro Quantico" d'aquest any. En una sala plena a vessar, vam comptar amb la participació d’Oriol Junqueras, vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat i doctor en història del pensament econòmic; Lluc Torcal, procurador general de l'Ordre Cistercenc, físic i doctor en filosofia; i José Ignacio Latorre, catedràtic de Física teòrica , soci i director científic de Entanglement Partners. Tots tres ens van convèncer que en la mecànica quàntica, els oxímorons són compatibles i conviuen en universos que no cal que siguin "paral·lels".

 

 

Alfonso Rubio-Manzanares, president de barcelonaqubit-bqb i CEO de Entanglement Partners, va ser l’encarregat d’inaugurar l'acte. "Avui, a Poblet, viurem un dia històric. Hem organitzat aquest ‘singular’ esdeveniment amb gran afecte i us donem sincerament les gràcies a tots els assistents, ponents, organitzadors, sponsor i entitats col·laboradores pel vostre interès i participació", va exclamar.

 

 

L’amfitrió, Octavi Vilà, abat de Poblet, ens va donar la benvinguda a “aquesta vostra casa" i ens va recordar que el Monestir de Poblet sempre ha estat obert a la cultura i al pensament.

 

 

Eduard Martín Lineros, degà del Col·legi oficial d'enginyeria informàtica de Catalunya- COEINF, va obrir la jornada destacant que tot i que ”la quàntica aplicada, gairebé ha deixat de ser un somni”, “cal que es converteixi en una realitat comprensible per a la gent del carrer i, sobretot, per a aquells que traslladen la ciència a la pràctica, i aquells que reflexionen sobre la repercussió ètica dels nous avenços”.

 

 

Un polític parlant sobre mecànica quàntica

 

 

Després, va arribar un dels moments més esperats de la jornada amb la intervenció del vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda del Govern de la Generalitat, Oriol Junqueras. Amb una ponència intel·ligent i enginyosa, Junqueras va explicar que les lleis de la mecànica quàntica ens donen les claus per al nostre comportament en els temps que ens ha tocat viure: "modèstia, prudència i compromís".

 

 

Doncs sí, Junqueras sí en sap, i molt, sobre mecànica quàntica. Fins i tot es va atrevir a explicar-nos l’experiment del gat de schrodinger, -viu i mort alhora- i els principis de superposició i entrellaçament quàntics.

 

 

Junqueras: “cal modèstia intel·lectual, prudència i necessitat de compromís a l'hora d'intentar fer un món millor” En l’equador de la seva ponència, Junqueras ens va sorprendre amb una "primícia vital": fa laguns anys, va conèixer en Lluc Torcal a Poblet quan era el seu Prior. I ens va confessar que, conversant amb ell, entre les vinyes del monestir, va canviar la seva forma de veure el món i la seva relació amb el transcendent. És públic que el vicepresident del Govern és en l'actualitat catòlic practicant i manté una estreta relació amb el monestir cistercenc.

 

 

Torcal, un monjo parlant de mecànica quàntica

 

 

El procurador general de l'Ordre Cistercenc, físic i doctor en filosofia, Lluc Torcal va oferir una ponència profunda i carismàtica: “Déu juga als daus?” Ens va explicar que “l'observador mai és neutral” per la qual cosa ha de ser conscient que qualsevol assaig del que sigui responsable va ser alterat pels seus desitjos. Com hem de plantejar-nos l'ètica dels avenços tecnològics i com afecten la nostra forma d'actuar i pensar com a éssers humans. I si existís un observador últim

anomenat Déu.

 

 

Latorre, un científic en un monestir

 

 

Latorre ens va explicar, en una ponència rotunda i didàctica, que Barcelona té el centre científic sobre fotònica més important del món: l’ ICFO; el superordinador "Mare Nostrum" del BSC; excel·lents universitats i escola de negocis; i certàmens internacionals sobre tecnologies de primer nivell. A més, també compta amb un think tank - barcelonaqubit- una associació empresarial- Quàntum World Association- i una empresa -Entanglement Partners- que tenen el seu focus en les tecnologies quàntiques.

 

 

Latorre: “Hem de treballar plegats per ser un referent mundial en computació i ciberseguretat quàntiques”

 

 

“És imprescindible que treballem plegats per ser un referent mundial en computació i ciberseguretat quàntiques. Hem de ser capaços d'atreure el millor talent del món, fins i tot aquell que va marxar fa anys”, va assegurar Latorre. “Necessitem que talent, idees i estratègia siguin, per aquest ordre, les bases del nostre sistema científic i empresarial". Per cert, algú sap de qui és el domini "schrodinguer.cat" ?

 

 

La segona part de la jornada, va estar dedicada a la presentació en societat de la Quàntum Blockchain Alliance –QBA: “Quàntum-Blockchain, oxímoron o no?” La QBA, és un acord entre entitats privades que es troba sota el paraigua de la uàntum World Association-QWA. Inicialment, està formada per tres membres fundadors: la consultora Entanglement Partners; ISACA Barcelona Chapter; i el prestigiós centre tecnològic EURECAT. L'Aliança té com a objectiu principal treballar junts per desenvolupar i implementar tecnologia quàntica i post quàntica a la tecnologia blockchain. A aquest grup promotor, se li aniran sumant noves entitats i empreses.

 

 

Ramsés Gallego, executive VP de la QWA, va presentar a la QBA amb un discurs carregat de força i contingut.

 

 

Posteriorment, van pujar a la taula els tres representants de les entitats que componen                                                                                                                                                          el grup promotor de la QBA: Josep M. Vilà, Chairman de Entanglement Partners; Ricard Jiménez, directiu de EURECAT; i Joaquim Altafaja, vicepresident d’ISACA Barcelona Chapter. Tots tres van tancar davant l’auditori l'acord de constitució de l'aliança amb una ferma encaixada.

 

 

Navarro: "la Generalitat ha endegat un ambiciós pla per ajudar a finançar els nous reptes científics i tecnològics del segle XXI: 5g, 3D printing, IoT, big data, fusió i, per descomptat, tecnologies quàntiques

 

 

Finalment, el secretari general de Recerca i Universitats del govern de la Generalitat, Arcadi Navarro, va ser l’encarregat de tancar l’acte. Durant el seu discurs, Navarro ens va explicar que Catalunya ha construït un sistema de recerca i coneixement basat en centres científics punters, universitats de qualitat i centres tecnològics i clústers empresarials de primer nivell. “Des del govern de la Generalitat hem endegat un ambiciós pla per ajudar a finançar els nous reptes científics i tecnològics d'aquest segle: 5g, 3D printing, IoT, big data, fusió i, per descomptat, tecnologies quàntiques”, va assegurar.

 

 

Per finalitzar aquesta esplèndida jornada, vam fer una foto de família en record de l'esdeveniment a les escales del Palau de l'Abat, que va anar seguit d’un excel·lent i animat dinar a l’Hostatgeria de Poblet que va convertir aquest dia en màgic i inoblidable.

 

 

Redacció: barcelonaqubit-bqb