Actualizado el 26/03/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Provar solucions smart

Provar solucions smart

Escrito por Redacción TNI el 22/07/2015 a las 19:48:38
2604

El secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Ocupació, Pere Torres, i el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, han presentat aquest matí el projecte Catalonia SmartLab, una iniciativa impulsada per la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI) amb la col·laboració dels ajuntaments catalans per crear una xarxa de laboratoris urbans dedicats a provar i validar les solucions smart en entorns reals. L’acte, que ha tingut lloc a la seu de la DGTSI, a l’Hospitalet de Llobregat, ha comptat també amb la participació de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el director General de Localert, Xavier Furió, i la presència de regidors i responsables TIC dels ajuntaments que formen part de la xarxa.

 

Catalonia SmartLab és una de les actuacions identificades dins de l’estratègia SmartCAT del Govern català, que pretén convertir el país en una Smart Region de referència internacional, per impulsar el desplegament de projectes de ciutats intel·ligents a Catalunya. Així ho ha explicat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, que ha afegit que aquest projecte “és una constatació més que aquesta estratègia està en marxa per aconseguir que el país faci una transformació de l’economia  i de la gestió de les ciutats al servei de les persones”.

 

Segons Torres, Catalonia SmartLab  ha de ser una “eina de diàleg cooperatiu entre els que generen noves tecnologies, els usuaris o gestors de serveis públics i els beneficiaris últims, que són els ciutadans”. En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha assegurat que “l’administració ha d’assumir la veu dels beneficiaris últims; ser aglutinadora d’aquests agents i impulsora d’aquest diàleg vetllant en tot moment per l’eficiència però també i sobretot per la inclusió”.


Durant la seva intervenció, el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, ha dit que “Catalonia SmartLab promou la coordinació i intercanvi d’experiències locals així com els acords amb empreses privades” amb un objectiu doble: d’una banda, impulsar el sector tecnològic oferint accés a infraestructures i equipament, i d’altra banda, potenciar la innovació oberta a les ciutats gràcies a la participació en proves pilot.

 

Es tracta -ha afegit Puigneró- de posar els territoris a disposició de les empreses perquè puguin provar solucions smart d’una manera àgil, flexible i ràpida”. “Per això, hem comptat amb la implicació dels ajuntaments per fer de Catalonia SmartLab una xarxa operativa, que suma en benefici de tot el país, i no merament institucional com es fa des d’altres administracions”, ha reblat Puigneró.

 

Catalonia SmartLab és, doncs, el punt de referència al qual es poden adreçar les empreses que cerquen un municipi català per fer proves dels seus projectes smart. Es tracta d’espais de proves per acollir projectes que aportin beneficis per als ciutadans, que solucionin necessitats no resoltes i que estiguin alineats amb els objectius, prioritats i línies d'actuació de l'Ajuntament.

 

Partint de l'experiència del Barcelona Urban Lab i dins del marc de l’estratègia SmartCAT, el projecte s’ha estès a tot el país creant una xarxa de municipis amb els seus propis Urban Labs, de manera que la varietat d’escenaris disponibles per a les empreses es multiplica.

 

El projecte neix amb l’estreta col·laboració de la Diputació de Barcelona, Localret i l’Ajuntament de Barcelona, amb qui es comparteix l’oficina tècnica i la finestreta única per a les empreses, i parteix amb 22 municipis adherits, entre els quals n’hi ha de tot tipus: turístics i rurals, petits i grans, de muntanya, interior i litoral, etc.

 

La xarxa catalana d’Urban Labs, però, està oberta a tots aquells municipis innovadors que vulguin posar la seva ciutat a disposició de la comunitat empresarial per tal de fer-hi proves de productes i solucions smart.

 

Precisament, la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, ha recordat que “les ciutats són laboratoris continus, i són moltes les ciutats que estan obertes a que les empreses puguin fer-hi proves pilot per arribar a l’excel·lència en benefici de la ciutadania, treballant de manera completament alineada amb l’estratègia SmartCAT de la Generalitat”. En aquest sentit, Conesa ha afegit que “per a la Diputació de Barcelona, ser avui aquí és una acció de posicionament estratègic, perquè entenem que una aposta de futur és apostar per la tecnologia i enxarxar municipis”.