Actualizado el 16/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL

Posició estratègica en l'àmbit del 6G a escala europea

Escrito por Redacción TNI el 04/10/2022 a las 15:39:29
1286

Èxit del sistema públic de recerca català dins la primera convocatòria del programa de 6G anomenat Smart Network and Services (SNS) Joint Undertaking (JU), circumscrit en el marc del programa de financiació Horizon Europe (2021-2027), i que té per objectiu fomentar el lideratge europeu en tecnologies digitals i futures tecnologies habilitadores. La Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), la Fundació i2CAT i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) han aconseguit un total de 17 projectes de recerca i d’innovació vinculats amb la nova generació de xarxes mòbils de 5G avançat i 6G amb un finançament total de 8,8 milions d’euros d’aquí al 2026.

 

Es tracta d’un assoliment de gran transcendència per al sector públic de recerca de Catalunya, en la mesura en què garanteix la seva participació en aproximadament el 50% de tots els projectes finançats en la primera convocatòria del programa SNS per garantir el desenvolupament del 5G avançat i del futur 6G a tota Europa.

 

Un fet destacable és que el sistema de recerca català, en el seu conjunt, tindrà una participació activa en els quatre grans blocs d’investigació (els anomenats Streams) que defineixen el programa. Així, per exemple, 6 dels 7 projectes finançats en l’stream A (5G Evolution) compten amb, almenys, una entitat catalana de recerca en el seu consorci. En l’stream B (6G Development) les entitats catalanes han aconseguit altres 7 projectes. En l’stream C (6G Experimental Infrastrutures) i stream D (5G Vertical Pilots), i2CAT ha aconseguit 2 i 1 projecte, respectivament. Els projectes de l’stream C són particularment estratègics, atès que estan destinats a crear les plataformes d’experimentació de les tecnologies 6G que donaran servei als projectes de les properes dues convocatòries del programa de 6G SNS que obriran l’any 2023 i l’any 2024, respectivament. A més a més, el CTTC participarà al projecte transversal de coordinació, suport i internacionalització del programa. També destaca que la UPC coordinarà, a través del Centre de Comunicacions de Banda Ampla (CCABA), un d’aquests projectes i que, a més a més, participarà en col·laboració com a soci de recerca amb el CTTC en altres dos projectes i amb la Fundació i2CAT en un altre projecte.

 

El paper de Catalunya en el desenvolupament del 6G

Aquest èxit en l’àmbit europeu es complementa amb la participació catalana en el programa estatal UNICO I+D 6G, impulsat pel Govern espanyol dins del seu Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i que posiciona el sistema de recerca català en un lloc estratègic pel desenvolupament del 5G avançat i del 6G a escala estatal i europea.

 

Per al vicerector de Recerca de la UPC, Jordi Llorca, “l'èxit de la UPC en l'àmbit del 6G demostra que el coneixement i els esforços dels investigadors fan possible proposar avenços significatius i donar resposta a reptes importants de la recerca en l’àmbit mundial. Aquest èxit és el treball d'anys d'esforç i col·laboració, no només amb l'ecosistema català de recerca, sinó també amb centres i empreses internacionals capdavanters en aquestes tecnologies 6G”.

 

El doctor Carles Antón, director de Programes Europeus i Contractes Industrials del CTTC i membre electe de la junta de govern de la 6G Smart Networks and Services Industry Association (anteriorment 5G Infrastructure Association), assenyala que “un cop més els centres de recerca catalans han demostrat el lideratge i la capacitat de desenvolupament de noves tecnologies en el sector de les telecomunicacions, on des de fa més de 20 anys han contribuït a la definició i l’avanç del coneixement; fonamentals per a la implementació dels sistemes de comunicació 3G, 4G, 5G. Amb aquests nous projectes tenim l’oportunitat de definir les futures xarxes de telecomunicació i tecnologies 6G que donin resposta als nous reptes socioeconòmics”.

 

“Catalunya tindrà un paper molt important en el desenvolupament de les tecnologies 6G a Europa. A partir d’ara, el repte serà disposar de tot el talent necessari i generar un gran impacte en la recerca i el sector TIC”, assenyala el doctor Sergi Figuerola, Chief of Technology and Innovation Officer (CTIO) de la Fundació i2CAT.

 

Al mateix temps, el director del programa de 6G i director d’estratègia de programes d’R+D Europeus a la Fundació i2CAT, el doctor Jesús Alonso-Zarate, assegura que “estem davant una oportunitat única perquè el sistema de recerca català i estatal consolidin una posició de lideratge a nivell europeu i mundial en el desenvolupament de tecnologies de comunicacions mòbils. Tenim la responsabilitat d’assegurar que tots els actors treballem de manera coordinada per a garantir tant la creació de nou coneixement, com de la transferència d’aquest coneixement a la societat i l'economia.”