Actualizado el 01/05/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Més de 140 noies participen a la Primera Olimpiada Matemàtica Femenina

Més de 140 noies participen a la Primera Olimpiada Matemàtica Femenina

Escrito por Agencias Externas el 30/01/2024 a las 20:37:54
794

Despertar vocacions matemàtiques entre les noies convidant-les a explorar aquest apassionant camp d’una manera diferent ha estat l'objectiu d'aquesta jornada, en la qual noies estudiants d'ESO i Batxillerat han hagut de resoldre problemes matemàtics des d'una òptica diferent de l'habitual a les aules de secundària, en els quals l'enginy ha estat un component tan important com saber fer determinades operacions.


Les medalles d'or han estat per Ekaterina Leksina (guanyadora absoluta, amb un 10 a la prova, va guanyar també la medalla d'or a l'Olimpíada catalana del passat desembre), Eulàlia Gaya Bretones i Maria Bugrim.


Les medalles de plata, per a Maria Borrell Ferrero, Vera Morancho Bargas i Dina Markhanovskaya.


Les medalles de bronze s'han lliurat a Candela Osberger Serrano, Alba Jarrett Rodellar i Regina Jiménez Borrell i, les mencions especials, per a Aileen Sangalli, Abril Junyent Elorza, Judith Bonillo, Sara Guitart Alabart i Nerea Garcia Navarro.


Durant aquesta 1a Olimpíada Matemàtica Femenina Catalana, les noies també han pogut conèixer, de primera mà, el dia a dia de joves matemàtiques catalanes, com ara les professores i investigadores de la UPC Eva Miranda i Jezabel Curbelo, Clara Cufí, de la UAB, Marina Vegué, de la UB, io d'Alexia Escudero, estudiant de l’FME que ha aconseguit diverses medalles en les competicions de l’Olimpíada Matemàtica. També les han acompanyat i han compartit dinar amb elles altres dones matemàtiques que són referents en sectors professionals diversos, que van des dels sistemes financers fins a la visió per computador, passant per la intel·ligència artificial o les xarxes neuronals, juntament amb altres estudiants de la UB, la UAB i la UPC.


La jornada s'ha desenvolupat en un entorn col·laboratiu i, per a moltes de les noies assistents, l’experiència ha significat l'oportunitat d’entrar en contacte amb la universitat per primer cop. En aquesta primera edició, l’Olimpíada ha reunit més d’un centenar de noies que cursen ESO i de Batxillerat i que procedeixen de 80 centres educatius d’uns 50 municipis d’arreu de Catalunya, com ara Barcelona, La Garriga, Canovelles, Súria, Vilafranca del Penedès, Cassà de la Selva, Castelldefels, Esparreguera, Abrera, Sant Cugat, Rubí, Figueres, Lleida, Berga, Igualada, Puigcerdà, Cornellà i Girona.


Experiència matemàtica més enllà de la resolució de problemes


A més de la resolució de problemes, les alumnes han participat en dues activitats lúdiques que tenen un vessant matemàtic habitualment desconegut, com és el cas de la papiroflèxia o trobar les millors estratègies per sortir d'una scape room.


En la cloenda de la jornada i en l'acte de lliurament de premis han participat el rector de la UPC, Daniel Crespo; la secretària general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Gina Tost; la directora general de Transferència i Societat del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats, Laia Arnal; la directora general del Departament d’Empresa i Treball, Liliana Arroyo; la sotsdirectora general d’Ordenació Curricular del Departament d’Educació, Rita Ossó; la presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, Montserrat Alsina; el degà de la Facultat de Matemàtiques i Estadística, Jordi Guàrdia; la vicedagana de recerca de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB, Joana Cirici; el degà de la Facultat de Ciències de la UAB, Juan Jesús Donaire, i el director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Jordi Mas.


Les noies millor classificades a l’Olimpíada Matemàtica Femenina Catalana podran participar en el procés de selecció per a l’European Girls Mathematical Olympiad (EGMO).


En l’organització de la jornada han col·laborat la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, l’associació Apotema i les empreses Accenture i AilyLabs.