Actualizado el 16/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Mercabarna reforçarà la desinfecció amb un robot autònom 5G

Mercabarna reforçarà la desinfecció amb un robot autònom 5G

Escrito por Agencias Externas el 03/08/2021 a las 18:43:52
1078

Avui s’ha presentat, al stand de Mobile World Capital en el Mobile World Congress, un nou projecte l’objectiu del qual és provar els beneficis de l’aplicació de la connectivitat 5G als sistemes d’intel·ligència artificial mitjançant la seva utilització en un robot autònom que desinfecta les zones que potencialment puguin estar contaminades per virus com el Covid-19 bacteris i altres microorganismes nocius en instal·lacions industrials. El projecte ha estat desenvolupat per Mercabarna, ACCIONA, Orange i Mobile World Capital a través de la iniciativa 5G Barcelona, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.


El pilot consta d’una prova en la qual el robot pot avaluar i implementar noves mesures de seguretat per combatre els gèrmens en un dels espais de manipulació d’aliments més grans del país, per on passen cada dia una mitjana de 23.000 treballadors.


La comunicació amb el robot és pràcticament immediata, gràcies a la ultra baixa latència de la tecnologia 5G, que a més aporta altres grans avantatges a aquest tipus d’aplicacions, com són la major velocitat i la gran escalabilitat, fent possible la connexió de múltiples dispositius.


A més, la tecnologia 5G també possibilita l’intercanvi d’informació entre vehicles robotitzats (per exemple, de paràmetres ambientals), perquè aquests puguin realitzar tasques col·laboratives de forma autònoma, amb capacitat de detectar i superar obstacles. D’aquesta manera, un treballador pot controlar de forma remota un vehicle robotitzat, resolent les altes tases d’atenuació i el risc de talls de comunicació que es donen amb altres tecnologies com el Wi-Fi, LTE-M o NB-IoT.


Pablo Vilanova, director d’Estratègia i Innovació de Mercabarna ha afirmat que “com a servei essencial, Mercabarna ha garantit, des de l’inici de la pandèmia, l’abastiment alimentari a tota Catalunya, gràcies, entre altres moltes mesures, a què hem duplicat la neteja i la desinfecció de tots els nostres espais. Les proves que hem realitzat avui al mercat majorista d’aliments ecològics, el Biomarket, amb el Robot que presentem avui, ens han demostrat que podem augmentar l’eficiència en els processos actuals de desinfecció i reforçar-la als espais de més difícil accessibilitat”.


Segons Eduard Martín, CIO i director de 5G de Mobile World Capital: “Aquesta solució automatitzada per la biocontaminació elimina el risc que suposa per les persones treballar en àrees contaminades. Estem molt orgullosos de poder col·laborar de nou en un projecte que té com a objectiu protegir la salut de les persones. Tant a Mobile World Capital com al programa 5G Barcelona, la nostra meta sempre ha estat i seguirà sent posar la tecnologia a disposició de les persones per millorar les seves vides”.


Per la seva banda, Víctor Vera, director territorial a Catalunya de Grans Empreses d’Orange, ha destacat que “per a Orange és un plaer tornar a col·laborar en un projecte l’objectiu del qual és treure màxim partit a una tecnologia tan disruptiva com el 5G, que tindrà un impacte transversal molt important tant en la societat com en l’economia i que serà decisiva en la modernització i progrés de les nostres indústries”.


Finalment, el secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, David Ferrer, ha assegurat que “en temps de pandèmia hem pogut constatar com les tecnologies digitals han estat essencials per la lluita contra el Covid-19 gràcies a solucions com la que presentem avui, on la tecnologia 5G i la intel·ligència artificial ajudaran a generar entorns de treball més segurs”.


Desinfecció d’estances contaminades de Covid-19 en deu minuts


El robot elimina els gèrmens de les superfícies i mata qualsevol partícula que hagi quedat suspesa en l’aire utilitzant llum ultravioleta concentrada (UV-C). A més, el robot s’apaga automàticament tan aviat com detecta algú en els voltants, ja que la intensitat del llum pot ser perjudicial per a les persones.


Aquesta màquina, a més de comptar amb la làmpada de raigs ultravioleta, pot desplaçar-se per les estances de forma autònoma gràcies a la utilització d’algoritmes d’intel·ligència artificial. Li basten 2 hores per eliminar el 99,99% dels microorganismes nocius de la nau del mercat majorista d’aliments ecològics de Mercabarna, el Biomarket, que té una dimensió de 3.869 m2.


El sistema d’intel·ligència artificial permet que la màquina se centri en les zones més propenses a estar contaminades, com lavabos, picaportes, taules de manipulació d’aliments, mostradors, etc.; després, es desplaça pel seu compte a les diferents estances d’un recinte. Compta a més amb un mòdul addicional per a detectar la presència de bacteris i fluids biològics a través de fluorescència amb l’objectiu d’avaluar la higiene de qualsevol recinte.


El robot també pot utilitzar-se en àrees en quarantena i laboratoris, i podria tenir aplicacions civils en el nou escenari postpandèmia. És el cas d’hotels, aeroports i altres llocs públics, que hauran d’afrontar com gestionar la neteja perquè no suposin un risc per la salut.