Actualizado el 22/05/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Mercabarna aposta per la tecnologia 5G

Mercabarna aposta per la tecnologia 5G

Escrito por Redacción TNI el 09/12/2020 a las 19:23:47
1500

Mercabarna ha realitzat avui amb èxit una prova pilot d’un sistema d’alerta que permetrà millorar la seguretat viària en el futur. Aquest test ha permès, gràcies a l’ús de xarxes 5G i a la fusió de diferents tecnologies de comunicació i localització avançades, realitzar el seguiment de dos vehicles -en aquest cas un carretó elevador i una bicicleta- que seguien una trajectòria de col·lisió entre ells i emetre un senyal d’avís per evitar el xoc.

La tecnologia 5G ofereix a aquest projecte garanties de latència extremadament baixa (el retard entre l’enviament i la recepció d’informació és molt baix), disponibilitat de xarxa universal (àmplia cobertura en interiors i exteriors) i escalabilitat (augment de capacitat) per poder donar servei a molts dispositius a la vegada. A més, el pilot ha demostrat la viabilitat d’integrar solucions híbrides de posicionament que augmenten la precisió i robustesa de sistemes de navegació per satèl·lit (GNSS) en serveis 5G, en combinar-les amb sistemes de comunicació i posicionament UWB, sistemes de navegació inercials (INS) i la comunicació entre vehicles i infraestructura (V2X).

El projecte l'han presentat aquest matí el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró; la presidenta de Mercabarna i regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín; el director del Programa de 5G de Mobile World Capital Barcelona i CEO de 5G Barcelona, Eduard Martín, i el director territorial Catalunya de Grans Empreses d’Orange, Víctor Vera. A l’acte també han assistit representants de Fundació i2CAT i CTTC, les empreses responsables de les tecnologies aplicades en la prova pilot.

Durant l'acte, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha destacat que “el que presentem avui és un pilot que ens permet anticipar l’impacte de la tecnologia 5G en els diferents àmbits de la nostra societat alhora que contribueix en l’impuls d’una nova indústria tecnològica de valor afegit”. I ha afegit que "es tracta, a més, del punt de partida d’una aliança entre Mercabarna i el Departament de Polítiques Digitals per sumar sinergies en l’impuls de les tecnologies digitals avançades i accelerar la transformació digital d’aquesta infraestructura estratègica per a l’economia i la societat catalanes que és Mercabarna”.

D’altra banda, la presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, ha comentat que “les característiques de Mercabarna la converteixen en un banc de proves excepcional per testar l’aplicabilitat de la tecnologia 5G en un context de hub empresarial. Per això el nostre objectiu és seguir col·laborant amb les institucions i entitats que ens requereixin amb aquesta fi, ja que ens obre un univers de possibilitats per avançar en la construcció d’una Mercabarna més innovadora, més eficient i més competitiva”.

A més, el director del Programa 5G de Mobile World Capital Barcelona i CEO de 5G Barcelona, Eduard Martín, ha assenyalat que “aquesta prova pilot demostra la gran capacitat que ofereix la xarxa 5G combinada amb V2X i V2V en el camp de la logística. L’aplicació d’aquestes tecnologies en vehicles industrials augmentarà la seguretat laboral, permetrà facilitar la millora i automatització de processos i l’eficiència d’aquestes operacions”.

Finalment, el director territorial Catalunya de Grans Empreses d'Orange, Víctor Vera, ha comentat que "l'estreta col·laboració amb Orange permet a Mercabarna donar avui un nou avenç per al seu negoci en el camí de la transformació digital, gràcies a l'ús de xarxes d'última generació sobre 5G i en matèria, aquest cop, de la seguretat laboral de les seves operacions”.

Mercabarna sempre ha demostrat la seva aposta per l'ús de la tecnologia aplicada, amb casos d'ús pràctics i aterrats a les necessitats del dia a dia, els seus col·laboradors i també l'agenda global de sostenibilitat. A tall d'exemple, nous projectes ja en marxa contribuiran a una gestió més eficient dels més de 14.000 vehicles que circulen per les seves instal·lacions, així com altres solucions que agilitin els processos de neteja i gestió de residus.

Descripció de la prova pilot

Tant el carretó elevador com la bicicleta porten equipat un dispositiu (OBU) connectat a la xarxa 5G que permet l’enviament i recepció de missatges de forma constant. Així mateix, porten també un altre dispositiu (HW) necessari per geolocalitzar els vehicles de forma precisa, fusionant dades de posicionament proporcionades via satèl·lit, sistemes autònoms inercials que mesuren l’acceleració i la rotació del vehicle i mesures de distància basades en tecnologia ràdio que aporta precisió addicional i fiabilitat en entorns desafiants i complexos.

Quan el sistema detecta un perill segons la trajectòria del ciclista, s’emet un senyal per activar una botzina d’avís i notificar a un dels dos vehicles un possible perill de col·lisió.

Complexitat del recinte de Mercabarna

Cada dia accedeixen una mitjana de 14.000 vehicles a Mercabarna que es mouen a través de les seves 90 hectàrees de terreny (equivalent a 90 camps de futbol). La majoria d’aquests vehicles són industrials (tràilers, camions i furgonetes), als quals se’ls sumen uns 1.400 carretons elevadors, que circulen sense parar portant productes frescos d’un lloc a un altre, així com un centenar de bicicletes, que utilitzen alguns compradors professionals per moure’s ràpidament pels mercats majoristes, ja que en plena activitat del mercat el trànsit sol ser més dens.