Actualizado el 17/09/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL

Les Televisións públiques no s'haurien de preocupar per les audiències

Escrito por Redacción TNI el 27/11/2018 a las 19:01:13
997

El Head of Strategy & Media Intelligence de la European Broadcasting Union (EBU), Roberto Suárez, ha afirmat que les corporacions audiovisuals públiques no s’haurien de preocupar per les audiències aconseguides, sinó que haurien de dedicar els seus esforços a difondre valors que contribueixen a augmentar la qualitat democràtica de la societat.

 

“Les empreses de servei públic ja no es poden limitar a ser proveïdores de serveis, sinó que han de ser proveïdores de valors”, ha dit el representant de les ràdios i televisions públiques europees, i ha afegit que “la pregunta que ens hem de fer és si estem satisfets de deixar els nostres joves en mans de YouTube”.

 

Suárez ha participat avui, 26 de novembre, en la 39a sessió del Fòrum de la Comunicació, organitzat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) a La Pedrera, amb la ponència “Contribució a la societat: l’única via per a garantir la rellevància i el futur dels mitjans de servei públic”.

 

Suárez ha subratllat que hi ha un discurs dedicat a demonitzar els mitjans de servei públic i que resulta molt temptador per molta gent triar fer retallades en les corporacions audiovisuals abans que en la sanitat o l’educació pública.

 

“El servei públic s’ha convertit en el target de les retallades, quan el que hauríem de veure abans és el que ens costa”, ha dit, i ha afegit: “El cost de la ràdio i televisió pública a Europa és de 3 euros per habitant i any, i aquí incloc els cànons i les subvencions”.

 

Suárez ha assenyalat: “A Europa estem perdent el temps en la lluita entre canals públics i privats quan el que cal és salvar la indústria audiovisual nacional davant la competència internacional”. “Estem parlant de multinacionals com ara Netflix, que disposa de 13.000 milions d’euros anuals per invertir en producció”.

 

Segons Suárez, “cada cop que retallem el servei públic estem retallant la cultura d’un país”. Ha afegit que la qüestió de la defensa del servei públic és una qüestió de diners, de com les empreses de servei públic cremen diners a canvi d’aconseguir rendibilitat social, cultural i educativa”.

 

El representat de l’EBU ha dit que, contràriament al que es diu, els mitjans tradicionals, especialment la ràdio, mantenen una credibilitat alta, mentre que la gent considera que les xarxes socials la tenen baixa. “La paradoxa és que la gent consumeix cada cop més continguts de xarxes socials”, ha explicat.

 

Segons Suárez, la CCMA hauria d’atendre les reclamacions i necessitats de la societat i no hauria de partir de zero, sinó que hauria de formar aliances amb el sector de mitjans privats. “La concepció que existeix del servei públic és molt arcaica. El lema de la BBC d’informar, educar i entretenir és dels anys vint. Actualment, el que hauria de fer el sector públic és establir quines són les preocupacions principals de la gent i dedicar-s’hi. A mi no m’interessen els índex d’audiència d’una televisió pública sinó si aquesta és capaç de reduir la taxa de bullying a les escoles”.

 

 

Mitjans públics viables

 

El ponent ha estat presentat pel president del CAC, Roger Loppacher, qui ha destacat que els mitjans públics són garantia de qualitat democràtica, de pluralisme polític i social, i de cohesió social i ha subratllat que aquesta garantia encara és més necessària en el nou àmbit digital, davant l’amenaça de les informacions falses i de les filters bubbles.

“Per tant, en el nou panorama audiovisual, els mitjans públics són més necessaris que mai i caldrà emprendre mesures per tal que siguin viables i continuïn prestant les seves funcions amb plenes garanties”, ha afirmat.

 

“En aquest sentit –ha afegit–, TVC ha esdevingut una peça cabdal, jo diria imprescindible, del nostre sistema de comunicació. A més d’impulsar, i de ser tractor del teixit industrial del sector audiovisual, ha estat i és un dels actors principals de normalització i difusió de la nostra llengua i la nostra cultura en la nostra societat”.

 

Loppacher ha demanat  “refundar i rellançar la CCMA per aconseguir un servei públic audiovisual sostenible, viable, de qualitat i que continuï sent referència per als ciutadans”. Per aconseguir-ho, segons ha dit, cal garantir un finançament adequat per als mitjans públics i destinar aquests recursos per oferir una oferta potent de continguts, especialment ficció, així com adaptar les estructures organitzatives de la CCMA per tenir la màxima eficiència i transparència.

 

“En aquest sentit, doncs, els mitjans de públics han de deixar de ser proveïdors de continguts per passar a ser proveïdors de serveis i adoptar una perspectiva basada en la satisfacció de les necessitats de tots els seus usuaris”, ha conclòs.