Actualizado el 03/12/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. La primera videoconferència a Catalunya amb criptografia quàntica

La primera videoconferència a Catalunya amb criptografia quàntica

Escrito por Redacción TNI el 11/07/2017 a las 18:15:17
1572

La consellera de la Presidència, Neus Munté, acompanyada del secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, ha dut a terme avui la primera prova a Catalunya de videoconferència amb criptografia quàntica pionera a Europa. La prova ha consistit en una videoconferència d’uns cinc minuts de durada encriptada amb tecnologia quàntica que la consellera Munté ha mantingut, des de la seu de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, amb el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, ubicat al Palau de la Generalitat. La prova forma part del Programa de recerca i innovació en Tecnologies Digitals Avançades que impulsa la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital.

 

Durant la videoconferència, Munté ha explicat que aquesta prova d’avui representa un “tret de sortida” i ha recordat la voluntat del Govern de “posicionar Catalunya en la revolució digital aprofitant al màxim el talent i l’experiència de tantes persones i empreses”. En aquest sentit, la consellera ha dit que “la millora manera d’anticipar-nos al futur és creant-lo i posicionant-lo amb totes les eines de què disposem, algunes d’elles molt potents, pensades i creades des de Catalunya”.

 

Per la seva banda, el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, ha destacat que és “la primera vegada que dos membres d’un govern escollit democràticament, no només a Catalunya sinó també a l’Estat, fan una prova d’aquest tipus” i que l’acte d’avui “marca un punt d’inflexió sobre la ciberseguretat de les nostres comunicacions”. Nin ha assegurat que aquesta tecnologia “serveix per tenir un país més cibersegur” i ha mostrat la voluntat del Govern per “blindar el progrés de Catalunya”.

 

En aquesta mateixa línia s’ha expressat el secretari Puigneró, que ha afegit que aquesta prova és “l’escenificació del tret de sortida d’un procés de recerca en tecnologies quàntiques”, que s’inscriu dins del ‘Programa de recerca i innovació en tecnologies digitals avançades’ que el Govern va aprovar en el marc de l’estratègia SmartCAT. Amb aquest programa, Catalunya vol liderar en els propers anys la investigació en tecnologies disruptives com ho és la quàntica i afrontar, d’aquesta manera, aquest gran repte en la mateixa línia que s’ho planteja la UE: “per no quedar enrere respecte potències com els EUA o la Xina, que ja estan apostant fort per aquestes tecnologies”, ha reblat Puigneró. El secretari Puigneró, ha explicat que tot i que a Catalunya “no tenim recursos com ara carbó o petroli, el nostre principal recurs és el talent”, i  ha recordat que “tenim instruments i centres tecnològics i de recerca per liderar i afrontar la revolució de les tecnologies quàntiques amb garanties”.

 

Sistema de xifratge segur

 

La criptografia quàntica és una tecnologia que utilitza els principis de la mecànica quàntica per garantir l'absoluta confidencialitat de la informació que es vol transmetre gràcies a un sistema de xifratge de les comunicacions molt més segur que el generat per la computació digital clàssica, que és el que actualment protegeix les nostres comunicacions.

Per aquest motiu, la criptografia quàntica ja es reconeix internacionalment com la tecnologia que ha de garantir la ciberseguretat en la nova societat digital, i de fet, primeres potències mundials com els EUA i la Xina hi estan començant a apostar fermament. Catalunya no vol ser menys en aquest camp, en un moment en què Govern i Parlament estan també en procés de creació de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

 

Jornada de divulgació

 

La criptografia quàntica ha estat també la protagonista de la jornada d’informació i divulgació d’aquesta tecnologia i de les seves aplicacions en la ciberseguretat que s’ha desenvolupat al mateix Auditori de la STCSD un cop finalitzada la prova.

 

La jornada, organitzada per la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, la Fundació i2CAT i el CESICAT, ha comptat amb les ponències de destacats experts com ara el Dr. José Ignacio Latorre, catedràtic de Física Teòrica a la  Universitat de Barcelona i Director Científic d’Entanglement Partners, els doctors Valerio Pruneri i Antonio Acín, investigadors de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i Gilles Trachsel, director de Strategic Partners at IDQuantique, que han donat les claus per entendre els conceptes més importants de la física quàntica i les seves aplicacions tecnològiques, en la comunicació i en la criptografia.