Actualizado el 11/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. La Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals educativa

La Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals educativa

Escrito por Agencias Externas el 17/12/2019 a las 18:21:53
1040

La jornada #èTIC 2019, promoguda pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, ha estat l’escenari de la presentació de la darrera versió fins al moment –es tracta d’un document viu i dinàmic- de la ‘Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals’, que incorpora les aportacions rebudes durant la primera fase de participació ciutadana així com en el procés de revisió per part de l’Advisory Board (òrgan consultiu) internacional format per persones expertes en drets humans i societat digital.


Durant la fase de participació ciutadana s’han fet aportacions sobre els 8 capítols existents i també sobre dos àmbits nous com són els drets i responsabilitats digitals en l’educació dels infants i dels adolescents així com també els drets digitals en l’àmbit laboral. Justament aquests dos àmbits seran els que es treballaran a partir d’ara en una nova versió de la Carta.


Durant l’obertura de la jornada, que va tenir lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison, el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, va inscriure l’impuls d’aquesta carta en la “responsabilitat de l’Administració i les institucions de posar els mitjans necessaris per garantir els drets fonamentals, també en l’espai digital, i exigir aquestes garanties als actors implicats”. En aquest sentit, Ferrer va denunciar el creixent context repressiu en l’espai digital, que ha culminat recentment amb l’aprovació per urgència per part del govern espanyol en funcions del reial decret llei 14/2019, “un decretazo que erosiona clarament drets fonamentals com el dret a la privacitat i a la llibertat d'opinió i informació a la xarxa”.


El rebuig al decret llei i el paper de la ‘Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals’ en la defensa dels drets i llibertats fonamentals en l’era digital van centrar també la taula d’experts moderada per la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, i integrada per l’explorador, consultor i divulgador sobre plataformes digitals i el futur del treball Albert Cañigueral, l’arqueòleg, empresari i expert en Internet Genís Roca, i el politòleg i consultor expert en relacions internacionals Albert Royo. Barbany va destacar la coincidència de la jornada amb el Dia Internacional dels Drets Humans i va assegurar que “la Carta és una eina viva, dinàmica i participativa que contribueix al debat global sobre els drets i llibertats fonamentals en l’àmbit digital”. Durant el debat, es va parlar de les retallades de llibertats i control de les dades personals a escala global, i es va posar l’èmfasi en la necessitat de contrarestar-les.


També s’havia referit a “la voluntat de vigilància i control” a Internet la ponent inicial de la jornada, la pèrita judicial en identitat digital i experta en reputació online Selva Orejón, que va destacar la importància “cada vegada més, de fer una gestió adequada i sobretot conscient de la nostra identitat digital i pas per la xarxa a tots els nivells”.


La d’ahir va ser la cinquena edició de la jornada #èTIC, un fòrum anual organitzat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública que va néixer l’any 2015 amb l’objectiu d’afavorir un debat pausat i reflexiu sobre la gran influència de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en les nostres vides i sobre el que aquest impacte representa des d’un punt de vista ètic.