Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. L'Àrea 5G Alt Pirineu

L'Àrea 5G Alt Pirineu

Escrito por Redacción TNI el 12/07/2022 a las 11:20:30
1173

La primera retransmissió en directe amb 5G de la baixada de les falles a Erill la Vall, població de la Vall de Boí, es va possible el dissabte dia 9. Es tracta d’un projecte pilot fruit de la iniciativa Àrees 5G, impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Estratègia 5G de Catalunya, i que compta amb el suport de Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT.

La retransmissió en directe per part de Pirineus TV va comptar amb una unitat mòbil amb quatre càmeres per transmetre l’esdeveniment i dos reporters utilitzant dispositius mòbils 5G: un dels reporters va gravar els fallaires des de l’inici de la baixada, mentre que el segon era al mateix poble, on finalitza el recorregut, per tal de cobrir l’arribada i poder entrevistar diversos participants i representants de la festivitat. Per poder-ho fer, Telefònica va proporcionar la cobertura 5G a través del node 5G que hi ha en servei a Taüll i que va permetra dur a terme la retransmissió en directe.

Amb aquest projecte pilot es pretén testejar la tecnologia 5G aplicada a la retransmissió d’esdeveniments en directe i validar, així, els beneficis i capacitats que permet obtenir aquest tipus de connectivitat. En aquest cas, la baixa latència, el gran ample de banda que proporciona la 5G i la possibilitat de realitzar connexions en directe amb dispositius mòbils, milloren substancialment l’experiència dels professionals, així com la de l’usuari final. Aquest fet té especial rellevància en cobertures en directe d’esdeveniments com la baixada de les falles, ja que es realitzen en zones remotes i de difícil accés.

Aquest és el primer pilot que es fa en el marc de l’Àrea 5G Alt Pirineu, que compta amb el lideratge local de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i amb el suport de la Diputació de Lleida, la Cambra de Comerç de Lleida, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’Ajuntament de Tremp. Per a la realització d’aquest pilot en concret, s’ha comptat també amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Vall de Boí i el Patronat de la Vall de Boí.
 
Àrees 5G, projecte clau per millorar la prestació de serveis al territori


La voluntat de les Àrees 5G és potenciar l’ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia. En definitiva, innovar des del territori per al territori. Els seus objectius són millorar els serveis tecnològics ja existents a tot el territori, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i proves de concepte en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes. Amb això s’aconseguirà dinamitzar l’economia local i, al mateix temps, permetrà connectar amb els actors de l’ecosistema i promoure la participació.

Les Àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model d’inversió publicoprivada i convertir-se en punts de referència per a la disseminació i formació sobre les noves possibilitats que oferirà aquesta tecnologia i el seu caràcter facilitador, integrador i generador de nous models de negoci. A més, també són una eina per fomentar el repoblament d’aquestes zones, ja que fomenta l’arrelament de talent digital per donar resposta a la transformació digital del territori.

El projecte compta amb presència a tot el territori català a través de les Àrees 5G Aran, Alt Pirineu, Terres de l’Ebre, Ponent, Camp de Tarragona, Penedès, Catalunya Central i Girona, l’última de les quals, Aran, es va presentar el passat mes de maig completant, així, el desplegament de les Àrees  5G a tota Catalunya. L’objectiu de la iniciativa és dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, sociosanitari, comercial, logístic, industrial, turístic o energètic, entre d’altres.
 
La baixada de falles torna a la normalitat


Fins a 63 poblacions del Pirineu celebren pels voltants del solstici d'estiu les falles, una tradició declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. L’edició del 2022 torna a la normalitat després de dues edicions marcades per les restriccions de la pandèmia. La campanya de falles de la comarca de l’Alta Ribagorça atrau cada any un gran nombre de visitants que volen veure i gaudir d’una de les festivitats més antigues i emblemàtiques del territori. La festa té lloc a diverses poblacions, però en tots els casos els joves encenen les falles en un lloc elevat de la muntanya, el “faro”, i a la nit comencen a baixar, guiats pel solter major o capatàs, fins que arriben a la plaça del poble, on són rebuts amb música i el toc de les campanes.