Actualizado el 26/03/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Impuls del Govern al hub digital i audiovisual de les Tres Xemeneies

Impuls del Govern al hub digital i audiovisual de les Tres Xemeneies

Escrito por Agencias Externas el 16/08/2022 a las 16:06:09
1078

El futur pol digital i audiovisual que s’ubicarà a l’àmbit de les Tres Xemeneies rep un nou impuls estratègic dins l’aposta del Govern per consolidar Catalunya com a hub digital europeu de referència internacional, també en l’àmbit de la indústria audiovisual i cultural.


Així es desprèn de l’Acord de Govern aprovat avui, pel qual el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i el Departament de Cultura lideraran en el si del Govern, a partir d’ara, aquest projecte estratègic que té per objectiu transformar l’emblemàtic element de patrimoni industrial de les Tres Xemeneies i el seu entorn en un centre referent a escala mundial en producció, recerca, capacitació i especialització professional i de serveis per als sectors audiovisuals i de continguts digitals: un parc tecnològic i formatiu de nova generació, dotat d’infraestructures i serveis avançats amb vincles a escala local, nacional i internacional.


En aquest sentit, a l’àmbit de les Tres Xemeneies es posarà en marxa el ‘Hub Digital, de l’Audiovisual i el Videojoc’, un projecte de país basat en un model de col·laboració publicoprivada que vol esdevenir un centre europeu de referència de l'audiovisual i de les indústries creatives i de continguts digitals, sectors de futur amb un fort potencial de creixement que estan agafant molta embranzida a Catalunya i Barcelona, que ja és seu dels dos esdeveniments tecnològics vinculats amb aquest àmbit més importants del món: el MWC i l’ISE.


De fet, els sectors digital i audiovisual són avui dia dos dels àmbits econòmics més dinàmics i generadors i captadors de talent a Catalunya. Segons les últimes dades disponibles, a Catalunya hi ha més de 19.000 empreses dedicades a l’economia digital que suposen ja el 13% del PIB català. A més, els darrers anys s’ha observat un creixement anual del 10% de professionals digitals, que ja arriben a 100.000, i un fort augment del nombre d'startups, fins a arribar a les 2.000 actuals, amb un creixement del 75% en els darrers anys. Per la seva banda, el sector audiovisual català concentra 1.105 empreses que facturen més de 6.700 milions d’euros i ocupen prop de 26.700 persones.


A més de l’impacte que tindrà aquest projecte estratègic en l’impuls, creixement, generació i atracció de talent i projecció internacional d’aquests sectors, i per extensió, de l’ecosistema digital i d’innovació catalans, el nou ‘Hub Digital, de l’Audiovisual i el Videojoc’ afavorirà la reactivació econòmica, la regeneració urbana i social del territori, la formació i capacitació de la ciutadania i la transformació ecològica i digital de Catalunya.


Un emplaçament estratègic amb el port digital com a actiu clau


El projecte del ‘Hub Digital, de l’Audiovisual i el Videojoc’ es desenvolupa en el marc del pla director urbanístic (PDU) del front litoral en l’àmbit de les Tres Xemeneies que està tramitant el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. El PDU vol donar sortida a la transformació d’un emplaçament de gran potencial per la seva ubicació i característiques, i suposa no només completar i connectar la façana marítima de tota la regió metropolitana, sinó replantejar les Tres Xemeneies com a part del patrimoni industrial col·lectiu del país, símbol d’identitat i de reconversió econòmica.


Per les seves característiques, per la bona connectivitat i la ubicació privilegiada en el front marítim, amb la càrrega simbòlica de les Tres Xemeneies, amb espai per a activitat industrial i equipaments i enmig d’un ecosistema de projectes energètics i de formació i recerca, com ara el Campus de la UPC Diagonal-Besòs, els terrenys i edificis inclosos en el PDU de les Tres Xemeneies són idonis per ubicar-hi el ‘Hub Digital, de l’Audiovisual i el Videojoc’.


A més, un hub d’aquestes característiques requereix infraestructures punteres que permetin oferir una bona connectivitat a les empreses que s’hi instal·lin. En aquest sentit, el futur ‘Hub Digital, de l’Audiovisual i el Videojoc’ té com una de les pedres angulars la Barcelona Cable Landing Station, el primer port digital de cables submarins d’àmbit internacional de Catalunya, ubicat precisament a Sant Adrià de Besòs, al voltant de les Tres Xemeneies.


Aquest port digital és una infraestructura clau que serà punt d’arribada de múltiples cables submarins de fibra òptica d’alta capacitat de la Mediterrània i porta d’entrada i enllaç dels cables procedents de l’Àsia, l’Àfrica i el Mediterrani que volen connectar-se amb els EUA per la via més ràpida possible. Per tant, converteix Catalunya en un hub de connectivitat internacional de primer ordre i pol d’atracció de grans inversions dels principals operadors i proveïdors globals d’Internet, a més de multiplicar les oportunitats de negoci internacional de l’ecosistema digital català.