Actualizado el 16/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Guanyadores dels DonaTIC 2021: un referent per empoderar les dones

Guanyadores dels DonaTIC 2021: un referent per empoderar les dones

Escrito por Agencias Externas el 19/10/2021 a las 20:46:48
1182

Vuit dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic, una iniciativa empresarial i una iniciativa social han estat guardonades d’un total de 80 candidatures que optaven als Premis DonaTIC 2021. Aquests guardons, impulsats pel Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, s’inscriuen dins el Pla DonaTIC que té com objectiu prioritari incrementar la presència femenina en el sector tecnològic.


El Pla DonaTIC consta de 4 eixos d’actuació:

 

  • Eix 1. Fer les TIC atractives per al talent femení del futur
  • Eix 2. Visibilitzar la dona tecnològica i els continguts creats per dones
  • Eix 3. Formar i capacitar digitalment a tothom
  • Eix 4. Promoure una participació plena i efectiva de les dones TIC en la presa de decisions i l’emprenedoria


El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha presidit l’acte de lliurament dels Premis celebrat aquesta tarda en commemoració del Dia d’Ada Lovelace, en què s’homenatja la primera programadora de la història. Puigneró ha destacat “la voluntat del Govern de visibilitzar i fer créixer el talent tecnològic femení que hi ha a Catalunya des del Pla DonaTIC“. La directora general de Societat Digital, Joana Barbany, ha fet la cloenda de la gala.


Des de l’any 2015, els Premis DonaTIC han rebut un total de 541 candidatures. En comparació amb anys anteriors, en l’edició d’enguany destaca l’augment de candidatures en la categoria DonaTIC Revelació, fet que demostra que les noies cada vegada estan més preparades per competir en el sector digital.


Palmarès dels Premis Dona TIC 2021


Les guardonades amb els Premis Dona TIC 2021 han estat:


Emprenedora: Cristina Corchero García. Doctora en Estadística i Investigació Operativa. És fundadora de l’empresa Bamboo Energy i líder d’un grup de recerca en l’aplicació de la intel·ligència artificial i els mètodes d’optimització a l’àmbit de l’energia i ha treballat per a que la composició del grup de recerca fos paritari i oferís igualtat d’oportunitats a totes les persones sense tenir en compte gènere, raça, origen o religió. Aquesta filosofia és la que ha implantat a Bamboo Energy.
 

Empresària: María Jesús Salido Rojo. Enginyera en Sistemes de la Informació. Fundadora i CEO de SocialDiabetes, una Startup nascuda a Barcelona de l’àmbit de Digital Health i que comercialitza una plataforma digital de reconeixement internacional per la gestió de la Diabetes. Empresària amb més de 20 anys d’experiència com emprenedora en la direcció de projectes relacionats amb les Tecnologies de la Informació.
 

Professional: Anna Benavent Navarro. Enginyera superior de Telecomunicacions. CIO a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell des d’on ha desenvolupat un projecte per transformar i millorar el sistema de salut, especialment l’atenció que donen els hospitals de la Xarxa de Salut Pública de Catalunya, utilitzant les TIC com a palanca de canvi per fer sostenible els dispositius assistencials i alhora potenciant el canvi cultural per aconseguir hospitals digitals més eficients i amb millors resultats per als seus pacients.
 

Acadèmica/Investigadora: Alicia Fornés Bisquerra. Doctora en Informàtica. Ha liderat nombrosos projectes nacionals i internacionals de recerca, amb l’objectiu de millorar el reconeixement automàtic de manuscrits textuals i gràfics, contribuint a la preservació i difusió del patrimoni històric i cultural. Actualment està impulsant la creació de la “Catalonia Time Machine” que té per objectiu crear un simulador computacional per visualitzar milers d’anys d’història de Catalunya.
 

Divulgadora: Maria José Lodeiros Zubiria. Llicenciada en Matemàtiques. Més de 20 anys treballant en el món de les TIC, 17 dels quals a la consultoria a la que desenvolupa la seva carrera professional. Actualment és consultora de l'equip d'innovació a Everis, i és líder inspiradora i referent dins i fora dels seus equips de treball.
 

Revelació: Isabel García Baños. Graduada en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Màster europeu en Enginyeria de Sistemes Informàtics Incrustats. Durant el màster va ser impulsora i organitzadora de l’EMECS-thon, una marató de sistemes incrustats. CEO i co-fundadora d’Eways, Startup dedicada a reduir les deixalles electròniques produïdes als països del nord global i actualment CEO i co-fundadora de Bleta, Startup que pretén eliminar la bretxa digital a la tercera edat i apropar les noves tecnologies a la gent gran. Durant la COVID-19 va impulsar la campanya #acércales, que recollia dispositius de particulars i empreses i els preparaven per a la reutilització a centres sanitaris i residències per posar en contacte a la gent aïllada amb els familiars.
 

Estudiant TIC:

 

  • Estudiant Universitària: Marta Bertran Ferrer. Graduada en Enginyeria Telemàtica i estudiant de doble grau de màster EIT Digital en Cloud i Infraestructures de Xarxa amb menció en Innovació. Treballa en el projecte final de màster al CERN on està desenvolupant la incorporació de supercomputadors en el conjunt de recursos que constitueixen la seva Grid (xarxa).
  • Estudiant FP: Sara Puig Cabruja. Graduada del Cicle Formatiu Superior en desenvolupament d’aplicacions multiplataforma i del Cicle Formatiu de Grau Superior de desenvolupament d’aplicacions web. El projecte desenvolupat, fa ús del reconeixement de figures planes dibuixades a mà amb intel·ligència artificial. ajuda a les noies i nois de primària a associar figures planes a figures tridimensionals que es visualitzen en realitat augmentada.

 

Iniciatives referents:

 

  • Iniciativa Referent Empresarial Everis Spain, SLU amb la iniciativa “CoE Women on Fairness”, On acaba el ‘sostre’ i comença l’algoritme: com deixar de perpetuar una Intel·ligència Artificial amb biaix de gènere. Un grup de dones que ha creat un programa formatiu per reduir els biaixos de gènere que perpetuen els algoritmes i promou la intel·ligència artificial ètica més igualitària i inclusiva que vol trencar amb el tecnopatriarcat. El seu objectiu és clar: ajudar a construir una societat on el sector TIC sigui no només una eina sinó un exemple d’una societat inclusiva, justa i igualitària.
  • Iniciativa Referent d’Entitat, Centre Formatiu o Institució: Enginy-era, és una entitat social que té com objectiu fer arribar les disciplines STE(A)M als infants i al jovent a través de la realització i divulgació d’activitats, projectes i tallers amb la voluntat de trencar amb els estereotips de gènere o qualsevol altra discriminació (raça, religió, ètnia, capacitat econòmica, entre d’altres). La voluntat de l’entitat és fer el màxim d’activitats de forma gratuïta i d’aquesta manera arribar també a famílies de realitats vulnerables.

 

Els Premis DonaTIC s’han consolidat com a referent a l’hora de reconèixer i divulgar la feina de les estudiants i professionals catalanes en l’àmbit tecnològic. Aquests guardons tenen el doble objectiu de reconèixer i divulgar-ne el paper i el talent de les dones i d’oferir referents a nenes i noies per animar-les a dedicar-se a les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i a assumir posicions de lideratge en el sector.


El lliurament dels guardons dels Premis, que es fa coincidir amb el Dia d’Ada Lovelace, en reconeixement a la que fou la primera programadora de la història, s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Tertúlia Digital.