Actualizado el 16/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. FGC estrena un dels primers laboratoris ferroviaris 5G del món

FGC estrena un dels primers laboratoris ferroviaris 5G del món

Escrito por Agencias Externas el 13/07/2021 a las 17:45:57
1351

Aquest diumenge s’ha celebrat el viatge inaugural del 5G Railway Lab, un dels primers laboratoris ferroviaris 5G del món, entre les estacions de Plaça Espanya i Europa Fira dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). FGC, Mobile World Capital Barcelona, la Generalitat de Catalunya i Vodafone hi han instal·lat cobertura 5G comercial, una iniciativa que forma part de la xarxa de laboratoris per testar aquesta tecnologia i que impulsa l’aliança 5G Barcelona a la ciutat.


Al viatge inaugural hi han participat el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; la presidenta de FGC, Marta Subirà, el CEO de Mobile World Capital Barcelona, Carlos Grau, el CEO de GSMA Ltd., John Hoffman, el director territorial a Catalunya i Aragó de Vodafone, Diego Presa; la tercera tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i el sisè tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de L’Hospitalet del Llobregat, David Quirós.


En la seva intervenció, el vicepresident Puigneró ha destacat que “Catalunya és un cop més pionera en l’àmbit del desplegament de la 5G amb aquest laboratori ferroviari que uneix la infraestructura tradicional amb la digital i que impacta en dos àmbits estratègics de la societat d’aquest segle i absolutament prioritaris per al nou Departament de la Vicepresidència del Govern: la mobilitat i la digitalització”.


El projecte 5G Railway Lab té dos objectius: d’una banda, explorar solucions industrials, de mobilitat i logística ferroviària i de gestió i control dels moviments de viatgers i mercaderies. I, d’altra banda, buscar i testar solucions disruptives que tinguin impacte directe en l’usuari d’FGC i que ajudin a millorar la seva experiència funcional i d’entreteniment.


La cobertura 5G està disponible a les estacions de FGC de Plaça Espanya, Magòria-La Campana, Ildefons Cerdà i Europa Fira, amb cobertura a les andanes i els halls de les estacions de sortida i arribada i també en tot el recorregut entre l'estació d’Europa Fira i el recinte de Fira 2.


A més, els assistents han pogut testejar una primera solució tecnològica amb 5G: un assistent volumètric en forma d'holograma de realitat augmentada que els ha donat la benvinguda al MWC Barcelona 21. Aquesta solució posa a prova l'enviament de continguts d'alta qualitat executats des del núvol, i el Massive IOT en moments d'alta concentració de públic a les estacions i als combois a través de la xarxa 5G.


Marta Subirà, presidenta de FGC ha emfatitzat que “Ferrocarrils de la Generalitat és el mitjà de transport de referència del MWC perquè transporta els seus visitants, i des d’ara ho serà també per haver posat en marxa un dels primers laboratoris 5G en el corredor entre Pl. Espanya i Europa|Fira. Les noves prestacions que proporciona el 5G milloraran l’experiència de viatge dels nostres clients, amb connexions ininterrompudes i més ràpides, i milloren també la pròpia operativa i funcionalitats dels nostres trens. El 5G ens assegura ser més eficients perquè podrem preveure més situacions i actuar per a resoldre-les. Per tant, el 5G a Ferrocarrils no només suposa una millora tecnològica fonamental a nivell operatiu, sinó que ens permet donar encara més bon servei als usuaris oferint una oferta de transport públic d’alta qualitat, seguir lluitant contra el canvi climàtic i ajudar a la millora de la qualitat de l’aire a les nostres ciutats”.


Segons Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital Barcelona: “La 5G és una tecnologia habilitadora de nous serveis encara per descobrir. I un dels sectors amb més potencial per aquest desenvolupament de noves aplicacions és el de la mobilitat. Un transport sostenible i ben connectat és un element fonamental per a qualsevol capital, i en això precisament consisteix aquest projecte”.


Així mateix, Laia Bonet, tercera tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, ha remarcat que “amb projectes com aquest Barcelona es vol convertir en un referent europeu en el desenvolupament de la tecnologia 5G. I això és possible gràcies a la col·laboració entre actors públics i privats, entre l’administració catalana i la municipal, en el marc de la iniciativa 5G Barcelona. L’impacte del 5G en l’economia i la vida dels ciutadans serà enorme. Necessitem desenvolupar aquesta tecnologia per aconseguir que les nostres empreses siguin més eficients i competitives, però també per garantir que aquesta tecnologia ofereixi noves oportunitats i no generi noves desigualtats”.


Per la seva banda, Diego Presa, el director territorial a Catalunya i Aragó de Vodafone, ha comentat que “la benvinguda a aquest MWC us la brinda el primer assistent volumètric en forma d'holograma de realitat augmentada, un primer pas per testejar l'accés massiu de públic a les estacions i l'enviament de continguts d'alta qualitat a través del núvol. Una solució que es beneficia de les capacitats de la xarxa 5G i que preveiem que es converteixi en la gran aliada per al control i identificació en els accessos com ara estacions de transport, combois, esdeveniments massius...”.


Finalment, John Hoffman, CEO de GSMA Ltd, ha ressaltat que "des de fa temps coneixem el poder de la connectivitat, però certament en l'últim any ha resultat encara més evident. Projectes innovadors com el 5G Railway Lab reforcen a MWC Barcelona com el centre de la connectivitat i la tecnologia en el món, un lloc on es pot reconstruir, reinventar i reimaginar el futur. GSMA s'enorgulleix de ser part d'això."


A la recerca de solucions tecnològiques de mobilitat


Aquest diumenge també ha estat el darrer dia de la “5G Smart Railway Hackathon”, una hackató internacional impulsada per Mobile World Capital Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Vodafone i WorldStartup en el marc del 5G Railway Lab amb l’objectiu de trobar idees innovadores que aprofitin els avantatges que ofereix la tecnologia 5G per millorar el transport ferroviari. El projecte guanyador ha estat Nife Labs, amb una solució de realitat augmentada per millorar l’experiència del client de FGC, i s’implementarà aprofitant la cobertura 5G indoor del tram Pl. Espanya-Europa Fira.


El viatge inaugural de 5G Railway Lab s’ha celebrat hores abans de l’inici de MWC Barcelona 2021, l’esdeveniment de tecnologia més important del món que té lloc a Barcelona del 28 de juny a l’1 de juliol.