Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL

Estudi Què t'hi jugues, sobre els riscos dels videojocs i els jocs d'aposta

Escrito por Agencias Externas el 03/01/2023 a las 12:14:29
982

Una prova pilot duta a terme a dos instituts d’ESO de l’àrea metropolitana de Barcelona demostra que la introducció de programes educatius a les aules prevé les addiccions als videojocs i als jocs d’aposta, i permet sensibilitzar els adolescents i el professorat sobre els riscos que suposen aquestes activitats d’oci.


El material que s’ha posat a prova en un pilot a dos centres educatius (Escola Virolai i Institut Bellvitge) és la unitat didàctica “Què t’hi jugues?”, adreçada a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO. Les activitats, dissenyades per ser implementades a l’aula, estan programades a partir de les competències de l’àmbit Cultura i Valors Ètics del currículum de secundària. 


El material didàctic ha estat creat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) mitjançant el programa eduCAC, en el marc d’un estudi científic de la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).


Els continguts educatius del projecte, que va ser presentat ara fa un any, han estat sotmesos a una fase d’intervenció i de pilotatge als dos centres educatius esmentats.


En cada centre s’han definit dos grups d’alumnes, un grup experimental i un grup control, en funció de si han participat en la intervenció a l’aula o no. Tots dos grups han respost qüestionaris, a l’inici i al final del pilotatge, que han estat analitzats pels professionals clínics. L’alumnat del grup experimental, després de treballar els continguts, ha elaborat productes audiovisuals en els quals integra reflexions i coneixements sobre el que ha après. Alguns s’han decantat per narrar partides de videojocs tot adoptant rols diversos (casters, jugadores i jugadors), i d’altres han triat els podcasts.


Un cop acabat el pilotatge, la Unitat de Joc Patològic de l’HUB ha analitzat les dades per extreure’n conclusions i el programa eduCAC ha modificat la unitat didàctica a partir de les valoracions dels docents que han participat en el pilotatge.


Pel que fa als resultats i en relació amb els videojocs, s’ha observat que:

 

  • La intervenció a l’aula a través de les activitats de la unitat didàctica eduCAC implica una reducció de la intensitat i la freqüència en l’ús de videojocs. Abans de la intervenció, sobre un 24% de l’alumnat jugava entre 5 i 7 dies la setmana. Després de la intervenció, el mateix percentatge es situava sobre un 4%. Aquesta troballa constata que la unitat didàctica té efectes positius en la prevenció. 
  • Els factors que augmenten les conductes de risc per arribar a tenir una conducta addictiva amb els videojocs són: ser noi i fer-ne un ús intensiu.


Pel que fa als jocs d’atzar, s’ha observat que: 

 

  • Després de la intervenció, l’alumnat identifica millor les conductes de risc i les conductes problemàtiques associades al joc d’aposta.
  • Sovint s’observa que l’alumnat normalitza el joc amb rasques, bingos, pòquer, etc., i no inclou/no reconeix aquestes pràctiques dins els jocs d’atzar.
  • L’edat (a més edat, més risc) i el grau de distorsions cognitives associades al joc mateix (a més domini del joc, més biaix) són factors de risc per arribar a tenir una conducta addictiva.


Cal destacar que en tots els casos les dades de l’alumnat són dades autoreferides, és a dir, que l’alumnat mateix considera que compleix o no uns criteris, però no és, en cap cas, un diagnòstic clínic.


Els resultats s’han presentat durant el mes de setembre a l’equip directiu i als docents de l’Institut Bellvitge i de l’Escola Virolai. Durant la sessió s’ha informat els centres educatius que des de la Unitat de Joc Patològic de l’HUB s’ofereix un servei d’assessorament a les famílies de l’alumnat que ha participat en el projecte.


D’altra banda, des del programa eduCAC, s’ha modificat la unitat didàctica “Què t’hi jugues?” a partir de les valoracions dels docents que han participat en el pilotatge: s’hi han inclòs recursos i eines que han funcionat a l’aula; se n’han replantejat algunes activitats per millorar-ne la comprensió i l’aplicació a l’aula; i s’hi han redistribuït algunes propostes. El resultat és una unitat didàctica validada pels docents que evidencia que l’educació mediàtica funciona a l’hora d’afavorir un consum crític i responsable dels continguts audiovisuals.


La unitat va ser presentada el 17 de desembre de 2021 al Col·legi de Periodistes, en una roda de premsa en la qual va participar la coordinadora de la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital Universitari de Bellvitge i investigadora de l’IDIBELL Susana Jiménez Murcia.


Jiménez va dir que “si l’any 2005 només un 2% dels pacients que sol·licitaven tractament a la Unitat tenien entre 16 i 21 anys, durant el 2021 aquesta taxa ha augmentat fins al 9,5%”. De tots aquests adolescents i joves, un 26,4% ho fa per problemes amb l’ús dels videojocs i un 63,6%, per addicció als jocs d’atzar. I, més concretament, un 52,4% ho fa per jocs de tipus estratègic, com ara les apostes esportives.


L’edat mitjana, quan arriben a consulta, és de 19 anys i l’evolució del seu trastorn és molt ràpida, de prop d’un any i mig, i gairebé un 40% ja acumulen deutes”, va dir Jiménez, que va afegir, en relació amb l’efecte que hi ha tingut la pandèmia, que, “comparant dades d’abans i després del confinament, s’ha pogut identificar una disminució de l’edat i un augment del nivell d’estudis, en el moment de la consulta, així com un increment dels casos per addicció als videojocs”.


La unitat didàctica “Què t’hi jugues?” està disponible al web www.eduCAC i forma part dels continguts que ofereix el programa eduCAC als centres educatius per impartir educació mediàtica a l’aula.