Actualizado el 16/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Ensenyament ofereix tallers de formació per a docents al festival YoMo

Ensenyament ofereix tallers de formació per a docents al festival YoMo

Escrito por Redacción TNI el 27/02/2018 a las 22:35:33
1191

El Departament d’Ensenyament serà present a la segona edició del festival YoMo amb l’objectiu d’impulsar les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i en matemàtiques entre els alumnes catalans, d’acord amb el Pla STEMcat que promou la Generalitat. Enguany presenta com a novetat un seguit de tallers en què més de 600 docents podran escoltar, veure i experimentar propostes i metodologies innovadores per l’aula. A més, el Departament comptarà amb un espai on tres centres educatius d’FP exposaran diferents projectes.

 

El festival YoMo, organitzat pel Mobile World Congress amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament, té lloc d’avui 27 febrer al 2 de març 2018 a la Farga de L’Hospitalet. Demà dimecres dia 28, a partir de les 11,30h, es durà a terme un recorregut institucional pels diferents espais de Yomo, que serà encapçalat pel CEO de GSMA Ltd., John Hoffman,  pel secretari general del Departament d’Ensenyament, Lluís Baulenas, i pel secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró.

 

En aquests quatre dies, YoMo rebrà a més 15.000 escolars de Catalunya i Espanya en un gran festival de ciència i tecnologia. Amb espectacles de teatre en viu, tallers interactius i dotzenes d’activitats pràctiques, on hi haurà activitats per a alumnes de d’Educació primària i secundària. YoMo ha estat dissenyat per portar l’aprenentatge de l’aula a la vida real, mitjançant la demostració d’oportunitats professionals emocionants i gratificants disponibles en l’ecosistema mòbil i l’àmbit STEM.

 

Més de 600 docents participaran en tallers

 

Més de 600 docents participaran en diferents tallers que es realitzaran avui i demà dimecres al YoMo, en què podran escoltar, veure i experimentar propostes i metodologies innovadores per l’aula. Alguns dels que es duran a terme, entre d’altres, són els següents:

 

  • Plataforma MHM: s’hi presentarà la plataforma i es farà una demostració de les novetats, entre les que es treballarà en la creació d'un joc de preguntes.
  • Scratch: es presentarà la proposta de l'Scratch Challenge de l'mSchools i com treballar a l’aula amb el llenguatge Scratch.
  • APP Inventor: es presentarà la proposta didàctica “Mobilitzem la Informàtica” del programa l'mSchools i es treballarà amb l’entorn de programació App Inventor.
  • mSchools Toolbox: és mostrarà el portal mSchools Toolbox i es farà una avaluació d'una de les Apps existents a l'aplicació.

 

Més informació dels tallers: https://www.mwcyomo.com/ca/programa/teacher-track/.

 

 

Impuls de la Formació Professional

 

La Formació Professional és un dels àmbits educatius que Ensenyament vol impulsar a YoMo, com a estudis estretament vinculats a la tecnologia i la ciència. És per això que tres centres educatius exposaran els seus projectes més innovadors amb l’objectiu de motivar als joves que visitin l’espai:

 

  • Dancing car amb el mòbil a càrrec de l’Escola Professional Salesians de Sarrià (Barcelona): els alumnes mouran els llums des del mòbil, tauleta o ordinador portàtil per tal que el car es mogui seguint la llum.
  • Ciberseguretat a càrrec de l’Institut Caparrella (Lleida): els alumnes demostraran el funcionament d’alguns dels atacs que es poden patir quan s’està connectat a una xarxa wifi que no és de confiança.
  • Activitats de robòtica desenvolupades també pels alumnes dels Salesians de Sarrià: seran relacionades amb la robòtica mòbil i la fabricació de maquetes mecàniques, com per exemple el disseny i construcció d'un robot hexàpode que integra el disseny mecànic, electrònic i de programació.
  • WebAPPs i gestió remota d'una webAPP, per l’Institut Caparrella: es tracta d’una aplicació mòbil desenvolupada sobre els diferents estudis d’FP que es desenvolupen a Catalunya i que incorporarà l'agenda d'activitats que es faran al YoMo.
  • Animació 3D i Videojocs a càrrec de l’Institut Mare de Déu de la Mercè (Barcelona): proves de funcionament dels videojocs creats pels alumnes de segon del cicle formatiu.

 

 

Segona sessió presencial de l’EduHack 

 

A més, el dijous tindrà lloc la segona sessió presencial Eduhack, en què hi participaran 160 docents. Es tracta d’un taller que organitza mSchools dirigit als docents que participen en el procés de cocreació de propostes educatives, iniciat durant la primera sessió d’EduHack el passat 18 de novembre. L’objectiu d’aquesta sessió és consolidar els equips, ajudar-los a concretar la seva proposta, i definir els procés metodològic per aconseguir-ho.

 

El programa mSchools és una iniciativa que impulsa la Fundació Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA. El propòsit és ajudar a alumnes i docents a integrar les tecnologies mòbils a l’aula, el qual permet obrir noves vies d’ensenyament i aprenentatge per millorar els resultats escolars i l’ocupabilitat.

 

 

bitbot.cat i Internet Segura, presents al congrés 

 

La Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital també serà present al YoMo amb propostes de programació i robòtica i ciberseguretat per als joves assistents.


D’una banda, el programa bitbot.cat de foment de les activitats extraescolars de programació i robòtica oferirà un taller adreçat a estudiants d’entre 10 i 16 anys relacionat amb els continguts que es promouen des d’aquest programa. En concret, el taller proposa als assistents que facin un videojoc en què han de controlar un avió o una nau espacial sense tocar cap comandament, només amb el moviment de la seva mà, mitjançant un entorn de programació amb blocs que fa molt senzill el treball amb dispositius electrònics connectats a una placa Arduino. Es faran dues sessions del taller el dimarts, 27 de febrer, al matí.

 

D’altra banda, el programa Internet Segura del CESICAT participa enguany en aquest esdeveniment amb un estand interactiu que simula un Laboratori d’Anàlisi Ciberforense. En aquest espai, i amb un esperit didàctic i divulgatiu, es pretén que els joves tinguin una presa de contacte amb les tasques que realitzen els expert en ciberseguretat forense, mitjançant unes activitats en què han de posar a prova els seus coneixements i les seves habilitats deductives. L’objectiu últim de les activitats és el de conscienciar sobre la activitat que generem a Internet, i els efectes i conseqüències que se’n poden derivar.

 

 

Pla STEMcat

 

L’any 2017 el Govern va promoure el Pla STEMcat, una iniciativa  per impulsar les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i en matemàtiques d’àmbit interdepartamental entre els Departaments d’Ensenyament, Presidència (Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital) i Empresa i Coneixement. En aquest Pla s’hi van definir les principals línies d’actuació del projecte.

 

El Govern considera important promoure les vocacions STEM, atès que l’ocupació especialitzada en aquest àmbit creix de forma constant a Europa, i s’estima que fins el 2025 es generaran 7 milions de vacants en aquest sector. Per exemple, en l’àmbit TIC –tecnologies de la informació i la comunicació- d’ara fins el 2020 es crearan 1.430.000 llocs de treball a tota Europa i n’hi haurà uns 756.000 que no es podran cobrir per manca de professionals qualificats.