Actualizado el 01/05/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Els criptovalors existeixen i així poden complementar el teu negoci

Els criptovalors existeixen i així poden complementar el teu negoci

Escrito por Agencias Externas el 06/02/2024 a las 20:41:45
804

Són molts els titulars que ha acaparat la criptomoneda, malgrat la seva curta existència. No obstant això, pocs han sentit parlar del criptovalor. Per a algunes persones es considera un sinònim de la criptomoneda, per a d'altres, en canvi, és un tipus d'aplicació en el món de la cadena de blocs. Per a Víctor García-Font, professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació i investigador del grup KISON de l'IN3 de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), tota criptomoneda és, en la seva essència, un criptovalor. "Hi ha diverses classificacions, i hi ha qui en fa una distinció tècnica, però m'agrada considerar tots els actius digitals com a criptovalors, seguint la classificació de Thomas Euler".


Les funcions de la cadena de blocs s'han anat ampliant any rere any, amb l'avenç tecnològic. De fet, la criptovalorització d'empreses ja és una realitat. Aquesta pràctica consisteix a crear un actiu digital ?criptovalor? que la representi i, així, una companyia es pot dividir en moltes parts.


No tots els criptovalors volen ser diners


Com recalca aquest expert, és injust limitar els criptovalors a la definició dels diners convencionals. En l'actualitat, aquest és un mitjà de pagament, un magatzem de valor i una unitat de compte. I, malgrat que algunes criptomonedes actuïn així, com destaca García-Font: "poden tenir un ventall d'usos molt més gran, així que seria absurd que totes elles competissin per ser el futur dels pagaments digitals".


A més, hi ha tants criptovalors com possibilitats en el món de la cadena de blocs. Els números parlen per si sols: des de la seva creació el 2009, la criptoeconomia ha evolucionat exponencialment. En l'actualitat, hi ha més de 5.000 monedes digitals diferents. No obstant això, malgrat els seus múltiples usos, la majoria comparteix un mateix ideal: eliminar els intermediaris.


Criptovalors d'or


Cal entendre els criptovalors com a divises que han estat dissenyades per resoldre problemes específics o amb finalitats diferents. El bitcoin es coneix com la criptomoneda original i ara és acceptada àmpliament com un dipòsit de valor. Segons García-Font, les criptomonedes són el tipus de criptovalor que més s'assembla als diners tradicionals i, per això, ha calat més en la retina de la gent que els altres criptovalors. La seva funció és disruptiva, però és comparable a alguna cosa que ja coneixem.


No es pot dir el mateix del segon tipus de criptovalor que comenta García-Font, els actius criptovaloritzats. Aquests representen un valor extern i material. I, encara que aquesta definició pot semblar molt abstracta, l'expert de la UOC posa com a exemple la companyia Paxos Gold. En aquesta, cadascun dels criptovalors equival a una quantitat d'or determinada. L'usuari la custodia i pot exigir aquesta quantitat a canvi del criptovalor. Per aquest motiu el preu que tingui el criptovalor de Paxos Gold s'ajusta al preu del material en el mercat.


Criptovalors com a actius en una empresa


Una altra opció, molt relacionada amb crear noves formes de negoci, és la de criptovaloritzar una plataforma. La idea és obtenir criptovalors a canvi d'un servei que es presti a l'empresa.


"Hi ha el cas de Storj, una plataforma que ofereix un servei d'emmagatzematge, semblant al de Dropbox, però descentralitzat", incideix García-Font. Així, l'emmagatzematge digital d'aquest núvol prové de l'espai lliure d'altres usuaris, als quals se'ls està recompensant en forma de criptovalor.


L'últim tipus de criptovalor que explica aquest expert de la UOC és el criptovalor per participació. "Aquest tipus de criptovalor equivaldria a tenir una participació o acció en una empresa, però referit a un servei basat en la cadena de blocs", descriu García-Font. Amb això, el tenidor del criptovalor podria participar en el repartiment de benefici i, fins i tot, votar quan s'hagin de prendre decisions.


Així va néixer Openvino, una companyia que ajuda a criptovaloritzar la producció de vi per als cellers. Els tenidors de criptovalors són, alhora, consumidors del vi i paguen per la moneda digital abans d'iniciar la campanya. "És un model de negoci que afavoreix els viticultors, perquè pagues per endavant i ajudes amb les despeses que pot generar una collita. Després, encara que el vi pugi de preu, pel fet de posseir aquest criptovalor, a tu te'n correspon una part, independentment del seu valor en el mercat", explica García-Font.


Un futur a la vista, però encara llunyà


Encara que sona a ciència-ficció, aquest tipus de col·laboracions entre les empreses i els consumidors a través de la cadena de blocs ja s'estan produint. Tanmateix, com reconeix García-Font, "encara queda perquè aquests actius digitals es colin en el nostre dia a dia. Podem disposar ja de la tecnologia per fer-ho, però encara hi ha molts intermediaris que en dificulten la posada en pràctica".


Així i tot, per a moltes empreses ja és un horitzó al qual cal mirar i pel qual cal apostar. De fet, des del 2015 la Unió Europea (UE) considera el bitcoin i altres criptomonedes com una forma de pagament amb la mateixa validesa que l'euro.