Actualizado el 28/05/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL

Els 6 Centres Tecnològics Avançats de TECNIO s'integren

Escrito por Redacción TNI el 21/10/2014 a las 18:54:46
3532

Els 6 Centres Tecnològics Avançats de TECNIO han formalitzat aquest matí la seva integració per formar el gran centre proveïdor de tecnologia industrial a Catalunya. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presidit la signatura del Conveni Marc que regula el full de ruta i calendari d’integració d’ASCAMM, BDigital, CETEMMSA, CTM, Barcelona Media i Leitat.
 
El conseller ha destacat que avui “és un dia històric per a la política industrial del país”. Segons Puig, “a partir d’avui entrem en una nova divisió, estem davant d’un procés de creació d’un Nou Centre Integrat que ha d’esdevenir una estructura d’estat al servei de l’economia i de les nostres empreses”. Aquesta estructura, ha dit, “ens ha de permetre afrontar dos reptes: guanyar dimensió per créixer i ser més competitius, i garantir que les pimes catalanes accedeixin a alts nivells d’innovació i transferència tecnològica”.
 
El director general d’Indústria, Antoni Ma. Grau, ha afirmat que “l’objectiu és crear un centre internacional de referència i que les pimes sàpiguen que poden adreçar-s’hi per solucionar els seus reptes tecnològics”.
 
Han signat el Conveni Marc el vicepresident de Barcelona Media, Jaume Ferrús; el president de CETEMMSA, Miquel Rey; el president del CTM, Valentí Junyent, el president de BDigital, Antoni Massanell, el president de la Fundació ASCAMM, Antoni Peñarroya; i el president del Leitat, Eusebi Cima. Tots han coincidit a destacar que “aquest és un primer pas fet amb il•lusió d’un projecte de país per augmentar les capacitats de Catalunya en innovació i multiplicar l’oferta de cada centre”.
 
La creació del Nou Centre Integrat es tracta d’una fita a Catalunya, en la qual la Generalitat hi ha estat treballant durant els últims 5 anys. El procés d’integració dels centres preveu el manteniment del model territorial actual, preservant l’activitat a cada un dels centres on estan ubicats, i garanteix la continuïtat dels 705 llocs de treball actuals dels 6 centres. La Generalitat dotarà aquest procés amb 45 milions d’euros fins al 2016 a través dels plans de suport plurianuals de desenvolupament.
 
La integració es concretarà en dues fases. En primer lloc es fusionaran ASCAMM, Barcelona Digital Centre Tecnològic i CETEMMSA aquest mateix 2014, i per les seves característiques, s’incorporaran gradualment Leitat, Barcelona Media i CTM Centre Tecnològic. Aquests tres centres prepararan un Pla de Transició que s’haurà de presentar abans de finals d’any, i la integració es durà a terme abans del 2016.
 
Amb aquest procés, previst a l’Acord per al Diàleg Social Permanent aprovat el passat mes de març, el Nou Centre Integrat esdevindrà motor de generació de les tecnologies clau per implementar l’Estratègia d’Especialització Intel•ligent de Catalunya (RIS3CAT), que identifica 7 àmbits sectorials prioritaris per a la política industrial del país.
 
El Nou Centre Integrat


El procés d’integració, que comença de manera immediata, és una aposta de país a llarg termini que respon a l’oportunitat d’augmentar la capacitat en recerca industrial i de serveis tecnològics a Catalunya per tal que el país recuperi una posició de lideratge en dinàmiques d’innovació industrial.
 
Amb la integració, els centres tecnològics incrementaran les seves capacitats, guanyaran massa crítica, milloraran la seva oferta i generaran més activitat. De fet, la previsió és que l’any 2016 el nou centre pugui generar uns ingressos per valor de 100 milions d’euros, el doble del que van generar els 6 centres per separat l’any 2013.
 
Això activarà la demanda tecnològica de les empreses catalanes per incrementar la seva capacitat innovadora i millorar la seva competitivitat. Les companyies catalanes tindran més facilitat per conèixer i accedir als serveis del nou centre resultant, ja que, al estar unificats, tots els centres oferiran els mateixos productes i serveis. El procés d’integració també contempla crear seus territorials arreu de Catalunya per tal de facilitar-ne l’accés.
 
A més, el Nou Centre Integrat tindrà més capacitat per captar recursos a nivell nacional i internacional. Es preveu que a finals del 2020 atregui recursos del programa Horizon 2020 i del RIS3 per valor de 200 milions d’euros.
 
Des del primer moment, independentment del ritme d’integració de cadascú, els 6 Centres Tecnològics Avançats ja treballaran de forma conjunta i coordinada. S’alinearan i integraran les unitats de treball, agrupant el seu coneixement. Això generarà més sinergies i complementarietat, que es traduirà en la possibilitat d’aportar més solucions a les empreses. La línia estratègica estarà determinada per les necessitats de les empreses catalanes, especialment les pimes, i pel full de ruta que marqui la tecnologia, amb la voluntat d’anticipar-se a les seves necessitats. A més, aquesta línia estratègica estarà fortament marcada per la projecció internacional del centre.
 
Durant els propers dies ja se celebrarà el primer patronat del nou centre tecnològic resultant de la integració i es començaran a teixir aliances amb universitats i centres de recerca. A més, treballarà amb la resta de la xarxa TECNIO oferint solucions integrades. S’ha introduït la figura del vicepresident executiu amb l’objectiu de conduir la transició i completar el model organitzatiu del Nou Centre Integrat. Aquest càrrec l’ocuparà Xavier Torra.