Actualizado el 11/06/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL

El transport aeri és un dels èxits més destacables de l'enginyeria

Escrito por Agencias Externas el 21/06/2022 a las 16:44:31
2470

El 3 de juny, la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) ha investit doctor honoris causa l’enginyer català de camins, canals i ports Jaume Peraire, catedràtic d’Aeronàutica i Astronàutica del Massachusetts Institute Technology (MIT), als Estats Units, on ostenta la càtedra H.N. Slater Professor of Aeronautics and Astronautics. L’acte ha comptat amb la intervenció del rector, Daniel Crespo, i del professor Antonio Huerta, investigador del LaCàN i director de l’Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), que ha exercit de padrí i ha glossat els mèrits de l’investigador.


La cerimònia, que ha tingut lloc a l'Auditori de l'edifici Vèrtex de la UPC, al Campus Diagonal Nord de Barcelona, s’ha emmarcat en la commemoració del 50è aniversari de la Universitat. La proposta d’investidura ha estat a iniciativa de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB) de la UPC, centre on Jaume Peraire va cursar els seus estudis i amb el qual continua mantenint un fort lligam, acollint i tutoritzant professors i estudiants al MIT.


Peraire compta amb una extensa trajectòria en recerca, amb aportacions científiques i tecnològiques úniques aplicades a l’aeronàutica i l’astronàutica. Actualment, investiga sobre les tecnologies crítiques per al futur de l’aeronàutica i l’espai, com ara nous motors i materials, combustibles alternatius no derivats del petroli, sistemes de transport aeri més segurs, eficients i sostenibles, disseny d’avions elèctrics i d’avions sense pilot, petits satèl·lits, drons i vols inspirats biològicament.


En el seu discurs d’investidura, l’investigador ha agraït aquest reconeixement, doblement significatiu per a ell, segons ha dit: “Perquè me l’atorga la UPC, una institució amb una immensa quantitat de talent i un gran impacte en el desenvolupament social i econòmic de Catalunya, i perquè és la meva 'alma mater'”.


Peraire ha parlat de l’evolució del transport aeri i d’alguns dels reptes i les oportunitats de l’enginyeria aeroespacial. “El sistema actual de transport aeri és un dels èxits més destacables de l’enginyeria” −ha afirmat el professor− “la demanda de viatges aeris, que s’ha anat duplicant cada 15-20 anys des de fa força temps, es preveu que es dupliqui a mitjans d’aquest segle”. I ha explicat que “l’increment en la demanda vindrà principalment dels països en desenvolupament i es preveu que a les zones densament poblades creixi la necessitat de mobilitat aèria urbana”. Els analistes −segons ha manifestat−, calculen que, en menys de 20 anys, el mercat de la mobilitat aèria urbana tindrà un valor estimat d’uns 500.000 milions de dòlars anuals.


En aquest context, l'investigador ha desgranat alguns dels reptes als quals s’enfronta el transport aeri, com ara l’impacte en el canvi climàtic, l’exploració de l’espai, la proliferació de satèl·lits, la miniaturització dels components electrònics i òptics, la brossa espacial i també sobre la integració dels avions autònoms en l’espai aeri i l’alternativa als hidrocarburs com a combustible. En la seva opinió, “l'status quo no és una opció, però parlo amb il·lusió per la tecnologia i la innovació que suposaran les seves solucions”, ha asseverat.


Abans de fer algunes observacions sobre la ciència i l'enginyeria computacionals i l'impacte que tenen en matèria aeroespacial, Jaume Peraire també ha fet referència a la democratització de l’espai aeri. Així mateix, ha volgut parlar de la història del Departament d’Aeronàutica i Astronàutica del MIT, el qual va dirigir entre els anys 2011 i 2018, liderant la seva renovació i modernització. Amb una llarga història centenària, aquest departament ha tingut un paper fonamental en tots els desenvolupaments aeroespacials rellevants dels Estats Units, com ara les famílies d’avions Douglas i Boeing, el programa Apollo, el telescopi Hubble, l’exploració de Mart i l’Estació Espacial Internacional.


Elogi dels mèrits de l’investigador


En la laudatio a Jaume Peraire, el professor Antonio Huerta,  de l’Escola de Camins, ha destacat les aportacions úniques i originals de l’investigador i “el seu clar compromís amb la societat i la seva vocació de servei”, al llarg de la seva trajectòria acadèmica. “Vull aprofitar aquesta ocasió per transmetre als més joves la passió que posa Peraire en tots els aspectes del seu treball. La passió per aprendre prové de la curiositat per conèixer i està associada al plaer d’educar”, ha manifestat Huerta.


Generar vocacions


Peraire ha rebut de mans del rector, Daniel Crespo, el diploma, el birret, l'anell i els guants blancs, com a símbols del doctorat.


En la seva intervenció de cloenda, el rector ha afirmat: “M’agradaria que els nostres joves s’emmirallessin en l'entusiasme i la curiositat que Jaume Peraire ha demostrat al llarg de la seva carrera”. Daniel Crespo ha assegurat: “A la UPC la nostra veritable vocació és generar joves amb ganes d’aprendre, amb sòlids coneixements i sentit crític, amb vocació de servei i compromís amb la societat, com Jaume Peraire”.