Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. El robot autònom TIAGo Disinfection desinfecta entorns interiors

El robot autònom TIAGo Disinfection desinfecta entorns interiors

Escrito por Agencias Externas el 09/11/2021 a las 13:19:47
846

El robot mòbil autònom EVP-780-PAL (TIAGo Disinfection, pel seu nom comercial) desenvolupat per les empreses catalanes PAL Robotics i E Vila Projects, s’ha revelat com una solució òptima i eficient per realitzar tasques de desinfecció d´aire i superfícies en espais interiors públics i privats amb estalvi de temps, optimització de recursos i sense risc per a treballadors i usuaris.


Aquest és, a grans trets, el resultat de la prova pilot impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, a través de la direcció general d’Innovació i Economia Digital i el CTTI, amb l’objectiu de testar la viabilitat d’una solució robòtica per a la desinfecció autònoma d’entorns interiors per, d’una banda, poder-ne prescriure la implementació als espais de la Generalitat, i d’altra, facilitar a les empreses desenvolupadores la comercialització de l’equip ja testat en un entorn real.


La prova pilot, fruit de la col·laboració entre Polítiques Digitals, PAL Robòtics i E Vila Projects, s’ha dut a terme durant vuit mesos als espais de l’Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya.


Atesa la situació pandèmica que estem vivint des del passat mes de març de 2020, i especialment en el moment actual, en què s’està recuperant progressivament la presencialitat en molts entorns laborals, les empreses i institucions es mostren molt interessades a adaptar els seus protocols per tal, per exemple, de mantenir els espais de treball desinfectats perquè tant els treballadors com els usuaris puguin fer-ne ús de forma segura.


Un cop valorats els resultats de la prova, s’ha comprovat que l’automatització de la desinfecció d’un espai interior amb aquesta solució innovadora comporta una sèrie d’avantatges com per exemple:

 

  • Permet una desinfecció més ràpida i més freqüent que amb mètodes tradicionals
  • Permet l’accés a zones contaminades, protegint el personal de les zones de perill i contaminació creuada.
  • Ofereix una gestió senzilla mitjançant una aplicació capaç de controlar, validar i modificar tasques de forma remota amb qualsevol dispositiu mòbil, tauleta o bé ordinador.
  • Implementació fàcil (1 dia). La instal·lació és ràpida i senzilla gràcies a la interfície web, no necessita coneixement tècnic previ, ni requereix l'adaptació de l’entorn.
  • En la desinfecció no s´utilitza cap producte químic, ni queda cap residu ambiental.


Actualment, i un cop la solució s’ha demostrat com a viable i efectiva, la seva possible implementació en espais de l’Administració està en fase de valoració per part dels Departaments de la Generalitat. Per la seva banda, les empreses desenvolupadores de la plataforma ja l’ofereixen comercialment com a solució adequada per implementar en hospitals, laboratoris, oficines i altres entorns de la vida quotidiana.


Com funciona el robot EVP-780-PAL?


L’EVP-780-PAL és un robot de desinfecció: compta amb un mòdul de emissors germicides UV-C, dissenyat per E Vila Projects, integrat a la part superior del TIAGo Base de PAL Robotics, un robot autònom mòbil (AMR) que navega de manera autònoma. Aquesta integració permet la desinfecció d’un espai interior amb una monitorització de la tasca i la seva eficiència sense supervisió de persones.


Mitjançant l’ús d’aquest mòdul d’emissors, l’ADN dels microorganismes tals com bacteris, virus i llevats és alterat i els seus àcids nucleics són destruïts, desactivant-los, de manera que resten incapaços per realitzar les seves funcions vitals. Aquests microorganismes esdevenen inofensius en qüestió de segons, un cop s’exposen a la radiació UV-C.


Tecnologia de factura catalana


El desenvolupament d’aquesta solució ha anat a càrrec de dues empreses locals. D’una banda, PAL Robotics, companyia líder en robòtica de servei a Europa, nascuda a Barcelona fa més de 15 anys amb l’objectiu d’oferir plataformes de serveis que millorin la qualitat de vida de les persones i que dissenya i produeix solucions altament integrades i fiables per a indústries de serveis i institucions de recerca a tot el món.


D’altra banda, E Vila Projects, empresa amb seu a Sant Fruitós de Bages creada el 2008 i formada per professionals multidisciplinaris amb experiència de més de 20 anys, ofereix millora en els processos industrials mitjançant la tecnologia amb raigs infrarojos, ultraviolats i  LED. Arran de la Covid-19, ha intensificat els seus esforços en la lluita contra pandèmies, patentant diverses solucions.


Ara fa un any, a l’octubre de 2020, PAL Robotics i E Vila Projects van començar a treballar conjuntament en aquesta plataforma, dissenyada  per desinfectar espais interiors. La col·laboració publicoprivada que ha permès provar-la en un entorn públic real s’emmarca en el suport de la Generalitat, a través de Polítiques Digitals i en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya Catalonia.AI, al desenvolupament i implementació de tecnologies digitals avançades a Catalunya i a la integració de l’automatització de solucions tecnològiques i robòtiques en entorns públics.