Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. El president de la Generalitat afirma que el CAC ajuda a tenir més qualitat democràtica

El president de la Generalitat afirma que el CAC ajuda a tenir més qualitat democràtica

Escrito por Redacción TNI el 12/06/2015 a las 17:47:37
2028

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat, que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya ajuda a tenir més salut i qualitat democràtica per a Catalunya. Mas ha fet aquestes declaracions en l’acte commemoratiu del quinze aniversari de la creació del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, que ha tingut lloc al Parlament de Catalunya.

 

El president de la Generalitat ha dit que el CAC, amb una trajectòria de 15 anys, “ja ha demostrat la seva solidesa com a institució”. Mas s’ha referit al paper que va tenir en la seva creació l’aleshores conseller de la Presidència, Xavier Trias, present a l’acte. “Aquest esperit d’avantguarda va estar present i respon a una mentalitat de país”, ha assenyalat.

 

Mas ha destacat la sensibilitat social que ha demostrat el CAC en la seva tasca. “Organismes com aquest, ben orientats poden tenir en el seu xip mental el concepte de la sensibilitat social i al CAC ha tingut aquesta prioritat”, ha explicat.

 

El president de la Generalitat ha subratllat l’aportació que ha fet el Consell a la qualitat democràtica de Catalunya i ha dit que “hi ha aspectes a protegir, com el dret a la llibertat d’expressió, a la qual se li poden posar límits i fins i tot entrebancs importants. El CAC pot ajudar en tot això”.

 

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha destacat que la Llei del CAC es va aprovar per unanimitat de totes les forces parlamentàries i que aquesta és una circumstància que en els darrers temps és més difícil de repetir.

 

De Gispert ha destacat l’impuls que van suposar tant la llei de la CCMA com la de la Normalització Lingüística i ha afegit que van ser dues lleis que van ajudar a integrar, cohesionar i aportar convivència a les persones que van migrar a Catalunya procedents de diversos indrets.

 

La presidenta del Parlament ha afegit que “quan parlem del CAC, de la CCMA, del Síndic de Greuges o del Consell de Garanties ens hem acostumat a parlar d’estructures d’Estat”.

 

De Gispert ha destacat que es motiu de felicitació que el CAC es plantegi adoptar canvis de futur per tenir competències sobre les noves tecnologies i ha finalitzat subratllant el caràcter independent de l’organisme: “Això és el que li dóna força d’estructura d’Estat”.

 

Per la seva banda, el president del CAC, Roger Loppacher, ha assenyalat que, davant les noves formes de consum audiovisual, caldrà refundar l’organisme per tal d’adaptar-lo al nou context audiovisual i supervisar també els continguts audiovisuals d’internet. Loppacher ha explicat que el Consell ha fet una primera actuació sobre pornografia infantil a internet, que ja ha estat tramesa a la Fiscalia, i ha anunciat noves actuacions en relació amb l’anorèxia, la bulímia i les drogues.

 

Loppacher ha explicat que el model que el CAC hauria de seguir és el del Regne Unit, que el 2004 va crear l’Ofcom, organisme que aplega tant l’audiovisual com les telecomunicacions i la Societat de la Informació. “Creiem que, tal com han fet altres països, hem d’evolucionar cap a una veritable Autoritat Catalana de les Comunicacions”, ha afirmat.

 

El president del CAC ha assegurat que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals hauria de liderar la transformació cap a una Catalunya plenament digital. També ha proposat adoptar acords amb operadors Over The Top (OTT), com ara Netflix, per augmentar la presència de continguts en català i fins i tot crear una plataforma OTT catalana, de caràcter públic i privat, que ofereixi una oferta audiovisual en català extensa.

 

Finalment, l’expresident del CAC i ponent de la Llei de 2/2000, de 4 de maig, del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Francesc Codina, ha fet un repàs històric de les competències creixents que ha anat assumint l’organisme, des del 1996, amb la creació d’un organisme dependent del Govern fins al 2000, en què es va crear com autoritat independent i finalment el 2005, quan va assumir les competències plenes per adjudicar i gestionar les llicències de ràdio i de televisió.

 

Codina també ha destacat el paper important que va tenir Xavier Trias en la creació de l’organisme i ha subratllat que un dels elements essencials dels diversos consells ha estat el de la independència. “L’important de la independència és que els membres del Consell es creguin que són independents”, ha assegurat.