Actualizado el 04/12/2023

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. El Govern presenta nou dron per als cossos de seguretat i emergències

El Govern presenta nou dron per als cossos de seguretat i emergències

Escrito por Agencias Externas el 11/05/2021 a las 13:28:32
859

El Barcelona Drone Center de Moià ha acollit avui la presentació del projecte pilot ‘Oryx’, que consisteix en el desenvolupament i testatge d’un innovador dron d’ala fixa amb capacitat per actuar com a node de comunicacions crítiques per als cossos de seguretat i emergències de la Generalitat de Catalunya.


La presentació, que ha inclòs una demostració del vol i de les funcionalitats del dron Oryx en una actuació d’emergència simulada,  ha estat presidida pels consellers de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i d’Interior, Miquel Sàmper.


Desenvolupat per l’empresa catalana CATUAV,  l’Oryx és un nou dron comercial d’ala fixa de llarg abast, que disposa de més de 24 hores d’autonomia i capacitat per transportar fins a 7,5Kg de càrrega útil. Pot cobrir àrees més extenses, volar a més altura i té una autonomia molt més gran que els drons multirotor utilitzats fins ara pels cossos d’emergències i seguretat de la Generalitat, molt més lleugers, amb una  autonomia de vol d’una hora i una capacitat de càrrega de menys de 500g.


Aquestes característiques i prestacions equiparen les funcionalitats d’aquest dron a les d’altres mitjans aeris com ara helicòpters o avionetes, però amb els avantatges d’una aeronau no tripulada: menys risc humà, menys cost d’adquisició i operacional, menys emissions de CO2, una autonomia molt superior i més hores de servei, ja que pot volar amb condicions de lluminositat molt més baixes.


Tot això, juntament amb la nova normativa europea entrada en vigor aquest any 2021 que autoritza operar amb drons a grans distàncies del punt de control (més enllà de la línia de visió), fan de l’Oryx una solució tecnològica idònia per complementar els serveis que ofereixen actualment els mitjans aeris de la Generalitat, especialment en aquelles missions on no calguin vols tripulats.


Algunes de les funcionalitats d’aquest dron per a missions dels cossos de seguretat i emergències són:

 

  • donar cobertura en una operació de rescat en alta muntanya o reforçar la cobertura de la Xarxa RESCAT, que és la xarxa de comunicacions privada que fan servir els diferents cossos de seguretat i emergències de la Generalitat, en zones de difícil accés a causa d’una gran nevada o similar.
  • enviar imatges en directe de l’evolució d’incendis forestals sense posar en perill un helicòpter ni la seva tripulació, o enviar imatges en directe des d’una visió aèria de la recerca d’una persona desapareguda tot i que les condicions de visibilitat hagin disminuït i no es pugui fer amb un vol tripulat.
  • en cas d’una saturació de les xarxes convencionals o de caiguda del servei de manera massiva, actuar com a node d’una xarxa de banda ampla autodesplegable per donar cobertura en un lloc o àrea concreta des de l’aire, ampliant significativament l’abast del servei gràcies a l’altura.


A més, el projecte Oryx preveu, en una segona fase que s’està treballant amb la Fundació i2CAT, la incorporació al dron d’una Intel·ligència Artificial embarcada i comunicacions 5G. La IA permetria al dron identificar persones i vehicles en les imatges obtingudes, mentre que les comunicacions 5G li permetrien enviar imatges de més qualitat i resolució en temps real.


El dron ha estat batejat per CATUAV amb el nom d’Oryx per la similitud de les seves prestacions (molta autonomia, capacitat de recórrer llargues distàncies, i resistència i molt bon rendiment en condicions adverses) amb les d’aquest antílop africà, que té una gran resistència a les temperatures extremes i la falta d’aigua i és capaç de mantenir-se al galop durant molts quilòmetres de manera sostinguda.


Impuls de les TDA i de la indústria dron


Impulsat pel Departament de Polítiques Digitals en el marc del programa de recerca i innovació en Tecnologies Digitals Avançades, el projecte Oryx és una iniciativa pionera a Europa desenvolupada en col·laboració amb el Departament d’Interior per mitjà de l’Oficina de Coordinació de la Xarxa RESCAT i amb l’empresa CATUAV, impulsora del Barcelona Drone Center i un dels referents del clúster Catalonia Smart Drones promogut pel Govern.


Aquest és, doncs, un exemple de col·laboració activa entre departaments per dur a terme un projecte tractor de l’aposta del Govern per la innovació i les tecnologies disruptives, com ara els smart drons, la Intel·ligència Artificial o la 5G, com a motor de la nova economia digital.