Actualizado el 18/06/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. El Govern impulsarà un nou model d'Administració Digital

El Govern impulsarà un nou model d'Administració Digital

Escrito por Agencias Externas el 11/02/2020 a las 19:14:02
1086

El conseller Jordi Puigneró ha anunciat avui l’impuls decidit, aquest 2020, de l’Administració Digital. En aquest sentit, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública ha avançat que “en les properes setmanes aprovarem un decret d’Administració Digital” Aquest decret esdevindrà l’instrument clau per vertebrar una nova manera de prestar serveis públics i un canvi del model de relació amb la ciutadania, digital innovadora.


La despesa prevista per desplegar el decret d’administració digital és de 7’5M€.


El decret contempla que els serveis públics, per defecte, siguin digitals, proactius i personalitzats. Amb aquesta finalitat, es crearà un nou Registre de Consentiments per fer possible la prestació dels serveis proactius i que, al mateix temps, apoderi la ciutadania en el ús i el coneixement de les seves dades.


Per fer possible el desplegament d’aquest model, es crearà una Oficina Tècnica de Govern de la Dada així com la creació d’un Comitè d’Ètica de la Dada.


Així mateix, s’impulsaran noves maneres de treballar i un nou entorn de treball,. Puigneró ha anunciat una nova Oficina de suport al desplegament de noves formes de treball a l’Administració, que faciliti la implantació del treball col·laboratiu, el teletreball, i el co-treball a la Generalitat. La inversió en noves formes de treball reverteix no només en sostenibilitat i conciliació laboral i familiar sinó que impulsa el canvi social en el nou paradigma de les organitzacions del segle XXI.


Es dedicaran 120 milions més, cada any, a través del CTTI, en un nou entorn de treball, intensiu en les eines TIC, per transformar el lloc de treball i avançar cap a un nou treballador i treballadora públic.


En aquest sentit, el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) és una eina de digitalització de les administracions públiques catalanes. Aquest 2020 rebrà 3,2 milions d’euros més, per tal d’impulsar la transformació digital del món local. L’Escola d’Administració Pública de Catalunya comptarà amb 6,7 milions d’euros per desplegar el Pla de Formació Contínua, que abordarà també els diferents aspectes de la revolució digital en l’àmbit de l’Administració.


323M€ per retornar el 60% de la paga extra i consolidació de 30.000 places


En l’àmbit de la Funció Pública, el conseller ha explicat que el Govern dedicarà 323 milions d’euros per fer efectiu el retorn del 60% de la paga extra del 2013, que arribaran a 621 milions d’euros incloent-hi la massa salarial del personal docent i sanitari. A més, es dedicaran 291 milions d’euros a l’increment de la massa salarial del 2% d’enguany amb efectes retroactius amb data 1 de gener.


La Generalitat de Catalunya farà efectiva la major oferta d’Ocupació Pública de consolidació executada fins ara, amb 30.000 places, que ha de contribuir a reduir la temporalitat a l’Administració fins al 8% l’any 2021. També es preveu dedicar 11 milions d’euros al 0,25% d’increment pendent del 2019, de fons addicionals, que es dedicaran al Pla de pensions del personal.


Catalunya, connectada amb fibra òptica


En l’àmbit de Polítiques Digitals, el Govern preveu dedicar aquest any 45 milions d’euros per acabar el desplegament de fibra òptica a la totalitat de les comarques de Catalunya. El Departament de Polítiques Digitals executarà 853 nous quilòmetres de fibra òptica per connectar totes les capitals de comarca del país i els municipis, al seu pas, així com 90 polígons industrials al seu pas.


Més d’1 milió d’euros per l’apoderament tecnològic de la societat


El departament dedicarà més d’1 milions d’euros per a projectes de foment de la Societat Digital, com ara la dinamització de la Xarxa Punt TIC, el Pla Dona TIC, el Pla STEMCat, la Carta de Drets i Responsabilitats digitals, altres projectes de capacitació i talent digital, i també el desenvolupament del sistema d’autentificació autosobirana basat en tecnologies de registre distribuït (DLT), com ara la blockchain, l’IdentiCAT.


Jordi Puigneró ha emfatitzat també que 14,7 milions d’euros del pressupost d’enguany es dediquen a la posada en marxa de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, en funcionament des de l’1 de gener, amb l’objectiu d’impulsar un nou servei públic de ciberseguretat i desplegar l’Estratègia de Ciberseguretat de Catalunya.


Capitalitat 5G i foment de la innovació digital com a motor econòmic


La innovació digital com a motor d’una nova economia que impulsi el creixement i l’ocupació de qualitat a Catalunya, és un altre pilar fonamental de l’Agenda digital del Govern.


Puigneró ha anunciat també que enguany el Govern invertirà 5 milions d’euros per impulsar una xarxa IoT 5G, una infraestructura de telecomunicacions de proves basada en tecnologia satel·lital per desenvolupar serveis i connectivitat arreu del país.


D’altra banda, el conseller ha explicar que el Govern dedicarà 5,2 milions d’euros per fomentar la capitalitat mundial del mòbil de Barcelona i Catalunya, i 1,5 milions d’euros per impulsar esdeveniments tecnològics internacionals de gran impacte. A més, Puigneró ha destacat 9,7 milions d’euros que es dedicaran a recerca i innovació en Tecnologies digitals avançades (TDA) i per al desplegament de les estratègies d’Intel·ligència artificial (IA), blockchain i 5G.