Actualizado el 06/06/2023

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL

El Centre de Formació professional d'Automoció de Martorell renovat

Escrito por Redacción TNI el 19/04/2022 a las 18:55:26
1318

El Centre de Formació Professional d’Automoció (CFPA) de Martorell impulsarà la formació i la recerca, la innovació tecnològica i l’emprenedoria en l’àmbit de l’automoció i la mobilitat sostenible, i intensificarà la projecció i la mobilitat internacional d’estudiants i professorat. Aquests són alguns dels aspectes més destacats del projecte presentat per la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), que ha assumit la gestió del centre per als propers 15 anys, prorrogables 10 anys més.

 

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; el rector de la UPC, Daniel Crespo i Artiaga; i l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa i Comas, han visitat aquesta tarda les instal·lacions del centre i han presentat en roda de premsa els detalls de la gestió i explotació del Centre de Formació d’Automoció de Martorell. La proposta de la UPC s’ajusta als requisits i la voluntat del Departament d’Empresa i Treball i el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) –titular de l’equipament– de convertir el CFPA de Martorell en un referent en l’àmbit de l’automoció i les noves formes de mobilitat.

En aquest sentit, la gestió de la UPC integrarà i reforçarà el paper del CFPA en l’ecosistema de centres que lideren la transformació de la mobilitat i l’automoció. La UPC és l'única universitat de l’Estat amb un grau i dos màsters especialitzats en automoció, així com la que té més doctorats industrials en aquest àmbit. Tambéisposa d’una oferta de formació contínua específica en vehicles elèctrics, Smart Mobility, cotxe connectat i cotxe autònom. La UPC, a més, participa del principal projecte europeu en mobilitat urbana i ha rebut l’encàrrec, amb altres universitats de l’Estat, de liderar la formació del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) del vehicle elèctric i connectat.

L’oferta pròpiament formativa del centre s’estructurarà en cursos d’FP inicial, FP per a l’ocupació, FP dual i formació continuada per a les empreses. L’objectiu és desenvolupar una oferta formativa adaptada a la transformació de la mobilitat, en la qual s’integraran  programes formatius vinculats a la sostenibilitat, com les noves formes de mobilitat, la reducció d’emissions i les energies renovables. I també accions i projectes de recerca i innovació tecnològica, com els relacionats amb el vehicle elèctric, el vehicle connectat, el vehicle autònom, la realitat virtual o augmentada, la fabricació additiva i la Indústria 4.0, el Big Data, la robòtica i la intel·ligència artificial, el programari i la sensorització.

Atracció de talent femení i mobilitat internacional
L’atracció de talent femení cap a l’automoció i la mobilitat és un dels trets diferencials del projecte de la UPC per al CFPA, així com la creació d’espais serveis de suport a l’emprenedoria i viver d’empreses, i espais de simulació, experimentació i prototipatge tipus ‘Tech-Lab’ dirigits a estudiants, empreses i també a la ciutadania.

D’altra banda, la UPC intensificarà en aquest centre les activitats de cooperació i intercanvi amb altres centres estatals i internacionals de formació en el sector de l’automoció i la mobilitat. En aquest sentit, hi ha prevista la signatura de diversos convenis internacionals per a la mobilitat dels seus estudiants i del professorat, i l’organització de seminaris, xerrades i intercanvis formatius.

El projecte de la UPC per al CFPA obre una nova fórmula de col·laboració entre la formació professional i la Universitat, tal com passa en altres països com Alemanya, i té especial sentit per a una universitat tecnològica com la UPC.  
Per a la Universitat, aquest centre implica la impartició d’itineraris de formació complert des de l’FP inicial, fins a la formació contínua, passant per la formació de grau, màster i doctorat. El projecte contempla formats i modalitats formatives diverses: formació presencial, semipresencial, online i dual.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha explicat que “aquest centre ha de ser la punta de llança de la transformació de la  indústria de l’automoció al nostre país, que només serà possible si va  acompanyada de la millora de les capacitats i l'adequació de les  habilitats dels treballadors i treballadores del sector. Hem de ser  competitius en talent, en qualitat del treball, i això significa ser  competitius en formació”. El conseller també ha volgut esbossar algunes línies del projecte “per fer visible l’abast i la rellevància del projecte que avui  presentem. Ja que en aquest pla a 3 anys, estem parlant de la posada en  marxa de 7 titulacions de cicles de grau mitjà i superior en FP inicial,  formació professional per a l’ocupació de persones ocupades i  desocupades, FP dual amb contractació de més d’un centenar d’estudiants,  i formació per les empreses, a les que s’oferirà un catàleg amb 45  activitats formatives diferents”.

Daniel Crespo, rector de la UPC, ha valorat positivament l’adjudicació a la UPC i ha afirmat que “és una gran notícia per a la Universitat, però també per a la societat catalana perquè obre una nova etapa de col·laboració entre la formació professional i la Universitat. Una vinculació que adquireix un especial sentit en l’àmbit tecnològic i que incrementarà la competitivitat del país a través d’una formació de qualitat de les persones en un sector essencial com és el de la mobilitat”. Daniel Crespo ha afegit que “ens incorporem al projecte amb la voluntat d'establir amplis vincles de col·laboració i complicitats amb el sector i a establir sinèrgies amb el territori. Els grans projectes transformadors requereixen de grans aliances, i la UPC treballarà per fer-les realitat".

Per la seva part, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa i Comas, ha afirmat que “avui  és un dia important per a Martorell i per al país. Tenim tots els  elements perquè el CFPA de Martorell esdevingui un centre de referència,  no només a Catalunya, sinó també a la resta de l’Estat i a nivell  europeu. En un moment de molts canvis al sector, la indústria de  l’automoció demana un centre per formar els seus treballadors, els  actuals i els futurs, i també per oferir una segona oportunitat a moltes  persones treballadores. Això ha de ser la facultat de l’automoció”.

El Centre de Formació professional d’Automoció de Martorell es va inaugurar a finals de 2014 i va suposar una inversió de gairebé 18 milions d’euros. La parcel·la on s’ubica –cedida per l’Ajuntament de Martorell al SOC– ocupa 14.531 metres quadrats. El centre disposa de 34 aules amb capacitat d’entre 8 i 50 persones: 14 sales polivalents, 17 aules taller amb equipament especialitzat i 3 aules de disseny i projectes. També compta amb 2.500 metres quadrats de tallers, amb 5 zones de formació diferenciades: àrea de mecanitzat convencional i torns, cabines de soldadura, àrea de manteniment de carrosseries, pintura de vehicles i àrea del vehicle elèctric. Els altres espais són biblioteca, cafeteria, auditori, vestuaris i aparcament exterior..