Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL

El CAC elabora un decàleg sobre l'ús del mòbil durant les vacances

Escrito por Agencias Externas el 03/08/2019 a las 12:29:11
948

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya, en el marc del programa eduCAC, ha elaborat un decàleg amb consells per als infants i adolescents sobre l’ús del mòbil durant les vacances, atès l’augment del temps de lleure que tenen.


Entre els consells s’hi inclou protegir els dispositius amb antivirus, anar amb compte amb les xarxes wifi públiques, habilitar controls parentals, extremar la cura a l’hora de compartir fotos i dades de menors, i acompanyar els menors quan naveguen.


Altres consells fan referència a la conveniència de tenir un esperit crític davant l’existència de desinformació en línia, tenir a l’abast aplicacions segures i de qualitat, i utilitzar a la xarxa les mateixes regles de cortesia que en el món real.


El document, ubicat en la pàgina web del programa eduCAC, està acompanyat d’enllaços a informació complementària, com ara consells de les forces de seguretat i accés a diversos filtres de protecció parental.


El decàleg, al qual es pot accedir mitjançant un enllaç al final d’aquesta nota, està dissenyat en un format atractiu i un llenguatge planer per tal que el puguin consultar tant els adults com els infants i adolescents.


La iniciativa és una resposta a les dades apuntades en l’enquesta dissenyada pel CAC i elaborada per Centre d’Estudis d’Opinió que es va presentar el 12 de juny. En aquesta enquesta es feia palesa la preocupació dels pares i mares pel consum audiovisual que fan els menors i pel temps que naveguen.


El president del CAC, Roger Loppacher, ha explicat que una de les principals conclusions de l’enquesta és la constatació que existeix una bretxa generacional, que se situaria al voltant dels 50 anys, i que determina una clara preferència per internet per part dels més joves.


L’enquesta, segons Loppacher, mostra que el que més preocupa els adults en relació amb l’ús d’internet per part dels menors d’edat és que contactin amb estranys, que mirin contingut inadequat o que es passin massa temps navegant.


És per això que hem elaborat aquests consells, que inclouen qüestions de sentit comú, però que cal subratllar, com ara que cal tenir en compte que les fotos de menors que pugem a les xarxes aquestes vacances poden acabar en llocs diferents als que vam preveure”, ha advertit el president del CAC.


Roger Loppacher ha afirmat que “el repte de protegir els infants i els adolescents pel que fa al consum audiovisual és una responsabilitat compartida entre el regulador, les administracions, les escoles, els mitjans de comunicació i les famílies”.


En aquest sentit, el 36,9% dels pares té instal·lats filtres de control parental i un 15,6% té un sistema que limita el temps que els menors poden navegar per internet.


Pel que fa al consum audiovisual, tant d’internet com de ràdio i de televisió, la meitat (55,3%) de les persones enquestades declara que miren els continguts habitualment soles.


L’enquesta mostra que a partir dels 12 anys els menors aconsegueixen el seu primer telèfon mòbil amb connexió a internet. També que 3 de cada 10 menors naveguen entre 2 i 4 hores els dies festius, consum que duplica el que es fa durant els dies d’escola.


Tres iniciatives del CAC en favor de l’educació audiovisual


El CAC va posar en marxa en el curs acadèmic 2018-2019 l’eduCAC, un programa d’educació mediàtica que ofereix a les escoles i als instituts, així com a les famílies, recursos educatius per fer un ús crític i responsable dels continguts audiovisuals. El projecte compta amb la col·laboració del 2Departament d’Ensenyament, del Col·legi de Periodistes de Catalunya, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i de l’Obra Social “la Caixa”.


En la mateixa línia, el CAC va aprovar el passat 19 de juny la creació de la Plataforma per a l’Educació Mediàtica, que aplega 47 persones i entitats, i que té com a objectiu facilitar que els joves i els adults adoptin una visió crítica envers els continguts que difonen els mitjans de comunicació, amb un accent especial en els nous mitjans digitals. La plataforma, que es va constituir el 26 de juny, es va presentar públicament en un acte dut a terme en el Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya (CPAC) el 2 de juliol.


Finalment, el CAC, la CCMA i l’Obra Social “la Caixa” van llançar el 28 de maig la campanya “#AMiNoMenganyen” amb l’objectiu d’incentivar un ús responsable de la tecnologia, dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials. La campanya inclou, entre altres aspectes, l’emissió d’anuncis en els mitjans de la CCMA i de les emissores de l’Associació Catalana de Ràdio (ACR), que aplega les ràdios de titularitat privada.


Bones vacances, família. Consells digitals per a l’estiu.