Actualizado el 14/09/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL

El 60% de els empreses TIC esperen incrementar l'ocupació el 2023

Escrito por Agencias Externas el 23/05/2023 a las 13:49:18
893

El 60% de les empreses del sector tecnològic català preveuen un increment de l’ocupació al llarg del 2023, mentre que un 37% espera mantenir els equips. La ciutat de Barcelona, que aplega dues terceres parts dels treballadors TIC a Catalunya, ha tancat l’últim any amb un total de 81.956 afiliacions a la Seguretat Social, un 15,3% més que el 2021, i ja representa el 7% de la força laboral de la capital catalana, segons l’l’Informe sobre l’ocupació TIC a Barcelonaelaborat pel Cercle Tecnològic, que inclou dades del Baròmetre del sector tecnològic 2023 que es presentarà el pròxim mes de juny.


Les xifres ratifiquen la tendència positiva de l’entorn tecnològic en els últims 10 anys, el qual ha incrementat un 145% les afiliacions a la Seguretat Social, molt per sobre del 22% de mitjana de l’economia barcelonina. Davant les dades, l’estudi conclou que la pandèmia de la covid-19 no ha tingut un impacte negatiu en les TIC i que s’ha entrat en un període de creixement estable després d’una acceleració puntual de l’activitat provocada per la crisi.


L’augment de l’ocupació en les companyies TIC en l’última dècada està liderat pel segment de programació, consultoria i altres amb un increment del 194% de les posicions, seguit dels serveis d’informació amb un 95% i la fabricació de productes informàtics amb un 67%.


Sense impacte dels acomiadaments de les big tech


Malgrat que les principals companyies tecnològiques han hagut de fer front a acomiadaments massius a les diverses seus que tenen arreu del món, el sector tecnològic barceloní no n’ha patit conseqüències. L’informe apunta que el 2022 el nombre d’acomiadaments al sector TIC a la demarcació de Barcelona va suposar un 5% respecte del total de sectors econòmics, una dada que s’ha mantingut respecte del 2018. Els últims moviments responen a la necessitat de reestructurar els equips després de l’increment de professionals a les plantilles en el context de pandèmia, una estratègia que també ha inclòs la incorporació de talent per a les noves àrees i departaments.


El 2022 les empreses TIC van sumar 33.093 noves contractacions a Barcelona. La dada representa un increment del 4,7% respecte del 2021 i un 43% d’acord a l’activitat del 2020. La pandèmia va generar un impàs al sector, que va requerir la incorporació immediata de professionals per cobrir l’augment de la demanda de serveis tecnològics. Amb el retorn a la normalitat, el creixement ha tornat a la tendència estable i sostinguda.


L’informe conclou que el sector TIC és un ecosistema que ofereix serveis a la resta d’activitats econòmiques. Per tant, les fluctuacions de creixement van de la mà dels canvis que pateixin les economies espanyola i europea, i les últimes notícies d’acomiadaments no són una radiografia del sector a Catalunya. Els diversos indicadors analitzats en l’etapa postpandèmia no mostra cap símptoma de desacceleració i ratifiquen que la crisi sanitària ha incrementat els processos de transformació digital de l’economia.


No obstant això, el Cercle Tecnològic, expressa la seva preocupació perquè el ressò mediàtic relacionat amb les notícies de la reestructuració dels equips d’empreses globals, fabricants de tecnologia i de base intensiva digital, tipologia que no es correspon amb la del sector TIC de Barcelona i Catalunya, pugui afectar negativament a la feina que s’ha fet i s’està fent per promoure vocacions digitals que puguin participar d’un sector estratègic, consolidat, en creixement sostingut i d’ocupació de qualitat.