Com podem saber l’ocupació que tindrà l’autobús i evitar aglomeracions? L’inLab FIB de la UPC participa en el desenvolupament d’un sistema que permet a les persones usuàries conèixer aquest tipus de previsions a través d’una app, disponible ja amb aquestes funcionalitats, en versió beta.
|
La recerca de l’inLab FIB ?el laboratori d’innovació i recerca de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC)? forma part del projecte Intelibus, desenvolupat amb l’empresa tecnològica navarra Geoactio. Els resultats permeten a les persones usuàries del transport públic consultar, a través de l’app de l'empresa Autocorb (operadora de línies urbanes i interurbanes a l'àrea metropolitana de Barcelona), les ocupacions estimades als autobusos al llarg del dia.
Es vol aconseguir les persones usuàries, dins de les seves possibilitats, optin per aquelles expedicions que van més buides, equilibrant així l’oferta i la demanda del servei, i minimitzar les aglomeracions en el transport públic, una mesura que ha cobrat més importància en el marc de la crisi sanitària per la COVID-19.
Les estimacions d’ocupacions es basen en un algoritme de predicció que han desenvolupat els investigadors de l’inLab FIB de la UPC utilitzant eines de machine learning i xarxes neuronals, a partir de dades de fonts heterogènies (ticketing o comptatge, calendari, càmeres als busos, etc.). L’algoritme permetrà realitzar estimacions acurades dins d’un entorn canviant.
La nova funcionalitat forma part del paquet d’eines d‘Intelibus, un sistema d’informació en temps real en el sector del transport de viatgers, que utilitza les posicions GPS dels autobusos i el sistema de ticketing per donar informació útil tant als usuaris del transport públic com a l’empresa operadora del servei.
Els usuaris poden descarregar l’app d’Autocorb, amb aquesta nova funcionalitat ja integrada, des de Play Store i des d'App Store. La nova eina s'ha posat en funcionament a l'empresa operadora Autocorb, que opera línies urbanes i interurbanes a l'àrea metropolitana de Barcelona.
La implementació del mòdul de predicció d’ocupacions s’estava treballant des de fa mesos, però la crisi sanitària per la COVID-19 ha precipitat la seva entrada en funcionament amb una primera versió beta.
|