Actualizado el 29/04/2025

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Daniel Crespo i Francesc Torres, candidats a rector de la UPC

Daniel Crespo i Francesc Torres, candidats a rector de la UPC

Escrito por Redacción TNI el 29/04/2025 a las 13:25:56
427

Daniel Crespo Artiaga i Francesc Torres Torres són els dos candidats que opten a rector de la UPC en les eleccions que tindran lloc del 13 de maig (des de les 10 h) al 16 de maig (fins a les 9.59 h), per urna electrònica. L'acte d'escrutini i la informació dels primers resultats es podran seguir en directe en el mateix web d'eleccions: eleccionsrectorat2025.upc.edu.  Els resultats provisionals es faran públics el mateix dia 16 de maig.  En cas d'haver-hi una segona volta, les votacions tindran lloc del 27 de maig (10.00 h) al 30 de maig (9.59 h) i el mateix dia 30 es coneixerà el nom del rector de la UPC per als pròxims sis anys.



Novetats derivades de la LOSU

 

En aquestes eleccions estan cridades a votar 33.852 persones de la comunitat universitària: 1.244 formen part del col·lectiu del professorat doctor amb vinculació permanent a la Universitat (PDI-A); 3.881, de la resta de personal docent i investigador (PDI-B); 26.704 són estudiants de grau i màster universitari (EGM), i 2.023 pertanyen al col·lectiu de personal tècnic de gestió, administració i serveis (PTGAS).

 

La convocatòria presenta novetats importants derivades de la vigència de la nova Llei orgànica 2/2023 del sistema universitari (LOSU) i atès que els nous Estatuts de la UPC encara no són vigents i estan pendents de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Aquests canvis fan referència als requisits* per presentar-se al càrrec, que ara exigeixen que la persona candidata sigui membre del personal docent i investigador permanent doctor a temps complet, que tingui tres sexennis de recerca, de tres quinquennis docents i acrediti quatre anys d’experiència de gestió universitària en algun càrrec unipersonal.

 

També canvia la durada del mandat, que és de sis anys improrrogables, tal com preveu la LOSU. Un altre canvi en el procés electoral és que el vot en blanc té valor en el recompte dels vots de la primera volta de l’elecció.

 

L’elecció a la UPC està regulada encara pels Estatuts de 2012. D’aquesta manera és, de nou, per sufragi universal ponderat i té dret a vot la totalitat de la comunitat UPC que està censada. Això significa que el vot dels diferents col·lectius té un pes diferent. Els coeficients de ponderació en aquesta elecció seran:

 

  1. Professorat doctor amb vinculació permanent a la Universitat, 51 %.
  2. Personal docent i investigador, excloent-ne el que correspon al sector a), 14 %.
  3. Estudiants i estudiantes de grau i màster universitari, 24 %.
  4. Personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis, 11 %.

 

Segons l’article 51.2 de la LOSU, serà proclamada rector o rectora en primera volta, la persona candidata que obtingui el suport de més de la meitat dels vots vàlidament emesos, una vegada aplicades les ponderacions de cada col·lectiu.

 

Si es presenta més d’una candidatura i cap candidat o candidata no obté la meitat dels vots, cal fer una segona volta entre els dos candidats o candidates que hagin obtingut el major nombre de vots vàlids en la primera volta, tenint en compte les ponderacions.

 

En la segona volta, guanya l’elecció la persona candidata que obtingui la majoria simple, atenent, de nou, a les mateixes ponderacions i sense comptar els vots en blanc.

 

Segons l’acord de la Junta Electoral d’Universitat JEU/2025/01/03 de la UPC es consideren càrrecs unipersonals els que es defineixen als Estatuts de la UPC de 2012 i els òrgans unipersonals regulats als reglaments d’acord amb la remissió als articles 79, 82, 86, 89 i 92 dels Estatuts de 2012 i el seu desenvolupament a les directrius generals per a l’elaboració dels reglaments d’organització i funcionament de centres docents, departaments i instituts de recerca universitari, el reglament de l’Escola de Doctorat i el reglament de l’Institut de Ciències de l’Educació.

 

Pròximes dates del calendari d'eleccions:

 

  • del 28 d'abril al 9 de maig: campanya electoral.
  • 12 de maig: jornada de reflexió.
  • del 13 de maig (a partir de les 10:00 h) al 16 de maig (a les 9:59 h): votacions.
  • 16 de maig: proclamació provisional del candidat electe.
  • del 19 al 20 de maig: període de reclamacions.
  • 21 de maig: proclamació definitiva del candidat electe.

    Segona volta
  • 22 de maig: si cap candidat obté més de la meitat dels vots vàlidament emesos, s’iniciarà el procés electoral en segona volta.
  • 23 de maig: campanya electoral.
  • 26 de maig: jornada de reflexió.
  • Del 27 de maig (10:00 h) al 30 de maig (9:59 h): votacions.
  • 30 de maig: proclamació provisional del candidat.
  • 2 i 3 de juny: presentació de reclamacions.

 

4 de juny: proclamació definitiva del candidat.