Actualizado el 01/05/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Crida a l'autoprotecció digital en el Dia de la Internet Segura 2023

Crida a l'autoprotecció digital en el Dia de la Internet Segura 2023

Escrito por Redacción TNI el 21/02/2023 a las 22:35:49
1192

El dia 7 de febrer de 2023 se celebra a gairebé 200 països del món el Dia de la Internet Segura. Aquesta data del calendari, que coincideix cada any amb el primer dimarts del mes de febrer, posa èmfasi en una necessitat bàsica i primordial: construir, entre totes i entre tots, una Internet millor, més segura, més ètica, més respectuosa, més saludable.  

 

El Programa Internet Segura de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya se suma a aquesta celebració, un any més, amb una proposta de continguts que abasta diverses tipologies de públics i que pretén arribar a tots els racons de Catalunya amb l’impuls d’entitats com Localret o el Consorci AOC. Amb el lema ‘Conquereix Internet i aprèn a protegir-te’, es fa una crida a grans i petits, homes i dones, perquè en la seva vida digital tinguin l’autoprotecció com un referent obligat a l’hora de fer servir la tecnologia. Protecció és seguretat i seguretat és tranquil·litat.  

 

Enguany, la cita és encara més important perquè commemora els seus vint anys de vida. Al llarg d’aquestes dues dècades, Internet ha canviat moltíssim: fa vint anys, els ordinadors eren ginys enormes, els portàtils tot just començaven a emergir de manera massiva, i els telèfons mòbils no podien fer gaires coses més que trucades i jocs molt bàsics. Ara, aquest ecosistema s’ha capgirat per complet: amb un mòbil, amb un ordinador, es poden fer milers de coses. L’accés a la informació i als continguts s’ha diversificat enormement i s’ha multiplicat la velocitat a què hi accedim. Tots aquests avenços indiscutibles, que ens han facilitat tant i tant la vida diària, també tenen un costat fosc, un costat del qual cal ser-ne conscient i contra el qual cal reaccionar i lluitar: no parlem només de ciberdelinqüència sinó també d’actituds, de comportaments que fan que Internet es pugui convertir en un espai poc segur, poc respectuós, poc ètic.  

És gràcies al Dia de la Internet Segura que s’articula un front comú, transnacional, transgeneracional, per reclamar el paper actiu de tots i totes, des dels ciutadans fins a les grans institucions i corporacions, a l’hora d’atènyer una Internet millor, més segura, més neta.  

 

El Programa Internet Segura: públics i accions  

Des del Programa Internet Segura de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya es treballa per assolir aquests objectius dia rere dia. I és per això que és important que, en un dia com avui, tots i totes sumem i aconseguim un espai cibernètic més net, més amable, menys tòxic. És vital i necessària l’autoprotecció, i el lema d’enguany gira al voltant d’aquest concepte. ‘Conquereix Internet i aprèn a protegir-te’ és una crida perquè tothom, des dels més grans fins als més petits, siguin conscients que la conquesta de la xarxa no és possible sense tenir en compte una sèrie de precaucions molt bàsiques per garantir la nostra seguretat.   

 

En el marc del Dia de la Internet Segura 2023, i tal com s’ha fet en edicions anteriors, des d’Internet Segura s’engeguen una sèrie d’accions i activitats per fomentar l’empoderament digital d’uns quants col·lectius que cobreixen pràcticament totes les edats. L’objectiu: una societat digitalment madura és una societat digitalment preparada per als reptes que dia rere dia ens ofereix la tecnologia.  

 

Per al col·lectiu d’Educadors, s’han preparat unes quantes activitats interactives basades en la sèrie de Cibertrucs que, des de fa aproximadament un any, es publiquen periòdicament perquè nenes i nens dels darrers cursos de primària i primers cursos de secundària puguin aprendre qüestions bàsiques de ciberseguretat de manera pràctica i divertida. Aquestes activitats expliquen, de manera dinàmica i pràctica, com crear una contrasenya robusta, segura i senzilla de recordar, com saber distingir imatges falses d’imatges que són reals, com evitar els fraus a través d’anuncis o destriar quines dades són necessàries i quines no a l’hora d’omplir formularis en línia. A més a més, s’han generat nous recursos per a docents, amb materials sobre ciberseguretat per incloure en les programacions curriculars, així com noves propostes didàctiques a partir dels cibertrucs adreçats als i a les alumnes de secundària. L’objectiu és arribar al màxim d’escoles i instituts de Catalunya amb una consigna clara: per conquerir Internet cal aprendre a protegir-se.  

 

Quant al col·lectiu de Joves, es recuperen alguns dels cibertrucs més útils i imprescindibles per utilitzar el telèfon mòbil amb la màxima seguretat: com ara evitar descàrregues d’apps fraudulentes, com blocar els SMS sospitosos, com blocar el mòbil en cas de pèrdua o robatori, o com protegir-lo perquè el temps d’espera de la pantalla sigui al més curt possible.   

 

Pel que fa al col·lectiu de Famílies, reforcem la línia de relats de ciberseguretat amb un nou conte. El novè conte de la sèrie, ‘Nico i Clea, influencers’, proposa una situació ben comuna en els nostres dies: els protagonistes són dos germans que volen ser influenciadors (influencers), però això xoca amb les limitacions d’edat de les xarxes socials i amb el parer del pare i de la mare. Una manera senzilla de tractar aquests temes a la llars a partir de la lectura d’aquest relat breu, que també tindrà una versió animada.  

 

Quant a Ciutadania, a partir de l’Informe de prospectives 2023 que publica l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, oferirem una sèrie de punts crítics i bàsics que els ciutadans i les ciutadanes del país han de tenir en compte durant aquest any que tot just comença perquè poden afectar la seva seguretat en l’ús de les tecnologies de manera quotidiana.