Actualizado el 03/12/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Convocada la setena edició dels Premis DonaTIC

Convocada la setena edició dels Premis DonaTIC

Escrito por Agencias Externas el 30/03/2021 a las 17:44:04
1061

El Departament de Polítiques Digitals i Administracions Públiques ha donat avui el tret de sortida a la setena convocatòria dels Premis DonaTIC i a la convocatòria de subvencions per impulsar l’emprenedoria i el lideratge femení en l’àmbit digital. Així ho ha anunciat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, juntament amb la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, en l’acte d’ahir a la tarda a la Casa Llotja de Mar.


El conseller Puigneró ha dit que “avui en dia parlar de dones i tecnologia, és parlar del futur d’aquest país”, i ha seguit afirmant que “si volem ser un país capdavanter, hem d’impulsar el talent femení i fomentar les vocacions tecnològiques entre les noies”. En aquest sentit, ha parlat de la importància que les dones no només siguin usuàries de la tecnologia, sinó que també siguin productores i dissenyadores “d’aquest futur tecnològic”. “Necessitem dones en el sector TIC, però sobretot volem dones que liderin el sector TIC”, i ha continuat dient que “a les manifestacions feministes dels darrers anys les noies porten cartells que diuen ‘La revolució té nom de dona’, i nosaltres afegim que la revolució digital té nom de dona TIC". Puigneró ha acabat el seu discurs assegurant que “aquesta revolució que redefinirà el món, la farem conjuntament, homes i dones”.


Per la seva banda, la directora general Joana Barbany ha fet èmfasi en la importància dels Premis DonaTIC a l’hora de visibilitzar les dones en les diferents disciplines STEM: “El principal objectiu és reconèixer el paper de les dones TIC en el món professional, i visibilitzar-les, a més d’oferir referents en disciplines STEM a les nenes”. Barbany també ha fet una crida al sector empresarial perquè ajudin en aquesta tasca de reconèixer el paper de la dona en aquest sector. I, finalment, ha animat a totes les dones TIC a presentar les seves candidatures per als Premis DonaTIC 2021: “Ens hem d’atrevir a presentar-nos-hi, perquè totes som referent”.


Premis DonaTIC 2021


Des del 20 de març fins el 19 de maig es podran presentar les candidatures per a aquests guardons, que tenen el doble objectiu de reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i oferir referents a les nenes i adolescents que dubten si dedicar-se o no a les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) en el futur.


Els premis tenen vuit categories i dues subcategories que s’agrupen en tres àmbits: professional, acadèmic i de revelació, i de divulgació i iniciatives referents. Les candidatures presentades les avaluarà un jurat integrat per professionals del sector tecnològic de reconegut prestigi, tant del món acadèmic, com empresarial, institucional i associatiu.


Com l’any passat, el jurat comptarà amb un comitè tècnic i un comitè d’honor. El comitè tècnic valorarà les candidatures i en triarà sis semifinalistes per a cadascuna de les categories, i el comitè d’honor seleccionarà les tres candidatures finalistes i la guanyadora de cada categoria.


Els premis, que arriben enguany a la setena edició, s’han consolidat com a referent en el reconeixement i la divulgació del paper i el talent de les dones en l’àmbit tecnològic. En total, des del 2015 s’hi ha presentat 461 candidatures.


El lliurament dels guardons dels Premis DonaTIC es fa coincidir amb el Dia d’Ada Lovelace, en reconeixement a la que fou la primera programadora de la història, però enguany cau en festiu, per tant, el lliurament es farà el següent dia laborable, el 13 d’octubre.


Categories dels guardons


Les candidatures poden ser proposades per la mateixa candidata o bé per qualsevol altra persona o institució. Es poden presentar en aquestes vuit categories i dos subcategories, que són excloents (cada candidata només pot ser-ho d’una categoria):

 

  • Emprenedora: ha de ser fundadora o cofundadora d’una empresa del sector de les TIC o que ha dut a terme innovacions en l'empresa familiar, com a intraemprenedora.
  • Empresària: ha d’haver consolidat una empresa que es dedica a l’àmbit de les TIC.
  • Professional: ha de treballar per a una empresa o organització o ser “freelance” dedicada a l’àmbit de les TIC i ha d’estar en possessió d’una titulació universitària TIC.
  • Acadèmica/Investigadora: s’ha de dedicar a la formació i/o recerca en l’àmbit de les TIC i ha d’estar en possessió d’una titulació universitària TIC.
  • Divulgadora: ha de treballar en l’àmbit de la comunicació o que ha dut a terme activitats de divulgació vinculades a les TIC i/o a les tecnologies.
  • Revelació: ha d’haver tingut un paper rellevant i destacable en l’àmbit de les TIC tot i tenir una trajectòria curta.
  • Estudiant TIC: es divideix en Universitària i FP, i les candidates han de ser estudiants de qualsevol titulació universitària o cicle formatiu de FP de l’àmbit TIC i han d’haver desenvolupat un projecte i/o iniciativa destacable en aquest àmbit. Es considera estudiant la noia matriculada en el moment de la convocatòria dels Premis i es recomana presentar una carta de referència del centre o d'algun professor o professora.
  • Iniciatives referents: també és divideix en dues subcategories, Empresarial i Entitat, centre formatiu/institució, i hi poden optar qualsevol empresa, entitat i/o centre formatiu/institució que hagi desenvolupat una iniciativa pròpia que posi en valor el paper de la dona en l’àmbit de les TIC. Es valoren aquelles iniciatives que neixen de la voluntat de l’entitat per combatre l’escletxa de gènere i no aquelles que es realitzen perquè són la seva tasca dins de l’entitat.


Organitzats pel Departament de Polítiques Digitals amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Tertúlia Digital, els Premis DonaTIC s’inscriuen dins el Pla DonaTIC, el pla estratègic que impulsa el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública amb l’objectiu prioritari d’incrementar la presència femenina en el sector.


Per a més informació sobre les bases i la inscripció als Premis DonaTIC 2021, podeu consultar aquest enllaç.


Emprenedoria i lideratge femení en l’àmbit digital


El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública va publicar el passat 23 de març la convocatòria de subvencions per impulsar l’emprenedoria i el lideratge femení en l’àmbit digital. A partir del 24 de març fins el  23 d’abril, es podran presentar les sol·licituds per demanar aquestes subvencions, que s’inscriuen en el marc del Pla DonaTIC i que tenen per objectiu impulsar l’emprenedoria digital femenina com a instrument clau per augmentar la presència i el lideratge de les dones en l’àmbit tecnològic.


La quantia de la subvenció per empresa beneficiaria serà d’un mínim de 15.000 € i un màxim de 35.000 €. Les empreses que vulguin optar a les subvencions hauran de lliurar una memòria que s’ajusti als criteris de valoració establerts al punt 10 de les bases reguladores. Aquelles que obtinguin una puntuació igual o superior a 50 accediran a la subvenció, fins a esgotar el pressupost de la convocatòria, que és de 500.000 euros.


Els criteris que es tindran en compte per determinar la quantia de les subvencions són: el cost del projecte, els altres ajuts rebuts, la puntuació obtinguda pels criteris de valoració i les disponibilitats pressupostàries.


Requisits mínims


Les empreses que vulguin optar a aquestes subvencions han de complir uns requisits mínims, tant pel que fa al seus equips fundadors i directius com a les característiques de l’empresa:

 

  • Requisits pel que fa als equips. Tenir una dona o més dones a l’equip fundador. Ha de ser una persona física amb participació accionarial a l’empresa (un mínim d’un 50% de la companyia en accions escripturades) i que desenvolupi alguna àrea de responsabilitat a la companyia.


No cal que aquesta dona ocupi la posició de CEO però sí que ha de formar part de l’equip directiu de l’empresa. Així mateix, és necessari que l’equip fundador estigui compromès amb el creixement de l’empresa i dediqui la major part del temps de treball a l’empresa.

 

  • Requisits pel que fa a l’empresa. Ser una companyia amb potencial de creixement i de base tecnològica establerta a Catalunya, amb més d’un any i menys de 3 anys de vida des de la seva constitució (respecte a la data de publicació de la convocatòria).


Estar constituïda segons alguna de les formes jurídiques següents: societat de responsabilitat limitada, societat anònima, societat laboral o societat cooperativa.


Més informació sobre les bases, la convocatòria i com accedir al tràmit per presentar les sol·licituds, aquí.