Actualizado el 01/05/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Catalunya impulsarà una estratègia de país en tecnologies quàntiques el 2024

Catalunya impulsarà una estratègia de país en tecnologies quàntiques el 2024

Escrito por Redacción TNI el 28/11/2023 a las 19:02:46
686

Amb l’objectiu d’innovar en els serveis públics, impulsar el creixement econòmic i promoure una societat digital sostenible i inclusiva, el Govern té previst aprovar, abans que acabi l’any 2024, l’Estratègia de Tecnologies Quàntiques de Catalunya, actualment en fase de redacció. Així ho ha anunciat avui el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en l’acte d’inauguració de l’estand ‘Catalonia’ i de la demostració que proposa el Govern sota el lema ‘Catalunya, preparada per al proper salt quàntic’ a la tretzena edició de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), que té lloc des d’avui i fins al 9 de novembre a la Fira de Barcelona Gran Via.

El conseller Torrent, junt amb la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus, ha presidit l’acte inaugural, que ha comptat amb l’assistència de la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, i els secretaris de Treball, Enric Vinaixa i Bonet i de Telecomunicacions i Transformació Digital, Sergi Marcén i López,entre altres alts càrrecs del Govern. També hi han assistit el director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Lluís Torner i Sabata; i els representants de les 19 empreses i centres tecnològics que exposen els seus serveis i solucions innovadores a l’estand Catalonia a l’SCEWC 2023.

Segons ha afirmat el conseller Torrent, “Catalunya s’ha consolidat com un hub tecnològic i d’innovació digital que disposa de les capacitats humanes, organitzatives i tecnològiques per esdevenir un territori capdavanter en el desenvolupament de les tecnologies quàntiques”. “Tenim un recorregut que ens posiciona i capacita per donar el salt i aprofitar les oportunitats de progrés econòmic i social que se’n derivin”, ha afegit.

Com a mostra de l’auge que està experimentant l’àmbit tecnològic de la quàntica, que comença a complementar la recerca amb aplicacions i solucions per a la indústria i que avança exponencialment, Torrent ha explicat que “a escala mundial, s’estima que el mercat de les tecnologies quàntiques multiplicarà per 10 la seva mida en 10 anys, amb un augment d’un 36,9% anual fins al 2030, en què arribaria als 125.000 milions de dòlars”.

Per això, ha afegit el conseller, “ara és el moment de fer un pas endavant i dotar-nos d’aquesta nova estratègia que ajudi a fer de Catalunya un pol en tecnologies quàntiques, generador d’oportunitats, de creixement econòmic, d’ocupació i de millora de la vida de la ciutadania”. “Catalunya està preparada per al proper salt quàntic i volem fer-lo”, ha reblat.

Per tal de fer tangible i entenedora l’aposta per les tecnologies quàntiques, aquestes són també les protagonistes de la demostració que proposa aquest any el Govern en col·laboració amb l’ICFO, que s’ha presentat durant l’acte d’inauguració i que anirà oferint passis al llarg dels tres dies de fira i congrés.

L’experiència audiovisual convida els visitants a explorar el passat, present i futur de la física quàntica i descobrir com aquest camp innovador redundarà, d’aquí a 10 anys, en benefici d’unes comunicacions ultra-segures i ràpides; de tractaments i diagnòstics mèdics en temps real amb dispositius i tecnologies revolucionàries, i d’una mobilitat més eficient, sostenible i neta.

En aquest sentit, la secretària Gina Tost ha afirmat que “el repte era mostrar el potencial transformador d’unes tecnologies que tot i ser poc conegudes ja impacten en la nostra vida: sense el coneixement de la física quàntica, avui no concebríem ni els semiconductors, ni transistors, ni làsers, ni pantalles tàctils, ni memòries... ni els mòbils”.

Però sobretot, ha afegit, “volem donar a conèixer què pot aportar la quàntica per millorar de la vida de les persones en un futur molt pròxim, com ara comunicacions ultra-segures gràcies a la criptografia quàntica; detecció primerenca de malalties o millora de la conducció autònoma gràcies als sensors quàntics, extremadament sensibles; o aplicacions en la simulació de molècules per a la investigació de nous fàrmacs gràcies a la supercomputació quàntica”.

La demostració es complementa amb el ‘Quantum Point’, un espai on els visitants podran rebre les explicacions de l’ICFO i les empreses catalanes Quside i LuxQuantasobre la recerca, el desenvolupament i les aplicacions de les tecnologies quàntiques a Catalunya.

Catalunya, preparada per al proper salt quàntic

La futura estratègia quàntica de Catalunya s’afegirà a les estratègies en tecnologies digitals avançades –tecnologies mòbils, blockchain, intel·ligència artificial i New Space– que el Govern, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals, ha posat en marxa els últims anys per impulsar nous sectors econòmics basats en tecnologies disruptives generadors d’oportunitats, de creixement econòmic i d’ocupació d’alt valor afegit, però també amb un fort impacte en la millora de la vida de les persones.

Com en aquestes altres estratègies, la dedicada a la quàntica parteix d’un treball previ per part del Govern i els principals agents de l’ecosistema, d’impuls en la recerca i la innovació i de detecció de reptes i oportunitats. Amb aquest objectiu, el març del 2022 es va aprovar la iniciativa Vall Mediterrània de la Ciència i les Tecnologies Quàntiques per impulsar l’ecosistema d’R+D+I en tecnologies quàntiques a Catalunya i es va l’ICFO per a la coordinació tècnica del projecte.

Uns mesos més tard, es va crear el Consell de Tecnologies Quàntiques de Catalunya, per assessorar el Govern sobre polítiques orientades a impulsar tecnologies quàntiques, proposar actuacions i mesures de coordinació, i establir els espais de debat necessaris amb l’ecosistema català d’aquest àmbit i la societat civil.

El setembre del mateix any, en col·laboració amb l’ICFO, el Govern va establir amb èxit la primera comunicació quàntica a l’àrea de Barcelona, en una distància de 30 km entre les seus del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i l’ICFO, utilitzant tecnologia íntegrament feta al territori català.

Aquesta connexió és l’embrió de l’anella de comunicacions quàntiques a l’àrea metropolitana de Barcelona que l’ICFO està desenvolupant amb cofinançament del Govern, junt amb altres projectes d’aplicació de tecnologies quàntiques per a repetidors i enllaços fibra de llarga distància; preparació per enllaços quàntics via aire i futurs enllaços via satèl·lit; construcció d’ordinadors quàntics basats en àtoms ultra-freds, i sensors quàntics magnètics per a materials i neuromedicina.

Actualment, l’ecosistema català de les tecnologies quàntiques està en fase de desenvolupament i està format fonamentalment per centres de recerca, grans empreses de telecomunicacions i startups. Tot i això, ja disposa d’un cert posicionament, amb alguns agents punters i referents a escala internacional, i amb una presència destacada en l’European Quantum Flagship -la iniciativa europea que vol posicionar el continent al capdavant de la segona revolució quàntica-, a través de l’ICFO, que hi participa amb diversos projectes.